Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Klein Dávid beszámolója a tragikus himalájai jégomlásról

"Az omlás pillanatában Konyi nem - mint ahogy én hittem - hatótávolságon kívül tartózkodott, hanem közvetlenül a leomló jágtömbök alatt állt, amik aztán rázuhantak, láthatóan összezúzták" - írja Klein Dávid hegymászó a társa, Várkonyi László számára tragikusan végződött Himalája-expedícióról tényszerű, mégis drámai beszámolójában, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a www.expeditions.hu.
Klein Dávid a már alaptáborban megírt, de csak Katmanduból elküldött beszámolója (http://www.expeditions.hu/view/main/14-277.html) szerint 2010. április 26-án reggel erős szél fújt, ezért Várkonyi László (becenevén Konyi) mintegy 7200 méteren azt javasolta, hogy a páros forduljon vissza, hogy az 5300 méter magasságon található alaptáborban pihenéssel és további akklimatizálódással folytassa a felkészülést a csúcs meghódítására.

A rögzített kötél segítségével, jó tempóban és hangulatban ereszkedő magyar alpinisták fölött azonban váratlanul megindult a jég.

"Miközben a lejtőt kereszteztük, fejem felett robbanásszerű (reccsenő, roppanó) hangot hallottam. Amikor felnéztem, láttam, hogy a jégfal megroppan, és hatalmas tömbökben leválik. Várható volt, hogy a lejtőre, a kötélpályára és ránk zuhan" - írja visszaemlékezésében Klein.

A hegymászó, hogy elkerülje a lezúduló jég, futni próbált, de néhány lépés után elsodorta a lavina. Végül, egy peremen átsodródva, két kötélen függve állt meg a mélység fölött.

Abban reménykedett, hogy Várkonyi a segítségére siet, de helyette jóval később egy serpa eresztett le hozzá mentőkötelet.

"Semmit nem értettem: hol van Konyi?" - emlékezett a csodával határos módon megmenekült, de a karján megsérült sportember.

Csak akkor tudta meg, hogy társának nyoma veszett, amikor már biztonságos helyre húzták fel.

"Végül - valószínűleg sokadszorra - megértettem, felfogtam, amint valaki azt magyarázza, hogy Konyit nem elsodorta a jégomlás, mint engem, hanem rá közvetlenül ráomlottak a tömbök és bizonyosan halott" - hangzik a beszámoló.

Utóbb kiderült, hogy egy nyugati mászó egy hatalmas fényképezőgéppel megörökítette a tragédiát. Várkonyi László megkeresésével két ízben próbálkoztak.

"Kötelek segítségével leereszkedtek a jégfalon és oldalról is alaposan átfésülték a terepet rögzített kötelek segítségével. Eredménytelenül. A test vagy fent pihen, a hatalmas jégtömbök alatt, vagy lezuhant a párkányra és továbbsodródott a számtalan hasadék valamelyikébe. Ekkor értesítettem Konyi feleségét és beszámoltam a történtekről" - írja a második eredménytelen kísérletről Klein Dávid.

"Egy lapos kőtáblára rávéstem barátomnak és mászó-társamnak, Várkonyi Lászlónak a nevét és elhelyeztem azt a többi - sajnos nem kevés - kőtábla között, amik egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!" - hangzanak a beszámoló szavai.

Klein Dávid várhatóan a héten tér haza Katmanduból és sajtótájékoztatón számol be a tragikus végű csúcshódítási kísérletről.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. május 03. 22:22
    „Nevéből utalva hát ? Nem lökte le ?”
  • 1. caveman91 2010. május 03. 18:13
    „Kemény dolog lehet, egy ilyet átélni ilyen helyen, de remélem ettől még Klein Dávid tovább fog mászni és eléri céljait,álmait. Várkonyi László pedig olyan igazi hegymászó halált halt, bár igen szerencsétlenet, de legalább fent a hegyen, fent a hegyekben, és ahogy nézem életútját még így is százszor izgalmasabb életet élt, mint egy átlagember. Hacsak álmainak egy részét valósította meg, akkor is sokkal több helyre jutott el, mint amennyire egy átlag földi halandó!!! Béke poraira!!

    (A Kedves Palimadár egy képet igazán betehetett volna róluk, vagy legalább felsorolhatta volna sikereiket, mert van bőven olyan eredményük amelyre egy hegymászó,túrázó magyar büszke lehet)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálysértés gárdamellényt viselni az Országgyűlés alakuló ülésén

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új… Tovább olvasom