Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kisiklott vonat, tűz, halottak, szivárgó veszélyes anyag

Kisiklott és kigyulladt vonattal, szivárgó veszélyes anyag elhárításával, emberek megmentésével gyakorolták a közös munkát a tűzoltók, a vasutasok, a polgári védelmisek és a mentők szerdán. A szimulált helyzetben egy személyvonat siklott ki és ütközött egy veszélyes anyagot szállító szerelvénnyel.
Katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartott május 27-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a MÁV Zrt., a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és az Országos Mentőszolgálat. A résztvevő egységeknek egy bonyolult katasztrófahelyzetet kellett megoldaniuk.

Az OKF tájékoztatása szerint a gyakorlaton szimulált helyzetben a Nyugati pályaudvar - Esztergom között közlekedő személyvonat első kocsija reggel 9 órakor, Rákosrendezőt elhagyva Angyalföld felé menet pályahiba miatt kisiklott. A vagon nekicsapódott a mellette lévő vágányon várakozó tehervonat veszélyes anyagot tartalmazó tartálykocsijának. A tartálykocsi megsérült, és a benne tárolt veszélyes anyag a szabadba jutott.

A személyvonat második kocsija a közben leszakadt felsővezeték okozta zárlattól kigyulladt, az égő kocsiban hárman meghaltak. A feltételezés szerint a tűz miatt veszélybe került a tartálykocsi és a személyvonat első kocsijába szorult 22 ember. A beszorultak közül többen meghaltak az elképzelt katasztrófában, a többiek pedig különböző fokozatú sérüléseket szenvedtek. Veszélybe került a második kocsi közelében lévő gázvezeték is. A gyakorlat szerint a vasúti pálya jelentősen rongálódott, a MÁV baleseti elhárító egysége csak késve tudott odaérni, ezért a tűzoltóság és a katasztrófavédelem segítségét kérték.

A gyakorlatot a MÁV újpesti üzemi területén hajtották végre, az elképzelt katasztrófahelyzethez megfelelő helyszínt rendeztek be. A Magyar Baleseti Szimulációs Társaság munkatársainak kezei nyomán pedig az Ybl Miklós Főiskolai Kar hallgatói "elszenvedték" a különböző sérüléseket.

Muhoray Árpád, polgári védelmi parancsnok, az OKF veszélyhelyzet kezelési főigazgató-helyettese a helyszínen elmondta, hogy a gyakorlat célja a többi között a tavalyi, monorierdei vasúti baleset tapasztalatainak hasznosítása, a résztvevő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodások működőképességének ellenőrzése, a beavatkozó állomány ismereteinek felmérése, fokozása volt. A gyakorlat végén az együttműködést kifogástalanra, a látottakat összességében jóra értékelte Muhoray Árpád.

Olvasóink írták

 • 2. maradando 2009. május 28. 01:22
  „Monika Show élőben Salgótarjánból! Statsztákat és önkéntes véradókat a helyszinen várják.A legtöbb vért folyatónak 5év amnesztia. Veled vagyunk Média !”
 • 1. comet 2009. május 27. 19:28
  „miért kell átvágni a címmel az olvasót?
  A magyar médiák az olvasó táboruk hülyítésével versengenek egymással. Kik tanítják ezt a baromságot?
  A médiáknak nagy szerepe van a közmorál alakításában.
  Mennyivel lesz olvasottabb a félreértelmezhető címek, elmebeteg emberek által elkövetett szörnyűségek publikálásával az oldal vagy újság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai szerint Orbán hamis rágalmakkal vádol

A Fidesz elnöke kedden Berlinben arról is beszélt, hogy "nálunk azok vannak kormányon, akik korábban off-shore lovagok voltak". Tovább olvasom