Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Költözik a máriapócsi csodatévő kegykép

Négy-négy ember viszi, és több ezren kísérik szombaton reggel óta a máriapócsi, Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló csodatévő kegyképet, amelyet átmenetileg Hajdúdorogra költöztetnek.
A könnyező képet azért viszik el, mert felújítják a máriapócsi templomot, így ott nem lenne biztonságban. A képpel együtt csaknem 150 kilogrammot nyomó tárolót egyszerre négy ember viszi. A zarándokok 250 méterenként váltják egymást. A képet már szombaton kora reggel is több ezer ember kísérte. A tömeg várhatóan este 10 órára ér Hajdúdorogra, ahol a Bazilikában helyezik el, augusztus végéig.

A pócsi kegyképet 1676-ban Csigri László máriapócsi bíró készíttette fogadalomból és hálából, török rabságból történt szabadulásának emlékére. A kép először 1696. november 4-én könnyezett, két hétig szünet nélkül. Ezután I. Lipót osztrák császár és magyar király Bécsbe vitette. Több másolat is készült róla, egy ilyen van most is Máriapócson. 1715-ben az is könnyezni kezdett, ami 1950-ben megismétlődött. A kegyképet évente több mint félmillióan keresik fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miskolci rendőrkapitányt is megtámadták

A miskolci rendőrkapitány apósát és anyósát korábban Miskolcon romák kirabolták az utcán, és egy alkalommal a rendőrkapitányt is súlyosan bántalmazták. Tovább olvasom