Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Konzultáció a hitelfelvételről

A szocialisták kivételével az összes párt képviselője elégedetlen volt kedden azzal a konzultációval, amelyet a kormányfő hívott össze az ország stabilizációját szolgáló, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal kötendő megállapodások kapcsán.
Lendvai Ildikó (MSZP) szerint a biztonság és a védelem kettős jelsza az , amely elfogadhatóvá tesz bármilyen megszorítást. Mint mondta, sokkal fontosabb a munkahelyek biztoságának megőrzése a béremelésnél. A politikus a szocialisták nevében javasolta, hogy a pártok állapodjanak meg végre a pártfinanszírozás feltételeiről. Természetesnek ítélte, hogy jövőre a parlamenti képviselők bére és juttatása se emelkedjen, ha a közszférában dolgozók bérbefagysztásra számíthatnak.

Kósa Lajos (Fidesz) a konzultációt kommunikációs, PR eseménynek minősítette, amelynek szerinte semmi köze sincsen a komoly megállapdások megkötéséhez. A jelenlévő politikusokat a kormányzati kommunikáció ebben a helyzetben is egyszerű biodíszletként kezeli - tette hozzá . Mint fogalmazott: ez a helyzet is jól mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc nem érti és nem is akarja érteni, hogy milyen álapotban van az ország. Kósa kétségesnek ítélte, hogy az IMF-fel kötendő megállapodás részeletei valóban ismeretesek e. Azt kérte, hogy ha a megbeszélés témája valóban az IMF szerződés, akkor mutassák meg azt, és ismerhessék meg a politikusok annak minden részletét. Hangsúlyozta azt is, hogy az IMF-hez a harmadik világbeli országok szoktak segítségért folyamodni. Kósa kritizálta, hogy a kormányfő bármiről a parlament megkerülésével akar megállapodni a pártokkal. A fideszes politikus szerint az országnak az lenne a legjobb, ha Gyurcsány belátva saját kudarcát visszaadná miniszterelnöki megbizatását az államfőnek.

Hasonlóan vélekedett Hargitai János (KDNP) is , aki a megbeszélést teátrálisnak minősítette. Leszögezte: a kereszténydemokraták olyan intézkedéseket nem tudnak támogatni, amelyek a mainál is nehezebb helyzetbe hozzák a családokat.

Nem lehet érdemi a nyilvánosság előtt tartott megbeszélés - vélekedett Fodor Gábor (SZDSZ) . A szabad demokraták elnöke azt kérte, hogy a kormányfő, ha valóban érdemi megállapodást akar, a szerződések részleteit ismertesse a pártok képviselőivel, de ne a nyilvánosság előtt. Az SZDSZ egyébként támogatja, hogy az ország segítséget kérjen és fogadjon el a Nemzetközi Valutaalaptól, mert mint mondta, emberek millióinak életfeltételei forognak kockán. Fodor a bajok forrásaként azt jelölte meg, hogy az ország még mindig nem tartozik az euróövezethez.

Dávid Ibolya (MDF) is csalódottságának adott hangott, elsősorban azért, mert nem derült ki a konzultáción, hogy mi áll a készenléti hitelfelvétel mögött. Azt is hangsúlyozta, hogy a szocialista frakció hétfőn este zárt ajtók mögött megismerhette a megállapodási feltételeket, de a többi párt nem. Dávid Ibolya arra is kíváncsi lenne, hogy a kormány keresett e más lehetőséget, mielőtt az IMF-hez fordult.

Olvasóink írták

 • 1. rde 2008. október 28. 14:52
  „A többi pártnak nem kellene beleegyezni az Valuta alaptól felvenni készülő pénz összegekről. Gyurcsány kormány nem vizsgált meg minden eshetőséget honnan és milyen áron lehetne felvenni kölcsönt.
  Ennek mi állampolgárok még nagyon nagy árat fizetünk meddig tűrjük , hogy ezek palira vegyenek. Miért nem veszünk fel AMMÁNTÓL
  vagy JAPÁNTÓL vagy másoktól miért pont a valuta alaptól.
  A valuta alaptól eddig felvett hitel minden esetben nagyon drágán fizettük vissza. Arra kérem az öt párt képviselőit gondolják meg
  kétszer is, hogy felveszik e a valuta alaptól az összeget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente még mindig 1700 új tbc-st regisztrálnak hazánkban

Tavaly még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár… Tovább olvasom