Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Költségvetés: az ellenzéki pártok nem támogatják

Kóka János, aki a szabad demokraták vezérszónoka volt a vitában jelenlegi formájában végrehajthatatlannak nevezte a költésgvetési törvényjavaslatot és egyeztetéseket sürgetett.
Sem a Fidesz, sem a kereszténydemokraták, sem az MDF nem támogatja a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot - derült ki a büdzsé általános vitájából kedden a parlamentben. Az SZDSZ is igen erős kritikát fogalmazott meg, strukturális átalakításokat és az állami szerepvállalás csökkentését sürgetve.

A kormány nem tudja kivédeni a pénzügyi válság Magyarországra gyakorolt valamennyi hatását, mindent megtesz ugyanakkor a munkahelyek, a forint, a lakossági megtakarítások, a pénzügyi egyensúly és a fenntartható nyugdíjrendszer védelmében - mondta Lendvai Ildikó (MSZP). Jelezte, hogy pártja nyitott az ellenzék minden építő jellegű javaslatára a költségvetési vitában. Így például, mint mondta, támogatják a Fidesz luxukiadásokat csökkentő és gazdaságélénkítő javaslatait.

Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónóka azt hangsúlyozta, hogy pártja jelenlegi formájában nem támogatja a 2009-es költségvetési törvényjavaslatot. Szerinte az nem kellően megnyugtató abban a tekintetben, hogy Magyarország meg tudja állítani a gazdasági válságot. Meg kell vizsgálni - jelentette ki -, miért van a magyar gazdaság olyan helyzetben, hogy a világválság annyira érzékenyen érinti. A képviselő számára azok az érvek, amelyeket a miniszterelnök sorol, így például a túlköltekezés és a lakosság deviza-eladósodottsága, mind olyanok, amikért a kormányzat okolható. Fejtegetése szerint a túlköltekezésre az elmúlt évek költségvetései biztosítottak ugyanis lehetőséget, ezeket pedig a parlament kormányzati többsége hagyta jóva. Úgy véli: az emberek azért adósodtak el devizában, mert elhitték a kormányzat gazdasági fejlettségről szóló "porhintését", és biztonságban érzeték magukat annyira, hogy hiteleket vegyenek fel.

Hargitai János (KDNP) szerint a javaslat nem is nevezhető igazán költésgvetésnek. Mint mondta: az Országgyűlés nem egy beterjesztett költségvetésről tárgyal, hanem mozgó költségvetés van a képviselők előtt. Azt javasolta: vonja vissza a kormány a javaslatot, és tejesszen be egy olyan változatot, amely valós, reális számokra épít.

"Sem az ellenzéknek, sem a kormánynak nem kellett volna leállítani a reformokat" - fogalmazott Kóka János (SZDSZ). Azt javasolta, hogy függesszék fel a pártok a politikai csatározásokat, mert így az országnak 2020-ban sem lesz eurója. A szabad demokrata képviselő élesen ostorozta a túlzó kormányzati kiadásokat. Azt mondta például, nincsen joga a politikai elinek a tanárok, nővérek bérét csökkenteni addig, ameddig például a kormányszóvivő.hu portálhoz a szükséges eszközöket két, háromszoros áron vásárolják meg. Szerinte az államnak a megszorításokat magán kell kezdenie. Kóka amellett, hogy struktúrális átalkításokat szorgalmazott, követelte a költségvetési plafontörvény elfogadásást, tartalékok képzését a büdzsében. Ahhoz is ragaszkodott, hogy a pártok állapodjanak végre meg az euró beveztésének 2012-es céldátumában és azt is javasolta, hogy a gazdasági válágot az IMF hitelfelhasználásával együttesen egy válságtanács felügyelje.

Hernyi Károly (MDF) jelenlegi formájában a demokrata fórum szempontjából elfogadhatatlannak nevezte a költségvetési törvényjavaslatot. Leginkább azt kifogásolta, hogy az nem biztosít megfelelő forrásokat a kis- és közepes vállalkozások számára, valamint azt, hogy abban a fűnyíró elv érvényesül.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. 4 2008. november 05. 07:00
  „Még a végén a lakosság lesz a hibás a pénzügyi válságé !!!!!!”
 • 21. HAHAHA...... 2008. november 05. 04:46
  „Nem barkzso, nem! Én írtam a 3. hozzászólást, én vagyok hármaska, az ötödiket nem én!!! Kérdésemre lényegi válasz=0, ennyi!!!!!!!!!!!! Tudsz többet? Miért rossz a költségvetési törvény szerinted? Saját szavaiddal válaszolj, ne másokat idézz? Mert te értesz hozzá igaz???? Másokat idézni, másokra hivatkozni egy makákó is tud, de te szavattal rendelkező ember vagy, halljuk a TE véleményed!!!!!!!! Már ha van....

  Mégegyszer! Ha valamit nem ismerek, akkor óvatossan kritizálom!!! Mi is ezzel a gond?”
 • 20. belabacsi 2008. november 04. 22:50
  „gyur-csok takarodj :DDX”
 • 19. Rozsdás 2008. november 04. 21:12
  „A kutya ..ar az kutya ..ar marad bár mibe is csomagolják,vagy tálalják!!Mi meg nagy "érzelmektől vezérelve "megesszük!!

  Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a
  következő sorok segíthetnek:

  1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a
  falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.

  2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az
  erdőbe összefogdosni őket.

  3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a
  beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak
  abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t
  ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat
  fogni.

  4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek.
  Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt
  majmot fogni.

  5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell
  utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a
  nevében átveszi a majmokat.

  6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt
  a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek
  darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki
  50$-ért."

  7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket,és megvették az
  összes majmot.

  8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a
  képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy,
  mint azelőtt.

  Isten hozott a Wall Streeten...”
 • 18. Rozsdás 2008. november 04. 20:50
  „grrenadle!!

  Te még hiszel a mesékben?Meg a pártokban?”
 • 17. grenadle 2008. november 04. 20:41
  „Ezt is 12-nek: Így nem lehet, Uram!!!
  grenadle 2008.11.04. 20:18
  Hitszegő-szószegő! Ezek után mijében lehet megbízni Gyurcsánynak, aláírt megállapodásokat rúg fel! AZ ÉRINTETTEKKEL VALÓ TÁRGYALÁS NÉLKÜL!!!!! (Legyen az IMF, vagy a Gazprom vagy a fene tudja minek az elnöke, csak arról feledkezik meg, hogy ő nem egy elvont Magyarország miniszterelnöke, hanem az itt élő embereket KELL szolgálnia!) Jellemző az alábbi is:

  "A kormány az újabb megszorítócsomag bejelentésével gyakorlatilag felrúgta a hat szakszervezeti konföderációval kötött tavalyi megállapodását. A múlt héten Gyurcsány Ferenc azt mondta, felfüggesztik a 13. havi illetmény kifizetését, és befagyasztják a béreket. A bejelentés hatására a PDSZ-Liga felvetésére az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felújította tevékenységét, és úgy döntött, tárgyalóasztalhoz ül a kormánnyal. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerint a költségvetés legutolsó tervezete alapján a Gyurcsány-kabinet a 13. havi illetmény megvonásával és a bérek befagyasztásával több mint 12 százalékkal csökkentené a közszférában dolgozók reálbérét.

  A döntéssel a kormány megszegte a sztrájkbizottsággal 2007 februárjában kötött megállapodását, amelyben vállalta a közszolgálati illetmények inflációkövető emelését és a 13. havi illetmény kifizetését. Kerpen Gábor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány ismét a közszolgálati munkavállalókkal akarja megfizettetni annak a válságnak az árát, amelybe az országot vitte.

  A sztrájkbizottság szerint annak ellenére tervez a kabinet megszorításokat, hogy az elmúlt években több mint százezerrel csökkent a közszolgálatban dolgozók száma. Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz csatlakozott a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének Sztrájkbizottsága is."”
 • 16. grenadle 2008. november 04. 20:39
  „12-nek: Ez a hozzászólás mindent kifejez!!

  ne fényezzen! 2008.11.04. 18:00
  (...) ködösítenek mikor róluk van szó de mikor megszorítást kell a közalkalmazottakat nyugdíjasokat minimálbéreseket van pofájuk tovább nyúzni!!!!! és jön a nevezett képviselő és előadja milyen sztahanovista munkát végez!!!!!!a munkáját megfizetik a költségeit megtérítik !! ha már ennyire őszintére fogta a képviselő miért nem írta le mennyi a képviselői és 5-10 tanácsadói igazgatótanács tagsági stb.stb.díja havi összességében!!! nem 60 ezer mint nekünk ugye kedves képviselő!! de azért megszavazták hogy a nyugdíjasoktól és a szinte minimálbérért dolgozó közalkalmazottaktól veszik el a 13.havi kiegészítést!!!! igaz hogy azt nem jutalmul kapták hanem mert évek alatt a forintjaik vásárlóértéke olyan mértékben csökkent hogy nem futotta nekik tüzelőre meg az önök által kiszámolt nyugdíjaskosár (rántottleves+ főtt krumpli) fedezetére!!! na ennyit önökről!!!!!! néha szét kellene nézni más emberek mennyivel többet dolgoznak,nem autókáznak meg telefonálgatnak!!!!! igaz nekik nincsenek olyan jó összeköttetéseik mint önnek!!!!!ajánlják csak fel ön9k a valóságos éves jövedelmük!!!!! 20 % át a tisztességesen adózók helyett akik eltartják többek között önöket a munkanélkülieket a segílykén tobzódókat és az isten tudja még kiket!!! a vállalkozókat,multikat!!!mert ők nem fizetnek adót !!!! olyan jövedelmeket vallanak be hogy még segély is jár nekik!!!!és nem tűnik fel senkinek hogy közben milliárdosok lettek!!!!!!! kiket is képviselnek önök uram????????!!!!!! hát nem a népet abban egyezzünk meg!!!!!!!! ne szédítsük egymást!!!!!!!!”
 • 15. Rozsdás 2008. november 04. 20:26
  „A pártok vitatkoznak,az érdekeik nem Magyarország felvirágoztatása,ha bukni kell hát bukjunk!!
  Egy huncut adóforitot nem fizetek nekik ezután amig nem lesz normális egységes előrevivő közös nevezőjű gazdaságpolitika!!
  Rablókapitaliuzmus,demokráciába csomagolva!!!”
 • 14. bolond választó 2008. november 04. 20:21
  „A költségvetés tárgyalása előtt az alábbiakról kellene megegyezniük "drága" politikusainknak:
  - Ennek a szegény országnak elég lenne a 200 fős országgyűlés.
  Lehet,hogy eredményesebben dolgoznának.
  - Amikor a fagylaltost megbüntetik,mert nem ad számlát a 150.-Ft-ot érő fagyiról, miért lehet, hogy a sok milliomos országyülési tagok százezreket vehetnek fel számlák nélkül??? Adózás nélkül???
  Ez POFÁTLANSÁG!!!
  - Nevetséges az MDF javaslata. 18 %-al kevesebb díjazást vegyenek fel az urak!
  Arcátlan játék folyik még most is az ország vezetőinek közreműködésével. A buta emberek pedig statisztálnak hozzá.”
 • 13. paeon-styx 2008. november 04. 19:52
  „12-es: LOPJ! CSALJ! HAZUDJ! GYŰLÖLKÖDJ!
  Látom magánál a 4 pont dívik!
  Előrehozott választásokat! Azután összefoghatunk!
  Azt, hogy ide juttatták az országot, remélem, nem viszik el szárazon!
  Gyurcsánnyal és a szocialistákkal semminek nincs értelme! Olvassa el a korábbi hozzászólásokat! Olvassa vissza Gyurcsány Ferenc utóbbi egy hónapi ámokfutásának dokumentumait!”
 • 12. ebrreszto 2008. november 04. 19:23
  „Ha az országnak nem lesz költségvetése, akkor becsukhatjuk a boltot.Az ellenzék csak pofázik, igen , ez a dolga, de most, amikor ekkora válság van, nem kéne összefogni. Emberek, átéltétek már azt, amikor másnap felébred az ország és 1.000.- forintért vesz egy gyufát.Ezt akarja az ellenzék.Orbán Viktor ezt akarja, Igen ezt. Sajnos. Képtelen a fidesz ezt a helyzetet kezelni.Ők az örökös ellentmondás, a kekeckedők gyülekezete, én inkább oda huznék, de most már nekem is e legem kezd lenni belőlük.Orbán telljesen le van épülve, annyi hülyeséget mond, a Kósáról már nem is beszélve. Le kéne őket venni a képernyőröl, amig idegileg nem jönnek rendbe.Fidesz ébresztő, tegyetek már valamit, hogy a pestiek vegyék észre, hogy amit csinálnak az tuti bukás lesz. Egyszerűen érthetetlen.Most meg bejelenti Orbán, hogy nem megy el a gazdasági csucsra, Őrjitő baklövés.”
 • 11. barkzso 2008. november 04. 17:47
  „Ötöske (aki vlsz. a hármaska is) megint nem csinál mást mint visszamutogat, homályosan utalgat és ebben ki is merül az érvrendszere ha annak lehet ezt nevezni...”
 • 10. goromba de nagyon 2008. november 04. 17:15
  „"Módosítja nemrég bemutatott ideológiai programját az MSZP - számolt be róla kedden a Népszabadság. A párt szerint azért van szükség a változtatásra, mert az első verzió még nem reagált a pénzügyi válságra."

  Pedig micsoda hír volt, amikor 2020-ig lefektették az alapelveket. Javaslatom az MSZP-nek: Ezzel a programmal lennének "leghitelesebbek": LOPJ! CSALJ! HAZUDJ, GYŰLÖLKÖDJ!
  Ezt legalább nem kell hetente átírniuk.”
 • 9. grenadle 2008. november 04. 17:06
  „Aki 1000 milliárdos kis és közepes vállalkozásokat támogató gazdaságélénkítő csomagra emlékszik (tegnap mondta egy Gyurcsány nevezetű hazudozó), már ne is tegye át a hosszútávú memóriájába, a helyzet ugyanis változott! (Vajon merre??, csak a hülye nem találja ki!)

  Negyedére fogyott a gazdaságélénkítő csomag

  Gyurcsány Ferenc hétfőn még ezermilliárd forintot ígért a vállalkozások válságkezelésére, Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára kedden már csak egy 250 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagról beszélt, amelynek hatása 800 milliárd forintnyi lehet.

  "Kezdettől fogva világossá tettük, hogy van 250 milliárd, ami hatását tekintve 800 milliárd, mindenki aki a pénzügyi hitelezés gyakorlatát ismeri, az tudja, hogy ez mit jelent. Hogy aztán a kommunikációs zűrzavarban a vállalkozók esetleg ezt félreértik az egy más helyzet. Mi világosan mondtuk, kezdettől fogva erről beszéltünk" - fogalmazott Burány Sándor.”
 • 8. és itt a válasz is 2008. november 04. 16:51
  „Az első kérdésre a válasz egyszerű: ennyire gyenge a magyar költségvetési és pénzügyi rendszer.

  A második kérdésre a válasz morálisan bonyolult, gazdaságilag egyszerű: az állam csak őket tudja megvágni gyorsan és biztosan, tehát őket vágja meg. Morálisan nehéz indokolni azt, hogy azok, akik mindig kötelesek fizetni az adót, illetőleg akik befizették a (nyugdíj)járulékaikat, azok most miért fizessenek, hozzanak áldozatokat. Majd persze megmagyarázzák, hogy ők ingyenélők. Azok azonban, akik valóban potyautasok, most is megússzák, vagy majd idővel kapnak ilyen-olyan kompenzációt. Lehet, hogy 2009-végén, visszamenőleg. Hogy miből? A hitelből - mi másból. Így majd biztosítva lesz a szavazatuk.

  A harmadik kérdés egyszerű: ez nyilván hitelkeret, de az is biztos az eddigiek alapján, hogy a kormány fel fogja használni. Így a helyzet egyszerű: nyilván, mint minden baloldali kormány, felveszik a hitelt, aztán majd bejelentik az államcsőd közeli helyzetet, aztán újabb hitelt vesznek fel... satöbbi satöbbi. Végül majd a mi, továbbá gyerekeink, unokáink nyakába borul az egész. Felélték előlük/előlünk az utolsó petákot is jó előre.

  De ez már őket rég nem érdekli, ami nekik kellett a hatalomból, azt megszerezték. Nyilván nem véletlenül esett a korrupciós felméréseken Magyarország akkorát.”
 • 7. grenadle 2008. november 04. 16:49
  „Ezért a nagysikerű IMF bejelentés óta a következő dolgok merülhetnek fel az ,,átlagállampolgár"-ban:

  1. Hogy lehet az, hogy ennyi pénzzel meg lehet ingatni egy államot?

  2. Miért van az, hogy már megint az állampolgárok fizetnek?

  3. Vajon mikor és milyen feltételek között kell visszafizetni a hitelt?”
 • 6. grenadle 2008. november 04. 16:47
  „Ebben is van 3 kérdés 3-as, válaszold meg, ha olyan okos vagy!
  http://gondola.hu/cikkek/62018”
 • 5. barkzso, a szakértő 2008. november 04. 16:34
  „:)

  Mert ami az ÁSZ elnöke, Sólyom László, az EU, vagy a tanító bácsi az iskolában mond, az ugye csak igaz lehet és ezek az emberek tévedhetetlenek?! Ráadásul igen szelektív a hallásod, mert amikor ugyanez az ÁSZ az Orbán-kormány költségvetését szedte atomjaira mert az annyira szar volt, akkor nyilván nem hivatkoztál rá, hanem hangosan ócsároltad.”
 • 4. barkzso 2008. november 04. 16:19
  „Kedves hármaska olvasd el az ÁSZ jelentését, ill. élőben is beszélt az elnöke azt hiszem tegnap királyi tv-n reggel róla.
  Gyakorlatilag hemzseg a hibáktól, idézett többet is belőle.
  Tehát mint a nevedet is írtad: ne kritizálj másokat mikor halvány lila f-ed sincs róla.
  Ps.: Ne csak az ATV-Naptv legyen az információ forrásod!”
 • 3. Ha nem értek valamihez, ovatossan kritizálok, hát ti? 2008. november 04. 15:59
  „rde! Olvastad a kölcségvetési programot? Értesz hozzá? Jobbat tudsz csinálni? Te leszel a köv. pénzügyminiszter? Csak kérdem, mert kritikád alapján a kérdéseimből legalább 3-ra igennel kellene hogy válaszolj, ha azt akarod, hogy komlyan vegyenek téged e tárgykörben.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fel sem tűnt neki, hogy ellopták négy millióját

Több mint négymillió forintot vett fel egy hónap alatt egy férfi másvalaki bankszámlájáról, egy… Tovább olvasom