Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Klíma a lakásban: rosszul is elsülhet

Tetőterek klimatizálásának kérdése napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő feladat. A megoldás sokféleképpen lehetséges, de vigyázni kell, mert könnyen rossz megoldást is választhatunk.

Tervezői tudás vagy tapasztalat hiányában az olcsó, de rossz megoldással is több százezer forintot dobhatunk ki az ablakon, de előfordulhat az is, hogy méregdrága, de rosszul kiválasztott és elhelyezett klímaberendezések huzatérzetet teremtenek környezetükben, így használatuk nem hűsítő érzést, hanem megfázást és csalódást eredményez.
A jól megtervezett rendszer úgy hűt, hogy észre sem vesszük azt, nem is halljuk, csak kellemesen érezzük magunkat.

A szakértők – egyéb szempontok mellett (pl. szakszerű szállítás, szakszerű szerelés stb.) – azért is ellenzik a szakkereskedésen kívüli klímakereskedelmet, mert már a kiválasztáshoz is komoly szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakember kell. A fentiek közül bármelyik tényező hiányában garantáltan elégedetlen felhasználót találunk. A veszély nagyobb, mint bármilyen más gépészeti rendszer telepítésénél, hiszen egészségünk (a megfázástól az agyhártyagyulladásig) észrevétlenül károsodhat.

A megrendelő felé a korrekt megoldásnak azt tartjuk, ha a lehetőségek előnyeit és hátrányait is teljes mértékben ismertetjük.
Most néhány megoldást, illetve szerintünk „nem megoldást" is ismertetünk.

A legolcsóbb eljárás: split klímaberendezés, abból is egy darab. A hozzá nem értő ember azt gondolhatja, hogy a tetőtérben azt a két-három kis szobát egy nagyobb gép is lehűti. „Legfeljebb nem csukjuk be az ajtókat" – gondolja a vevő, ötletet adva a szakembernek, hogy olcsóbb legyen a beruházás. A valós helyzet az, hogy hiába teszünk be nagyobb gépet. A hideg csak a zárt tereket kezdi meg feltölteni, először „lefolyik" a legalsó szintre a tetőterekből. Ha a lépcső nincs ajtóval lezárva, akkor a hideg nagyobb fajsúlyánál fogva képes a legalsó szintig, adott esetben a pincéig „lefolyni". A fájó tapasztalat az lesz, hogy a géptől 2 méterre elhelyezkedő szobában nem lesz érezhető hűtés, és máshol sem.

Az alsóbb helyiségekben pedig azért nem, mert a hideg lefelé történő utazása során felmelegszik. Itt megint egy tévhitet kell eloszlatni: ha egy térbe klímaberendezést teszünk, attól még automatikusan nem lesz hideg. Ennek oka az, hogy ha a teret érő külső hőterhelés nagyobb, mint a klímaberendezés hűtőteljesítménye, akkor csak a felmelegedés gyorsaságát fékezzük. Tehát visszatérve az eredeti problémára, a tetőtérbe túlméretezett készülék az egész lakás klimatizálására kevés lesz, és működése sehol nem lesz érezhető!

Ez a megoldás csak pénzkidobás: nagy melegben garantáltan érezhetetlen hatást gyakorol a helyiségekre. További veszélyforrása: mivel nem érezni hideget, ezért a felhasználó legnagyobb ventilátorfokozatra állítja a berendezést, ami még így sem hűti majd le a lakást, de erős huzatot produkál, és az előtte gyakran elhaladó családtagok komoly egészségkárosodást szenvedhetnek.

A hiba kijavítása: több készüléket kell felszerelni, és a hűtendő térhez hozzá kell méretezni a berendezéseket, ha lehet kis vagy közepes ventilátor-fordulatszám mellett, így azok huzatmentesen érezhető hűtést fognak előidézni. A gépet mindig abban a térben kell elhelyezni, ahol a hűtött teret kívánjuk létrehozni. A klímaberendezések pontos helyét úgy kell kiválasztani, hogy olyan helyiségrészbe fújjon a készülék, ahol nem tartózkodnak tartósan. (Például: ülőgarnitúra, ágy, étkezőasztal stb. közelébe nem ajánlott hideg levegőt fújni). Az előbbiek figyelembevételével szerelt berendezések biztosan kellemes klímájú teret eredményeznek. Jobb kis lépésekkel előrehaladni, ahogy az anyagi erőforrások lehetővé teszik – még ha a végeredmény drágább is –, mint egy lépésben a rossz megoldás.

Azokban a házakban, lakásokban, ahol a klímaberendezések később, utólag kerülnek felszerelésre, a leggyakrabban előforduló megoldás az, hogy a tartózkodási helyek többségét, jellemzően a szobákat látják el split klímaberendezésekkel. Ha ezeket a berendezéseket jól méretezik, és a rendszer előnyeire és hátrányaira is felhívják a tulajdonos figyelmét, akkor a rendszer kifejezetten jó megoldás lehet a meleg, álmatlan éjszakák és az izzadás okozta kellemetlenségek ellen. Kellemes pihenést adhat munka után, és kulturált környezetet varázsolhat a munkavégzéshez és a szórakozáshoz is.

A megrendelő korrekt tájékoztatása érdekében el kell mondani azonban, hogy a rendszer még mindig nem tökéletes. Főleg tetőtéri elrendezések esetén előfordul, hogy ha a szobák ajtajait becsukják, akkor a közös terek (például lépcsők, előszobák, folyosók, konyhák, egyéb alárendelt helyiségek, ahol nincs klímaberendezés) felmelegednek. Amennyiben a hűtött és nem hűtött helyiségek között 3-4 °C-nál nagyobb különbség jön létre, úgy az komoly komfortérzet csökkenést eredményez.

Kapcsolódó cikk:

Hűsítés forró forintokon (2003-05-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános Fanfan

Az 1952-es Királylány a feleségem című kalandfilm remake-je, amelynek főszerepeit Gérard Philipe és… Tovább olvasom