Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kóka János az SZDSZ új elnöke

Kóka Jánost választották az SZDSZ elnökévé a megismételt szavazáson. Korábban szavazategyenlőség miatt új voksolást rendeltek el az SZDSZ elnökválasztásán. A tisztújító küldöttgyűlésen kortesbeszédében Fodor Gábor a hitelességet, míg Kóka János a közös sikert helyezte a középpontba.
Kóka Jánost választották az SZDSZ elnökévé a megismételt szavazáson. Korábban szavazategyenlőség miatt új voksolást rendeltek el az SZDSZ elnökválasztásán. A tisztújító küldöttgyűlésen kortesbeszédében Fodor Gábor a hitelességet, míg Kóka János a közös sikert helyezte a középpontba. Kuncze Gábor leköszönő pártelnök a politikai vitában párttagként Kóka János megválasztását támogatta, Demszky Gábor főpolgármester viszont nem foglalt állást.

Kóka Jánost választották az SZDSZ elnökévé a szavazategyenlőség miatt megismételt voksoláson, 13 szavazattöbbséggel. Még soha nem fordult elő az SZDSZ történetében, hogy két elnökjelölt egyforma szavazatot kapjon.

Az új pártelnök első beszédében azt mondta: mostantól együttműködés kezdődik mindenkivel, akár Fodor Gábort, akár őt támogatta, mert mindenki az SZDSZ-ért állt ki. Fodor Gábor gratulált, és sok sikert kívánt Kóka Jánosnak. A szavazás megismétlése előtt mindkét jelölt öt-öt percet kapott arra, hogy ismét szóljon a küldöttekhez. Kóka János újból kötelezettséget vállalt az együttműködés mellett, Fodor Gábor pedig azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ nem kaland, hanem hitvallás.

A két elnökjelölt az első szavazást megelőzően különböző hangvételű beszédet mondott, Fodor Gábor a hitelességre, Kóka János pedig a sikerre apellált. Fodor Gábor félre is tette előre megírt szövegét, hiszen mindenki ismerheti a programját. Ahogy fogalmazott, a küldöttek szívéhez kívánt szólni. Arról beszélt, hogy a politika legnagyobb hibája ma a hitelesség, a választók egyetlen kincset keresnek, az őszinte szót. A politikai hitelességet csak az SZDSZ tudja visszaadni - mondta az ügyvivő, aki nem az MSZP listáján akar bekerülni a parlamentbe, és az SZDSZ-t vidéki pártként képzeli el.

Kóka János szerint kritikából nem lehet újjáépíteni a pártot, ahhoz világos program kell. Az ő generációja szabadul a kudarctól, nem a múltról, hanem a jövőről beszél. A fiatalokkal való összefogást sürgette, a sikerről pedig azt mondta: az elsősorban gondolkodásmód és ambíció kérdése, de munka is kell hozzá. Elveinkhez ragaszkodni, a jövőért kőkeményen dolgozni kell az SZDSZ, a koalíció és Magyarország érdekében - fejezte be beszédét a gazdasági miniszter.

Pető Iván levezető elnök a küldöttgyűlésen arról is beszélt, hogy Kuncze Gábort támadó óriásplakátok jelentek meg Budapesten. Úgy fogalmazott: szemétség emberileg megpróbálni lejáratni valakit akkor, amikor már nincs tétje. A 120 plakáton az „ellopott" rendszerváltást és az „ellopott" liberális értékeket „köszönik meg" Kuncze Gábornak az ismeretlen készítők.

Az SZDSZ új elnöke azt mondta, hogy holnap leül tárgyalni Fodor Gáborral, szeretné, ha megtalálnák azt a tisztséget, amely ellenfelének legjobban megfelel. Tehát az együttműködést hangsúlyozta. Kérdésünkre, hogy Fodor Gábor esetleg lehet-e frakcióvezető, azt felelte, hogy semmit sem zár ki, és semmit sem erősít meg, mindenesetre tárgyal majd a frakcióval, és az új ügyvivői testülettel is, amelyet most választanak meg. A kormányfő egyébként gratulált a gazdasági miniszternek. Kóka János kérte Gyurcsány Ferencet, hogy a következő napokban tekintsék át a koalíciós szerződést. Kóka János megtartja a gazdasági miniszteri posztját, mert szerinte ez erősíti az SZDSZ-t.

A kormányfő mellett az MSZP parlamenti frakciója is gratulált az SZDSZ új elnökének. Lendvai Ildikó köszönetet mondott a posztról leköszönt Kuncze Gábornak is: azt írta, hogy az ő elnöksége idején a két párt koalíciója modellt adott az egyenrangú felek együttműködésére és szükséges kompromisszumára.

Az MDF gratulál az SZDSZ mindkét elnökének - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, aki szerint a rendkívül szoros eredmény a liberális párt belső bizonytalanságát és megosztottságát bizonyítja. A KDNP országgyűlési képviselőcsoportja úgy véli: Fodor Gábor elnökké választása lett volna az SZDSZ utolsó esélye, hogy azt a tradicionális szabadelvűséget képviselve, amely a 19. században nagyban hozzájárult a modern Magyarország megteremtéséhez, pozitívan befolyásolja a magyar politikai élet folyamatait. A Fidesz nem kommentálta a liberális párt elnökválasztását.

László Judit/Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonultak a szocialisták

Átalakítják a hivatalt – döntötte el a testület fideszes többsége a csütörtöki közgyqlésen.… Tovább olvasom