Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Koreográfia modern zenére

Mozgalmas nyaruk volt a sobori néptáncegyüttes tagjainak. Hazai fellépéseiken túl Erdélyben is jártak, most pedig új koreográfiákat tanulnak be. Jövőre náluk rendezik a Kéz-fogás Tábort is.
Harminc taggal, hivatalos egyesületként működik a sobori néptáncegyüttes. Működésüket önkormányzati, pályázati támogatásokból, illetve a tagdíjakból igyekeznek fedezni. Mozgalmas szezon áll a táncosok háta mögött, legutóbb a Kultúrával a Nyugat Kapujában fesztivál megyei döntőjében kaptak arany minősítést. A rendezvénysorozat gálaműsorára is meghívást kaptak.

Erdélyi turnén is voltak

– Különböző rendezvényeken, falunapokon, fesztiválon vettünk részt a nyáron, de „turnéztunk” Erdélyben is – sorolta az együttes programját Nemes László, a tánccsoport vezetője. – Soboron, a rábaközi vendégházban és a Sobri Jóska Betyártáborban az elmúlt hónapokban több néptánctábort is rendeztünk. Ezeken rábaközi táncokat tanulhattak az ideérkező gyerekek, megismerhették a népszokásokat, kézműves-foglalkozásokat. Együttesünk tagjai most egy csallóközi anyagon dolgoznak, csallóközi táncokat tanulnak be és ezekhez alakítanak ki koreográfiát. Remélhetőleg tavasszal már színpadra is léphetnek vele.
Nemes László együttesvezető ötletére egy másik, rendhagyó koreográfián is dolgoznak a gyerekek, ami kissé eltér az eddig megszokott műfajtól.
Az egyik népszerű hazai zenekarunk modern zenéjére alakítanak ki táncot, néptáncos motívumokkal. Nagyon élvezik és nagyon látványos produkció lesz.

Táborok a térségben

Nemes László elmondta: jövő nyáron Soboron rendezik meg a hagyományos Kéz-fogás Tábort, ami idén Erdélyben volt. Szintén a következő esztendőt érintő programok közé tartozik, hogy néptáncos, társastáncos táborokat rendeznek a rábaközi községben, illetve szakmai találkozókat, tréningeket tartanak. Ezeken nemcsak a rábaközi táncokat mutatnák be, hanem a tájegység egyéb érté-

keiből, kultúrájából, művészetéből is ízelítőt adnának. A vendégek kirándulásokon, túrákon ismerhetnék meg a Rába-völgy természeti értékeit.

Többen jelentkeznek

A néptáncegyütteshez kapcsolódó hír, hogy ma már nem csak sobori gyerekek vesznek részt a csoport munkájában. A szervezet nyitott a környékbeli települések felé, így a szomszédos falvakból is többen jelentkeztek tagok. A jövő ilyen szempontból is biztató, hiszen újabb jelentkezők is vannak, akik szívesen vennének részt a sobori tánccsoport munkájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom