Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Konferencia az autonómiáról

Répceszemere azt a célt tűzte ki, hogy rendszerektől, pártoktól és kormányoktól függetlenül, a falu fennmaradását, fejlődését biztosítsák. Legyen vonzó, nyitott, a természeti és kulturális értékeit megőrző és gyarapító település.
Répceszemere – autonóm település ausztriai mintára elnevezéssel tartottak konferenciát a 330 lakosú településen. A témák között szerepelt a megújuló energiák előállításának és felhasználásának lehetőségei, valamint az, hogy az olyan kis település, mint Répceszemere, miként őrizheti meg önállóságát.
– A tegnapi megbeszélésen bemutattuk azokat az elképzeléseket, amelyek a település hosszú távú fejlődését, függetlenségét biztosítják – mondta el Radics László polgármester. – A konferencia után kidolgozásra kerül egy másik tanulmány, ami már konkrétumokat is tartalmaz. A vázlatpontok mindenesetre elkészültek, ezek alapján pályázhatunk a 2007–2013 közötti időszakban az uniós pénzekre. Az autonómia számunkra azt jelenteni, hogy rendszertől, pártoktól és kormánytól függetlenül biztosítjuk a falu fejlődését. Úgy, hogy közben megőrizzük, lehetőségeinkhez képest gyarapítjuk a természeti és kulturális értékeinket. Az elmúlt években tudatosan kerestük a környezettudatos életmóddal, a megújuló energiákkal kapcsolatos információkat. Elhittük, hogy Répceszemere ismételten egy vonzó település lesz.
A polgármester a fenntartható fejlődés érdekében szükséges rövid és hosszú távú beruházásokról is szólt. Ezek szerint Répceszemerén egy kis vízi erőmű épülne, ami túl azon, hogy energiát szolgáltat, helyreállítaná a vizes élőhelyeket.
Az önkormányzat hatvan hektár rossz minőségű földdel

rendelkezik, ezen lehetséges

az energiafű termesztése, valamint egy üzemben a terményt

fel is lehet dolgozni.
A szélerőműpark létrehozásában résztulajdonosként kívánnak részt venni. A környezettudatos életmódhoz kapcsolódó energiatakarékos lakópark és egy, a környezetbe illő szálláshely létesítése is szerepel a megvalósítandó feladatok között. Az, hogy ezek közül melyikből lehet valóság, várhatóan szeptember elején derül ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásra számítanak a reformprogramhoz

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 32–137 milliárd forint, az Európai Szociális… Tovább olvasom