Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Kiváló a szőlő minősége Fejérben, de nincs rá kereslet

Kiváló a szőlő minősége Fejér megyében, a cukortartalom eléri a 19-21 mustfokot; ám a rendkívül alacsony árak ellenére gyakorlatilag nincs kereslet" a szőlőre – közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.
A nagyüzemekben és a házi kertekben a szőlő szüretelése a végéhez közelít, jelenleg mintegy 65-70 százalékos a készültség, s már csak a kései fajták szedése van vissza - mondta el a megyei földművelésügyi igazgató.

Czetnerné Kócsa Márta rámutatott: Fejér megyében kiváló a szőlő minősége, egészséges, cukortartalma eléri a 19-21 mustfokot. Szavai szerint a házi kertekben szüretelt szőlők cukorfoka a nagyüzemi területeken szüreteltekhez képest némiképp alacsonyabb, ám a mennyiségük – valószínűleg a fürtritkítások elmaradása miatt – jóval meghaladja a sokéves átlagot.

A kiváló minőség elérését elősegítette, hogy a szántóföldi növényeket ért aszály a szőlő fejlődésében nem okozott számottevő kárt, a júniusban esett csapadék pedig elősegítette a bogyók fejlődését.

Az Etyeki Borvidék déli körzetében lévő ültetvények egy részét 10-15 százalékos jégverés érte, ám a jég okozta sérülések nagy része beszáradt.

A szőlő kilónkénti felvásárlási ára rendkívül alacsony Fejérben: kilogrammonként 35-50 forint között kapnak érte a termelők. Czetnerné Kócsa Márta elmondta, hogy az alacsony árak ellenére is alig akad felvásárló: gyakorlatilag nincs kereslet a szőlőre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítottként hallgatták ki Pákh Imrét az őssejtügyben

Gyanúsítottként hallgatta ki csütörtökön az őssejtbotrány ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Pákh… Tovább olvasom