Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kónyi hangfelvétel - a Fidesz elhatárolódott

Az MSZP páratlan zsarolási kísérletnek nevezte a történteket, s a Fidesz is elhatárolódott attól a vasárnap nyilvánosságra hozott hangfelvételtől, amelyen helyi politikusok arról beszélnek, hogy állami számvevőszéki vizsgálattal kellene kiütni posztjáról Kóny polgármesterét.
A stop.hu portálon vasárnap délután megjelent cikkhez csatolt hangfelvételen egy helyi - az oldal szerint fideszes - polgármesterjelölt és a helyi képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat."

A portál Németh Marica polgármesterjelöltnek tulajdonítja a kijelentést: "Gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal." Ágoston Tamás képviselőjelölt mindehhez hozzáteszi: "egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években". Ezt, mint a hangfelvételen elhangzik, Gyopáros Alpár képviselő és hivatali elődje, Áder János "kapcsolatrendszerén keresztül" idéznék elő.

A stop.hu cikkében arra is kitért, hogy a megbeszélés résztvevői szerint az már nem lényeges, lesz-e eredménye az ÁSZ vizsgálódásainak. Amint Ágoston Tamás a hangfelvételen kijelenti: "ha a választások előtt egy héttel indul el, nekünk az is nagyon jó, és nem is akarunk eredményt a választásokig. (...) Arra mondtuk azt, hogy nekünk az is jó, ha elkezdenek vizsgálódni, és azt mondta erre Alpár, hogy azt garantálom, hogy a faluban az látványos lesz."

A felvételen emlegetett "Alpár" név Gyopáros Alpárra való célzás, aki a csornai választókörzet fideszes képviselője. Ezt valószínűsíti, hogy a beszélgetésen hallható utalás Áder Jánosra is, aki szintén csornai, és Gyopáros elődje volt a parlamentben: "Alpár (...) felhívja a Jánost, az Ádert, az Áder viszont állítólag puszi barátságban van ezzel az emberkével (az ÁSZ elnökével - a stop.hu szerkesztőjének megjegyzése), és megpróbálnak valamit, hogy kicsit kotorjon."

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a kónyi önkormányzati választás két érintett jelöltje azt írta: az önkormányzat működésében "általunk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet".

"Sajnáljuk - tették hozzá -, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességéért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani."

Ágoston Tamás és Németh Marica leszögezte, hogy a vizsgálat kezdeményezésével és lefolytatásával kapcsolatban sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost nem keresték meg, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket.

A Fidesz hétfőn elhatárolódott a stop.hu portálon vasárnap megjelent hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék vizsgálati menetrendjét".

Hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára.

Az Országos Választási Iroda honlapján a két kónyi jelölt függetlenként szerepel.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár (Fidesz) cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

A hangfelvételt a harmadik Magyar Köztársaság húszéves történetében is páratlan zsarolási kísérletnek nevezte Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Molnár Csaba szerint "a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek"; szerinte a történet nem csupán politikailag megengedhetetlen magatartást rejt magában, de akár a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseibe is ütközhet.

"Úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, gátlástalanul megszervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó" - mondta sajtótájékoztatóján a politikus. Szerinte a kísérlet olyan politikusok, polgármesterek ellen irányul, akik nem voltak hajlandók - akár többszöri megkeresés ellenére sem - Fidesz-színekben indulni, "vagyis fenyegetés a demokratikus baloldallal szemben, fenyegetés a független polgármesterekkel szemben, és ennélfogva - ez talán a legfontosabb - fenyegetés az egész magyar demokratikus renddel szemben".

Megjegyezte: ha érdemben nem képes cáfolni a történteket, akkor távoznia kell a közéletből Gyopáros Alpárnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, de akár az Állami Számvevőszék elnökének is.

Az Állami Számvevőszék közleménye szerint a szervezet csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját.

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2010. szeptember 07. 11:00
  „CYT! Egyetértek veled de ez akkor is zakó.”
 • 4. cyt 2010. szeptember 07. 09:19
  „Ebben a dologban bizony mindenkinek igaza van. Persze talán az érintett emberkéket kellene először meghallgatni, és utána jönni a kommentekkel. De az igaz, hogy
  1) valamit szeretett volna a két konyi emberke, aminek pontos és jogtiszta menetét még nem ismerték,
  2) miután kitudódott, hogy ők mire is gondoltak, akkor a FIDESZ elhatárolódott a dologtól,
  3) miután kitudódott, hogy mit szerettek volna a konyiak, az MSZP "páratlan zsarolási kísérletnek" titulálta a tervezett dolgot,
  stb.
  Az egészben az a jó, hogy minden időben napvilágra került, idejében lerendeződött, semmi törvénysértés nem történt, viszont egyesek valóban sikeresen behergelhették magukat. No de hát ilyen egy kampány, ahol nagy a tét - különösen egyeseknek - és ahol "kezdő tapasztalatlanok" is próbálkoznak politkiai karrierjük megindításával.”
 • 3. zoolii 2010. szeptember 07. 08:50
  „Apa! Kezdőőőőőőőődik!”
 • 2. jozko 2010. szeptember 06. 23:11
  „Kónyban sok legendás dolog megesett már.....”
 • 1. kowalsky 2010. szeptember 06. 22:52
  „hűha, október 3-án ettől még sárgára nyerik magukat, utána viszont csak egymás torkának tudják ugrasztani a hatóságokat :) hű, mennyi fideszes kiskirály lesz ebben az országban...remélem Zusi nem sokéig fog unatkozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a szeptember 6-ai KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom