Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Könnyedén szerezhetnek a fiatalok alkoholt és cigarettát

Még amikor először meg is tagadta az üzlet a kiszolgálást, előfordult, hogy a fiatal mégis hozzájutott a dohánytermékhez vagy alkoholhoz.
230 millió forintos bírságot szabott ki még áprilisban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) olyan boltokra és vendéglátóipari egységekre, ahol fiatalkorúakat szolgáltak ki dohánytermékkel vagy alkohollal, illetve megsértették az ezekre a termékekre vonatkozó reklámozási szabályokat. A legrosszabb a helyzet a közép-magyarországi régióban, itt 19 ellenőrzésből 15 esetben (78,9%) kiszolgálták a fiatalkorút, míg Észak-Magyarországon 71-ből 18-szor (25,4%) - tájékoztatott csütörtökön az NFH.

Az NFH 107 millió 830 ezer Ft fogyasztóvédelmi és 121 millió 270 eter Ft reklámfelügyeleti bírságot szabott ki, ezen kívül 8 kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari egység számára 5 és 15 nap közötti időtartamra megtiltották a dohánytermékek, valamint az alkohol forgalmazását, illetve 6 üzletet 2 és 30 nap közötti időtartamra bezárattak.

Április 1. és 30 között országosan összesen 1097 kereskedelmi és vendéglátóipari egységet ellenőriztek, próbavásárlást 833 helyen végeztek. Az eredmények szerint 119 alkalommal adtak el cigarettát, 158-szer szeszesitalt, 159-szer pedig egyszerre mindkettőt a fiatalkorúaknak, ez átlagosan 25 százalékos romlás a tavaly őszi ellenőrzések eredményéhez képest - áll az NFH jelentésében.

A próbavásárlásnál 16 és 17 év közötti fiatalok segítették a felügyelőségek munkatársait, ennek érdekében iskolák, civil szervezetek és polgármesteri hivatalok is együttműködtek a hatósággal.

A jelentés kiemeli, hogy még amikor először meg is tagadta az üzlet a kiszolgálást, előfordult, hogy a fiatal mégis hozzájutott a dohánytermékhez vagy alkoholhoz. Vagy úgy, hogy megkérte a vásárlásra egy nagykorú imerősét, vagy akadt az üzletben, illetve környékén olyan felnőtt - biztonsági őr, üzletvezető vagy épp a fiatal tanára - aki megvette a cigarettát, esetleg a szeszes italt.

Az NFH közölte, hogy ebben az évben még két hasonló ellenőrzésre lehet számítani, valamint bíznak abban, hogy az ismételt ellenőrzések gátat szabnak a hasonló jogsértéseknek.

A teljes jelentés megtekinthető a http://www.nfh.hu internetes oldalon.

Olvasóink írták

 • 9. pan.cser 2008. július 10. 23:29
  „A törvényt be kéne tartatni, majd ha a törvénytelen eladást művelő boltokat diszkókat bezárnák egy-két napra, rend lenne. Az összes tini ittas a diszkókben például! Bár az is kérdéses mit keresnek ott éjszaka!”
 • 8. tr 2008. július 10. 22:49
  „Zsófi, ne haragudj, de ez hülyeség sztem. Jelenleg 22 éves vagyok, Én 14-15 évesen nem azért ittam és vettem alkoholt, mert a nagyokhoz akartam "hasonlítani". Alkoholt, cigit, drogot sztem azért fogyasztunk (már aki), mert JÓ érzés. Ugyan ezekért a dolgokért vesznek emberek maguknak jó autókat, jó lakást, házat, mert JÓ ÉRZÉST kelt bennük (persze, ha megtehetik).
  Ha élet célként fogjuk fel, hogy az ember BOLDOG akar lenni... Ki így, ki úgy.”
 • 7. joy 2008. július 10. 22:23
  „Én minden esetben 1 M.HuF bírság mellé 30 napra bezáratnám a vétkes boltot fiatalkorúak mérgezése miatt.”
 • 6. hehe 2008. július 10. 21:28
  „A PILLE UTCÁBAN A 13-14ÉVESEK BOROZNAK CIGIZNEK . A KÖRNYÉKBELI KISBOLTOK KISZOLGÁLJÁK ÖKET .”
 • 5. zsofi 2008. július 10. 20:57
  „Az a baj, hogy a serdülőkre rendkívüli nagy befolyással vannak társaik. Nekik kívánnak megfelelni, a haveroknak. Ha a baráti körben szinte mindenki iszik, cigizik, akkor ő se mond nemet, mert nem akar kilógni közülük.”
 • 4. valakik 2008. július 10. 20:56
  „teljessen egyet értek az előttem szólóval!”
 • 3. Mese 2008. július 10. 20:54
  „és mit lehet abban az estebne tenni,ha egy idősebb haer veszi meg az italt/cigit a fiatalabbaknak? Sztem semmit.
  A boltosok nem kérdezhetik ki a náluk vásárlókat,hogy kinek veszi a cigit vagy az italt.
  különben mit tehet a szülő? ha valamit tilt,a gyerek márcsak azért is csinálni fogja. Nameg ha azt látja,hogy otthon is cigiznek a szülők...”
 • 2. agnesszucs 2008. július 10. 19:50
  „A szülőké a felelősség! Ne azért ne cigizzen/igyon a gyerek,mert nem kap a boltban,hanem mert nem akar! Ha akarja, úgyis megoldja,mint a cikk is mutatja. Még mindig jobb a bolti,mint a rossz román/ukrán vackok,amihez úgy hozzájutnak. Otthon kellene jobban odafigyelni! Az én gyerekemnek eszébe se jutna. Nehogymár a boltos nevelje a gyereket?! Miért hárítják rájuk a felelősséget?”
 • 1. jogkövető kisebbség 2008. július 10. 19:10
  „Magyarországon a törvények betartatásával van a baj. Márpedig mint tudjuk minden törvény annyit ér, amennyit betartanak (betartatnak) belőle!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsértő a munkavállalóval szemben a hazugságvizsgálat

Semmilyen körülmények között nem használható hazugságvizsgáló a munkavállalókkal szemben - áll az… Tovább olvasom