Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kórházukért demonstráltak dolgozók és betegek

Néma demonstrációt tartottak a miskolci Szent Ferenc Kórház dolgozói, betegei és betegképviseleti szervezetei kedden a városban amiatt, hogy a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az intézmény önállóságának megszüntetéséről döntött és azt integrálná a megyei kórházba.
Az önkormányzat azt közölte: értetlenül áll a fenntartásában lévő kórházak gazdasági integrációját érő támadások előtt.

A miskolci demonstráción több mint ötszázan vettek részt transzparensekkel, sokan halványzöld színű szalagot viseltek a kabátjukon, ezzel jelezve tiltakozásukat és összefogásukat.

A tüntetők táblákat tartottak fel, az egyiken a 10.732 felirat volt olvasható, ennyien írták alá azt a tiltakozó petíciót, amelyet a demonstráció keretében átadtak a megyei önkormányzat épülete előtt az illetékeseknek. A transzparenseken olvasható volt olyan felirat is: "Nem lehet az emberek feje felett döntést hozni!".

A megyei önkormányzat februári ülésén döntött úgy, hogy a kórházat három másik, általa fenntartott gyógyintézménnyel együtt integrálja a megyei kórházba. Ez ellen már korábban is tiltakoztak a Szent Ferenc Kórház érdekvédelmi szervezetei, betegszervezetei, betegei, és arra kérték a miniszterelnököt, hogy vizsgáltassa felül "ezt az elhamarkodott, teljesen előkészítetlen, megalapozatlan döntést".

Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata az általa fenntartott öt kórházban 2491 ágyon biztosít fekvőbeteg-ellátást és heti 6873 órában nyújt járóbeteg-szakellátást.

M. Bíró Liza, a megyei önkormányzat szóvivője az MTI-vel azt közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat felelősséggel és kötelessége teljes tudatában kezeli az adófizetők pénzét, az egészségügyi intézmények integrációjára vonatkozó döntés kizárólag az intézmények gazdálkodását érinti.

Hozzátette, hogy a szakmai munka minősége és a betegellátás rendszere ezzel nem kerül veszélybe, minden orvos, szakdolgozó, az egészségügyi kiszolgáló személyzet ugyanazt a feladatot végzi, mint eddig, ugyanott, ugyanannyi ágyra vonatkozóan, ugyanannyi órában, tehát sem a betegeknek, sem a dolgozóknak, sem a betegszervezeteknek és egyéb érdekképviseleteknek nem kell félniük az új struktúrától.

A megyeháza szóvivője a közleményben megjegyezte: éppen ezért gyanítható, hogy az embereket félrevezető, megtévesztő, az integrációt ért alaptalan támadás egyéni kezdeményezés csupán, célja pedig a médián keresztüli hisztériakeltés és egyéni érdekek előtérbe helyezése a közösségi érdekekkel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet vetett partra a Duna

Ismeretlen férfi holttestét vetette partra a Duna Ercsinél; az elsődleges adatok alapján a rendőrség… Tovább olvasom