Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kollégája jelenthette fel a XVI. kerületi rendőrkapitányt

A kerületi kapitányság munkatársaitól érkezhetett az a névtelen levél, amely alapján Katonai Ügyészség elrendelte a nyomozást a XVI. kerületi rendőrkapitány ellen. A négy oldalas levél, olyan részletekre tér ki, amelyeket leginkább csak beosztottai tudhattak a rendőri vezetőről.
Az ismeretlen szerző hosszan fejtegeti a kapitány évek óta tartó ""áldásos tevékenységét"", s több helyen súlyos visszaéléseket tár fel. A hírügynökség birtokába jutott levélből többek között kiderül, hogy a kerületi kapitány egyik beosztottját munkaidőben WC-csészét küldte válogatni, majd a kiválasztott terméket szolgálati gépkocsival az épülő házához szállítatta. Szintén a kapitány építkezési botrányával kapcsolatos részben olvasható például, hogy egy őrsparancsnokot utasított arra, hogy menjen ki szolgálati autójával az építkezésre, vegye föl a házát építő vállalkozót, majd menjenek ki a mátyásföldi reptérre, s onnan hozzanak hajléktalanokat, akik megrakják a konténereket a házánál.

A bizonyítékul szolgáló levél hosszasan fejtegeti a kapitány nő-ügyeit is, azt írja, hogy hosszú idő óta a kerület első rendőri emberénél van már csak kulcs az egyik Körzeti Megbízott Irodához, amelyet intim légyottokra tart fenn, s amelyet egyébként egy büntetett előéletű ukrán vendégmunkással keríttetett be.

A többek között a Köztársasági Elnöknek, országos és budapesti rendőrfőkapitánynak, Ügyészségi nyomozóhivatalnak is eljutatott levél beszámol a kerületi kapitány egyik különösen botrányosra sikeredett nő-ügyéről is. 2005 februárjában a megbízott kerületi kapitány ugyanis szolgálati autójával látogatta meg "barátnőjét", mikor legnagyobb megdöbbenésükre a nő férje egyszer csak hazajött, s tudva a fennálló helyzetről, rendőrt hívott a helyszínre. A kiérkező rendőrök azonnal megismerték főnökük kocsiját, majd egyikük felhívta a kapitányt, aki viszont azt az utasítást adta ki nekik, hogy a bejelentő férjet vigyék el onnan nyomban. Mindezek után még az ügyeleti naplót is meghamisíttatta, s így az aznapi jelentés hivatalosan úgy részletezi a történteket, hogy a férfi magától ment be a kapitányságra.

A névtelen levél írója a kerületi kapitány szemére veti, hogy mindent sajátjának tekint, például a nyárra az állománynak juttatott ásványvizeket is a garázsába rakatta le, s az építkezésén dolgozó román munkásokkal itatta meg végül; csak úgy mint a közeli tő kezelőjétől karácsonyra kapott 40 kg halból sem látott semmit a rendőri állományt.

Az elhangzott vádak elég súlyosnak bizonyultak ahhoz, hogy szerda késő délelőtt a katonai ügyészség emberei megszállják a XVI. kerületi rendőrkapitányság épületét. A kihallgatások jelenleg is folynak, az ügyészségi nyomozók bizonyítékokat gyűjtenek a vádak alátámasztására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom