Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Kiveszőfélben lévő régi hagyomány?

Kiveszőfélben a hagyományos disznóölés Magyarországon – állítják a téma szakértői.
– Kiveszőfélben a hagyományos disznóölés Magyarországon – állítják a téma szakértői. A multinacionális élelmiszerláncok olcsó kínálatával a hazai háztáji gazdaságok egyre hosszabb sora nem tud, vagy nem is akar versenyt tartani. Ilyenformán a bölléreknek is hamar kitelik az esztendő.
A böllér – aki nem más, mint amatőr hentes – valaha megbecsült személyisége volt egy-egy község társadalmának. A késő ősz első fagyos szombat hajnalán a böllérek nyomába eredtünk.

Karsai Attilával a győrújfalui Takács Lászlóék kétszeresen is jól jártak: ő olyan böllér, aki egyúttal hentes is... Barátján kívül azonban másoknak nem vállal ilyen feladatot. Azt mondja, van éppen elegendő elfoglaltsága a munkahelyén.

Takácséknál ezen a reggelen egyszerre két hatalmas sertés izomkötegei remegnek a perzselő falánk lángnyelvei alatt. Az egyik százhetven, a másik százkilencven kilogrammot nyomott, árulják el a szőrtelenítésükön szorgoskodó barátok, ismerősök.

– Hosszú gerinc, nagy, kerek sonkák, kevés zsír – a keszthelyi „disznós Kovács" – dr. Kovács József professzor – nagy fehér hússertésének jellemzői, éveken át tartó fáradságos nemesítő munka eredményeként. És a multik polcain? Ki tudja, milyen kutatók micsoda „szellemi termékei" kelletik magukat oly olcsón?

– Ezt a húst meg lehet nézni – mondja büszkén egy-két órával később a nagypapa, Takács Lajos a bontóasztalról lekerült hentesárura mutatva. – Ez nem ereszt egy gramm levet sem...

Hozzáteszi: azt sem árt tudni, mit ettek a drága jószágok, míg az elkerülhetetlen vég el nem érte őket. Takács Lajos a tápot augusztus végén megvonja tőlük, azt követően be kell érniük természetes eredetű takarmánnyal. Szerinte ez a jó minőségű hús egyik titka, s neki bizony nem mindegy, hogy a gyerekei, unokái elé mi kerül az asztalra. Nyugdíjasként ezzel segíti őket.

Közben Karsai Attila a nyesedéket vegyíti a saját receptje szerint összeállított fűszerkeverékkel. Így a jobb, állítják, mert darálás közben a hús még jobban átveszi a fűszer illatát, zamatát.
Nem árt, ha a böllér egyúttal jó hentes is. A mester megerősíti értesülésünket: minden előnye, társadalmi szerepe ellenére egyre kevesebb a hagyományos disznóölés vidéken. Fogynak az egész évi vesződséget, lekötöttséget vállaló állattartók, mint Takács Lajos. Ha ők elmennek, egy régi hagyomány is velük halhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kaiser meghódítja a német piacot

Réti Attilát, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft.tulajdonosát a száz leggazdagabb magyar között… Tovább olvasom