Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Konferencia és kiállítás '56-ról

Az 1956-os eseményeket a bányászok és bányászvárosok szemével bemutató konferenciát szervez ma 10 órától a Központi Bányászati Múzeum. Az előadások után 15 órakor kiállítás nyílik korabeli dokumentumokból és fotókból.
A Központi Bányászati Múzeum tudományos konferencián és kiállításon mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a bányászok és bányászvárosok forradalmát.

A bányászok kulcsszereplők voltak

– A forradalom a köztudatban leginkább a fővároshoz kötődik, és főként a tragikus eseményeken van a hangsúly. A konferenciával az a célunk, hogy árnyaljuk a képet az '56-os eseményekről – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Bircher Erzsébet, a Központi Bányászati Múzeum vezetője. – A bányászok gyakorlatilag a forradalom kulcsszereplőjévé váltak a csaknem egy hónapig tartó sztrájkjukkal, és a konszolidációs folyamatokban is jelentős szerepük volt. Munkabeszüntetésük bénítóan hatott az állam működésére, hiszen a szén a legfontosabb energiahordozó volt. Politikai és gazdasági követeléseik közül azonban csak az utóbbiak teljesültek. A bérek emelkedtek és bányászlakások épültek, de a kivívott sikerek korántsem bizonyultak tartósnak. 1957 elején bekövetkeztek az első, bányászok elleni letartóztatások, vádemelések, sőt az első kivégzések is.

Sok, eddig ismeretlen anyag

A konferencián – mely az ország különböző bányavidékein át mutatja be az eseményeket – a látogatók sok, eddig ismeretlen anyagból tudhatnak meg új információkat a forradalomról, ezen kívül a Bányászok és bányászvárosok című új kötetet is bemutatják.

Kevés az eredeti fotó

– Sajnos kevés az eredeti fotó, mivel a legismertebbeken kívül, melyeket a fővárosban külföldi tudósítók készítettek, szinte egyáltalán nem maradt fenn felvétel – tette hozzá az igazgató. – Ennek oka, hogy a képeket 1957-től kezdődően bűnvádi eljárásokban azonosításhoz használta fel a rendőrség. Sokan megsemmisítették a birtokukban lévő fotókat, hogy az ne szolgáljon bizonyítékként senki ellen. A néhány eredeti fotón kívül azonban láthatók lesznek kisnyomtatványok, kézzel festett plakátok, falragaszok, sőt a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából fegyverek is. A tatabányai és oroszlányi bányákban dolgozó politikai elítéltek ruházatát is megismerhetik az érdeklődők, sőt meghallgathatnak egy eredeti, 1956. novemberi rádiófelhívást is. A kiállítást dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója nyitja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom