Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Könyvhét: kánikula és kígyózó sorok a Vörösmarty téren

Megtelt a Vörösmarty tér szombat délutánra, a 82. Ünnepi Könyvhét pavilonjai között hosszú sorok alakultak ki a dedikáló írók előtt; az idei könyvhét egyik újdonságát, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szervezésében megvalósuló Irodalmi peepshow-t óvatosan méricskélték a látogatók.
„Egyelőre csak gyerekek voltak nálam a szüleikkel" - mondta az MTI-nek Türjei Zoltán költő, aki elsőként foglalt helyet a Horváth Csaba Árpád public art-művész által tervezett kartonlabrintus egyik fülkéjében. A költő szerint még csak a kiskorúak voltak elég bátrak ahhoz, hogy megszólítsák őt. Hozzátette: nem készült semmi különös akcióval, írni próbál, bár azt a fülke forróságában nem könnyű.

A FISZ különös olvasásnépszerűsítő akciója keretében az írók félóránként váltják egymást a fülkékben, a látogatók pedig egy fémpénz, üzenet vagy könyv bedobásával jelezhetik, hogy egy kíváncsi olvasó várja a függöny fellebbenését. „Jópofa dolog tűnik, bár nem irigylem a srácokat, annyira meleg lehet odabent" – szögezte le egy anyuka, aki kisgyerekével érkezett a könyvhétre. Elmondása szerint minden évben elhatározzák, hogy maximum egy vagy két könyvet vesznek, de végül súlyos szatyrokkal térnek haza.

A Vörösmarty tér túloldalán a 2007-es Szomjas oázis antológia szerzői dedikáltak régi és új könyveikből. Kiss Judit Ágnes Déry Tibor-díjas költő, drámaíró az MTI kérdésére elmondta, nagyon erősnek tartja az idei könyvheti felhozatalt, és a kínálatból Tóth Krisztina Pixel című könyvét emelte ki. Sajnos költőként nem engedheti meg magának, hogy könyvheti nagybevásárlást tartson, ezért inkább csak a „szakmai ajándékokra" számít - tette hozzá.

D. Tóth Krisztina újságíró Lolával az élet - Nagylánykönyv című kötetének bemutatóját körülbelül ötven érdeklődő hallgatta végig. A szerző az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szombaton csak dedikál, de vasárnap mindenképpen körbenéz a pavilonok között. „Negyven fok van, bevallom, elfáradtam egy kicsit"- mondta, hozzátéve, hogy legszívesebben tömött szatyrokkal menne haza, annyi szép kötet közül lehet válogatni. Kislánya, Lola most elutazott a nagymamájához, de tavaly kint volt – mondta, kiemelve, hogy szerinte nem lehet elég korán kezdeni a gyerekekkel a könyvolvasást. „Ami ma játék neki, az később természetes közege lesz. Szeretném, ha az én gyerekem tíz-tizenöt év múlva is papíralapú könyvet olvasna" – fogalmazott. Náluk most Szepes Mária Pöttyös Pannija és Berg Judit mesekönyvei a kedvencek, de angolul is olvasnak Lolának meséket - árulta el D. Tóth Krisztina. A forróság elől árnyékba húzódott Markó Béla költő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség korábbi elnöke, aki szintén a könyvhétre időzítette új kötetét. „Most kifejezetten szerzőként vagyok jelen" – nyilatkozta a költő, akinek Visszabontás című, száznyolc szonettet tartalmazó kötete a pécsi Jelenkornál jelent meg. „Naplószerűen építettem fel a kötetet. Egy szűk évet ölel fel, két három naponként írtam egy szonettet" – idézte fel a kötet születését, megemlítve, hogy az 1980-as évek óta kedveli ezt a szigorú szerkezetű versformát. „Elég hosszú megszakítás után próbálok visszatalálni az irodalomhoz, ezért számomra fontos, hogy az író kollégákkal itt találkozzam." Minden évben igyekszik úgy alakítani a programját, hogy, ha lehet, egy-két órányit itt legyen a Vörösmarty téren – fogalmazott Markó Béla, akit - mint mondta - mindig lenyűgözi a magyar könyvkiadás gazdagsága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riasztás! Viharra, zivatarra figyelmeztet a meteorológia

Heves zivatarokra, nagy mennyiségű csapadékra kell számítani szombat este az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Tovább olvasom