Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kopint-Tárki: idén 1,5, jövőre 2,5 %-os növekedés várható

A kedvezően alakuló államháztartási kiigazítás áldozata a gazdasági növekedés, amely idén várhatóan 1,5 százalékos lesz, és jövőre sem haladja meg a 2,5 százalékot a Kopint-Tárki kedden bemutatott konjunktúrajelentése szerint. A kutatóintézet erre az évre 8 százalékos inflációt jelez, amely 1-1,5 százalékkal lesz magasabb, mint amire számítottak az elemzők.
A kiigazítási programnak mind a kedvező, mind a kedvezőtlen gazdasági hatásai meghaladják a várakozásokat - állapítja meg a jelentés. Az államháztartás hiánya gyorsabban csökken az egyébként is jelentős várakozásokhoz képest. A konvergenciaprogramban tervezett 6,8 százalékos deficittel szemben a GDP 6,2-6,3 százaléka körül alakul várhatóan a hiány.

Ugyanakkor a növekedési áldozat is nagyobbnak bizonyul a vártnál: bár az utolsó negyedév adatai még nem ismertek, az első háromnegyed év alapján a gazdasági növekedés üteme 2007-ben már aligha haladhatja meg az 1,7 százalékot, valószínűleg inkább 1,5 százalék körüli lesz.

Hasonlóképpen meghaladja a várakozásokat a másik kedvezőtlen mellékhatás, az infláció mértéke is. Az áfa-emelés és a szabályozott árak erőteljes növelésének hatására az infláció ismét meglódult, és az árindex egyéb, előre nem kalkulálható okok miatt legalább 1-1,5 százalékponttal magasabb, mint ahogy arra számítani lehetett., 8 százalék körüli lesz az év végére.

A kiigazítás fő vesztesei - a közösségi szolgáltató ágazatok mellett - azok a szektorok, amelyek leginkább a hazai piacon értékesítenek. A legnagyobb vesztes az építőipar, amely az elmúlt években jelentős kapacitást épített ki, jórészt az állami infrastrukturális beruházások miatt, idén azonban jóval kevesebb megrendeléshez jutott, mint a korábbi években.

Az elemzés szerint jövőre még nem várható a gazdaság számottevő élénkülése. Az idén érvényesülő negatív tendenciák alapjában véve jövőre is jellemzőek lesznek, legfeljebb némi szerkezeti átalakulás jelezhető előre. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az idei 1,5 százalékos GDP-arányos növekedés jövőre 1 százalékponttal lesz gyorsabb, vagyis 2,5 százalék körül mozog majd várhatóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gripen-ügy: a kormány tovább vizsgálódik

A Gripen vadászrepülők 2001-es beszerzésének törvényi kereteit vizsgáló munkacsoport felállításáról… Tovább olvasom