Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kollégáinak köszönheti lába megmentését

Egyik lábát már fiatalkorában amputálták Salakta Istvánnak, és nemrégiben a másikat is majdnem elvesztette. Úgy véli, munkatársai mentették meg, a téti rehabilitációs és foglalkoztatási központ összetartó közössége nélkül nem sikerült volna meggyógyulnia.
– Nagyon örültem, mikor három éve működni kezdett az S. K. Oltalom Bt. Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Téten. Korábban nem nagyon akadt olyan munkám, ahol be is jelentettek volna, itt viszont megbecsülnek, pedig az egyik lábamat betegség miatt már fiatalkoromban amputálni kellett – mondta el Salakta István, aki még alig múlt el harmincéves, de nemrégiben megint kemény próba elé állította az élet.
Az elfekélyesedés a másik lábán is elkezdődött. Fennállt a veszélye, hogy azt is elveszti, tolókocsiba kerül. Sok kötszerre, gyógyszerre, kenőcsökre volt szüksége és gyakran kellett Győrbe orvoshoz járnia. Ha kollégái nem fognak össze érte és támogatják pénzzel, hordják autóval, a bt. vezetője nem viselkedik szinte anyjaként, szerinte nem sikerült volna meggyógyulnia. Másra ugyanis rajtuk, élettársán és néhány szomszédon kívül nem számíthatott. Így viszont három hónap után, nagy örömére, nemrégiben megint munkába állhatott.
Úgy véli, kimondható: munkatársai mentették meg a lábát, nélkülük nem lett volna elég kitartása, most viszont megint dolgozhat.
– Az a leginkább megbecsülendő ebben az összefogásban, hogy olyanok segítették Istvánt, akik maguk is nehéz helyzetben vannak – mondta el Stádel Katalin, a foglalkoztatási központ vezetője. Szerinte ez a példa jól mutatja a bt.-nél kialakult közösség szellemiségét, hogy mire képesek az ott dolgozók. Meggyőződése, hogy ők is értéket állítanak elő, de persze az Oltalom több, mint egy munkahely, teljes rehabilitációra törekszik. Tájékoztatása alapján nehéz helyzetben van, mert mióta működik – három év alatt –, négyszer módosították az állami támogatást, attól tart, teljesen megszűnik, pedig most sem éri el alkalmazottanként a minimálbért és a megváltozott munkaképességűekkel nehéz a piac versenyfeltételei között kitermelni a cég fennmaradásához szükséges összeget. Emellett az adminisztrációs kötelezettségek várható növekedése újabb terhet jelenthet. Pedig a jelenleg hatvankét embernek munkát adó központnál több mint százan vannak várólistán, azaz szeretnék, ha felvennék őket, mert megváltozott munkaképességűként máshol nem jutnak álláshoz és megrendelés is lenne, bővülhetne az üzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom