Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kitüntetik Markót és Várszegit

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját kapja Markó Iván és Várszegi Asztrik.
Fődíjat adományoz Markó Iván Kossuth-díjas balettművésznek és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátnak a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány, amely 2005. január 15-én tartja díjkiosztó ünnepségét   Budapesten - közölte a szervezet az MTI-vel. 
A szervezet minden évben a Magyar Kultúra Napja alkalmából  adományoz alapítványi díjat az oktatás, a kultúra, a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségeknek - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Várszegi Asztrik
Markó Iván kimagasló művészeti és nemzetközi hírnevet kivívó   iskolateremtő tevékenységéért,  Várszegi Asztrik kiemelkedő közéleti   tevékenységéért és az egyház társadalmi kapcsolatainak erősítése terén végzett eredményes munkájáért részesül alapítványi fődíjban.  
A januári ünnepségen adják át az alapítvány további elismeréseit is, amelyek Pázmány Péter, Deák Ferenc, Trefort Ágoston, Kodály Zoltán, Kemény Zsigmond és Nemes Nagy Ágnes nevét viselik. 
"Az állami adminisztrációtól mentes, széles szakmai közvéleményre alapozott oktatás-, kultúra-finanszírozást meghonosító alapítvány 1990-ben 661 millió forint, különböző elkülönített alapok előző évi maradványaiból származó összeggel kezdte meg működését" -   áll a közleményben. 

Az összegzés szerint az év második felében a Magyar Tudományos   Akadémia (MTA) és az akkori Művelődési és Közoktatási Minisztérium   800 millió forintra emelte az alapítvány tőkéjét. "Ezt követően állami támogatásra nem került sor, az alapítvány működését a tőke hozama biztosítja" - írták. Az alapítvány 2004. évi záró tőkeállománya 900 millió forint. 

A tizenöt szakkollégium felhívásaira évente két-háromezer pályázat érkezik. 1990 és 2004 között 22.652  pályázat részesült összesen 1.940 millió forint támogatásban; központi döntésével az MTA volt elnöke, Glatz Ferenc által vezetett kuratórium további 294 millió forint támogatást nyújtott.  

A szervezet 1993-ban határozta el, hogy a pályázati rendszer mellett alapítványi díjakat is létrehoz; eddig 196-an részesültek ilyen elismerésben, amellyel nettó 300 ezer forint, a fődíjjal ötszázezer forint jár. 

Pázmány Péter felsőoktatási díjban részesül 2005-ben Bayer József politológus, Bándi Gyula jogász, Fridrich Péter biokémikus és Varga Gyula agrárközgazdász. Deák Ferenc kutatási díjat kap Meskó Attila geofizikus és Samu Mihály jogász, Trefort Ágoston közoktatási díjat vehet át Barlai Róbertné, Jáki László és Katona Imre tanár.   

Kodály Zoltán közművelődési díjat adományoz az alapítvány Fazekas Lajos fazekasmesternek, Kórusz József festőnek, grafikusnak, valamint Thész Gabriella karnagynak, ének- és zenetanárnak. Kemény   Zsigmond-díjban részesül Péntek János nyelvész, etnográfus, Nemes   Nagy Ágnes-esszédíjat vehet át Görgey Gábor író és Pomogáts Béla   irodalomtörténész - áll a közleményben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron is beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális… Tovább olvasom