Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Konferencia a cigányság helyzetéről Budapesten

Társadalmi összefogást és szemléletváltást sürgettek a cigányság társadalmi integrációjának megteremtése érdekében az előadók az e témában tartott konferencián szerdán Budapesten, hangsúlyozva: szavak helyett tettekre van szükség.
A Batthyány Lajos Alapítvány és a Lungo Drom által szervezett, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott tanácskozáson a felszólalók azt hangoztatták: pusztán politikai eszközökkel nem lehet segíteni a magyarországi cigányság helyzetén, társadalmi összefogásra van szükség.

Pálinkás József, az Akadémia elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ki kell lépni a politikai csatározásokból, elég volt az üres beszédekből, mert a cigányságnak - amely államalkotó tényező - segítségre, tettekre van szüksége. Mint hozzátette, álmodozás helyett a felnőtteknek munkát, a gyermekeknek oktatást kell biztosítani.

Az Orbán-kormány volt oktatási minisztere szerint mindezt úgy kell megteremteni, hogy a cigányság érezze, a folyamatban részt vesz, és ebben a kialakulóban lévő cigány értelmiségre is szükség van.

Gazsó Ferenc egyetemi tanár azt mondta: a magyarországi gazdasági berendezkedés semmiféle lehetőséget nem kínál a társadalom perifériájára szorult 30 százaléknyi embernek, köztük a cigányságnak.

Kiemelte, hogy a strukturális problémák mélyen beágyazódtak a társadalomba. Magyarország lakosságának 20 százaléka, míg a cigányság 75 százaléka elvesztette a munkahelyét az új kapitalista rendszerre való áttérés miatt. A mezőgazdasági rendszer, a termelőszövetkezetek széthullásával az emberek további 10 százaléka veszítette el az állását - mondta, hozzátéve: a munkaerőpiac befagyott, új munkahelyek nem jöttek létre mára sem.

Gazsó Ferenc hangsúlyozta: a helyzetet tovább nehezítette, hogy kialakultak a zárványtelepülések, a társadalmi dinamikába nem tudtak bekapcsolódni az ott élő emberek, egyedül a közmunka nyújt számukra lehetőséget, és ezeken a területeken koncentrálódik a cigányság is.

Az egyetemi tanár szerint felzárkóztató pályára kell állítani Magyarországot, mert ha a rendszer így működik tovább, felemelkedésre remény sincs. Megjegyezte, hogy a mai munkaerőpiac a munkaképes emberek 53-57 százalékát tudja befogadni, ezért legalább 10 százalékos piacbővülést kell elérni, mert e nélkül a romák kis része sem tud visszakerülni a munka világába.

Úgy fogalmazott: Magyarországon olyan oktatási rendszer működik, amely alkalmatlan a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésére, 97 százalékban az induló helyzettől függ a gyerekek sorsa. Az előnyöket átörökíti, a problémákat konzerválja, ez okozza, hogy az iskolából kikerülő gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta - tette hozzá. Gazsó Ferenc szerint új oktatáspolitikára lenne szükség, de megjegyezte: amikor pedagógusokat bocsátanak el, iskolákat zárnak be, jelentős forrásokat vonnak ki a rendszerből, erre esély sincs.

Arra kérte a hallgatóságot, "ne üljenek fel a szegregációs propagandának", mert a problémát nem ebben látja, hanem abban: a pénzügyi helyzet képeződik le az iskolai különórák vásárlásával, az intézményválasztással. Meggyőződése, hogy amíg a neoliberális elv érvényesül az oktatáspolitikában, addig változás nem lesz.

Gazsó Ferenc szólt arról is, hogy nem látja értelmét a külön cigánypolitikának, a gondokat a makropolitika részeként kellene kezelni. Megemlítette az etnikai léthez köthető problémákat, amelyekről azt mondta: a kirekesztett csoportokban egy pszichikai folyamat játszódik le, azok tagjai bizonyos problémákra agresszióval reagálnak.

Előadását a szociológus azzal zárta, hogy gazdasági és politikai fordulatra van szüksége az országnak, mert különben sem a stabilitásra, sem a cigányság integrációjára nem lesz esély.

Olvasóink írták

 • 14. KolompárRómeó 2009. október 22. 21:36
  „KÓHNferencia? A romákokról?”
 • 13. sőndör 2009. október 22. 11:06
  „mondom, antropológiai rezervátum és ott saját társadalmat rendezhetnek be a saját szabályaik alapján!”
 • 12. maradando 2009. október 22. 02:45
  „Azt nem értem ha van egy tíz százalékot is élérő cigány szavazó bázis, miért szavaznak az MSZP-SZDSZ-FIDESZ-MDF pártokra.20-30 képviselőjűk lehettne a parlament soraiban,és dönthetnének sorsukról.Miért más pártoktól várják ezt el ? De ha alkalmatlannak érzik magukat a megmérettetésre akkor hátrább az agarakkal!”
 • 11. bjela1980 2009. október 21. 23:37
  „Hát nektek nagyon sok pénzetek van, kedves 9349779, hogy minden abból épül, meg oldódik meg! Amíg ilyen gazdagok vagytok, örüljetek inkább!”
 • 10. dodó 2009. október 21. 17:13
  „"220-240 000 roma szavazatra számítunk" (Teleki/Orsós/ László államtitkár, MSZP)”
 • 9. Hmmm... 2009. október 21. 15:25
  „Orulok, hogy ertjuk egymast!”
 • 8. IVY 2009. október 21. 15:16
  „Persze. A Norbi kollégám. Ő jó arc.:)”
 • 7. Hmmm... 2009. október 21. 15:09
  „Ugyan mar kedves "IVY" ! Az on al- vagy beceneve miert nem valami igazi magyar eredetu? Valoszinuleg ,ert on szerint sem a formalitas a lenyeg, bar van jelentosege. Eppen mint a ciganysaggal sem az a baj, hogy barnak es maskent oltozkodnek, hanem az, hogy a tarsadalomba legtobbjuk nem kepesek egyuttmukodni a nem ciganyokkal. Oszinten szolva kepesek lennenek ra, csak eppen nem akarnak. Ez itt a lenyeg! Na most itt is van kivetel, ezt ugye elismeri!”
 • 6. IVY 2009. október 21. 14:27
  „5.
  Majd ha megtanulja a magyar szavakat értelmesen, egymás után helyezni, akkor kíváncsi leszek a véleményére. Addig pedig inkább vegyen felsőfokú magyar haladó-nyelvtanfolyamot.”
 • 5. Hmmm... 2009. október 21. 14:18
  „Abszolut nincs igaza "IVY"nek, mert minden olvasonak van hozzaszolasi joga. Igen is, el kell viselni masok ellentetes velemenyet vagy meg lehet vetozni. Az pedig nem durva szavak es szitkok szorasat jelenti.
  A kormanynak igaza van, meg kell valtoztatni a szemleletet, de a sajatjat is, mert onnan indulnak a problemak.”
 • 4. Trandafir 2009. október 21. 13:50
  „Fogjon velük össze a rák.Már bizonyították, hogy beilleszkedésre képtelen <moderálva> népcsoport.”
 • 3. IVY 2009. október 21. 13:39
  „keiner.
  Épp elég idős vagyok, hidd el.
  De nálatok, Nagynémethonban osszad az észt, mondtam már párszor!”
 • 2. keiner 2009. október 21. 13:36
  „1. hozzászólás IVY 2009.10.21. 13:25, nem tudom te hany éves vagy, de nekem mint egy gyerek tündsz.
  A cikkban hélyesen mondjak, nem csak a romák, hanem a társadolom egy másik részt is érint, söt, ez még több lesz. Nincs vége a válságnak, sehól.
  A hélyszetet mégnészve nálatok még kicsi a probléma. Franciában már sokkal tovább vannak, vagy a görögknél, ott már randalirosznak a fiatálok, mert nincs jövö nekik.”
 • 1. IVY 2009. október 21. 13:25
  „De nagyon szeressük őket!
  Rajtunk röhög az egész EU!
  Máshol gettók, falak épülnek. Nálunk pedig.............?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növényvédőszertől pusztult el több száz mázsa hal

Szeptember óta több száz mázsa hal pusztult el a karbofurán nevű betiltott növényvédőszertől a… Tovább olvasom