Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kómaközpont épül a kiszemelt filmgyár helyén Pécsett

Filmgyár helyett kómaközpont épül Pécsett, a volt mecseki szénbányák héthektáros területén. Egy mánfai székhelyű cég építkezik ide. A telek vételárának húsz százalékát, 48 millió forintot foglalóként már be is fizették a tulajdonos, Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. számlájára.
Két évig vártunk arra, hogy a tervezett filmgyár ügyében valami történjen, de nem történt, még előszerződést sem kötöttünk. Ezért adjuk oda Kóma 1 Kft.-nek a telket - mondta a Független Hírügynökségnek Varga Péter, a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a cég már be is fizette a vételár 20 százalékát, azaz 48 millió forint foglalót.

Azt, hogy másnak adják oda a volt mecseki szénbányák héthektáros területét, levélben megírták, és azt a múlt héten postázták Sas Tamás rendezőnek. A filmgyár megálmodója hétfőn a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem kapott semmiféle értesítést a holdingtól.

Sajnálom, ha mégsem mi kapjuk meg a területet. Az általunk ajánlott 150 millió forint rendelkezésre áll - mondta. A filmgyár felépítése csaknem kétmilliárd forintba kerülne, amelynek már csak 15-20 százaléka hiányzik. Amint ez meglett volna, megvettük volna a területet - tette hozzá Sas Tamás. Szerinte nem igaz, hogy nem volt róla papír, még Toller László polgármestersége idején kötöttek egy megállapodást.

A filmgyárat a '90-es években megszüntetett Mecseki Szénbányák héthektáros szénosztályozójába álmodta meg Sas Tamás, aki a többi között az S.O.S szerelem és 9 és fél randi című filmet rendezte. Összesen 2100 négyzetméteres épületben lett volna a Greenhill stúdió, amely csaknem kétmilliárd forintba kerülne. Ez hazai befektetők pénzéből, hitelből, és európai uniós forrásokból állna össze. Sas Tamás szerint az összes pénz meglett volna őszre, amikor a befektetők is visszajönnek a nyári szabadságról, és a tárgyalásokat folytatni tudták volna.

Ezt azonban nem várta meg a holding. A területet odaígérte egy mánfai székhelyű cégnek, a Kóma1 Kutatás-Fejlesztési Egészségügyi Centrum Kft-nek, amely még bejegyzés alatt áll. A kft-nek három tulajdonosa van, egy mánfai és egy budapesti magánember, illetve egy kerepesi Kereskedelmi, Szolgáltató és Teherfuvarozó Kft. Ők 240 millió forintot ígértek a területért, amelynek a 20 százalékát, 48 millió forintot foglalóként már át is utaltak a Pécs Holding számlájára. A kft. nemzetközi összefogással és uniós támogatással kómás betegeket ellátó és gondozó központot alakítana ki 2010-re. A beruházás teljes költsége több milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatott hibás buszairól a BKV

Valamiről beszélnek, valamiről nem. A BKV éppen egy hete, a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzése… Tovább olvasom