Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Korlátozások több fővárosi játszótéren és italboltban

Budapest több kerületében is megtiltják a dohányzást a játszóterek környékén, ám egységes fővárosi szabályozás vagy ajánlás egyelőre nem készült. Több városrészben az éjszakai alkoholárusítást is megtiltották a környéken élők nyugalma érdekében.
A legújabban Ferencvárosban tiltanák a játszótereken és 5 méteres körzetükben a dohányzást. Az erről szóló rendelettervezetet már el is fogadták a legutóbbi testületi ülésen.

Novembertől megtiltotta az I. kerületi játszótereken és azok 5 méteres körzetében a dohányzást a budavári önkormányzat képviselőtestülete. A rendelet megsértőit akár 20 ezer forint bírsággal is sújthatják. A szabályozással elsősorban a gyermekek egészségét és a közterületek tisztaságát kívánják megvédeni.

Jövő év január elsejétől a XII. kerületi, míg február elsejétől a terézvárosi játszótereken és azok 5 méteres körzetében sem lehet dohányozni. A IX. kerületi képviselőtestület is rendeletben tiltaná meg a dohányzást a ferencvárosi játszótereken. Az erről szóló rendelettervezetet már el is fogadta a kerületi képviselő testület, a rendelkezés a kihirdetése napján lép érvénybe. Jövő márciusra pedig valamennyi fővárosi játszótér környékéről kitiltanák a dohányosokat - mondta korábban a Független Hírügynökségnek a korlátozást kezdeményező John Emese, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője. Erről legkorábban jövőre dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

A parlament egyelőre nem tűzte napirendjére a dohányzás szigorításával foglalkozó törvénymódosítást, így továbbra is lehet cigarettázni a szórakozóhelyeken, éttermekben. Egy uniós felmérés szerint Magyarországon minden negyedik 30 év alatti fiatal rendszeresen dohányzik.

Május közepe óta csak reggel 6 és este 10 óra között tarthat nyitva számos vendéglátóhely és kiskereskedés a főváros XV. kerületében. A helyi polgármester elsősorban a lakók nyugalma érdekében kezdeményezte a rendeletet, amelyet a kerület képviselőtestülete egyhangúlag hagyott jóvá.

Február közepe óta korlátozzák az alkoholos italok árusítását Budapest IX. kerületében 23 és reggel 6 óra között. A Ferencvárosban 61 éjjel-nappal nyitva tartó üzlet van; ebből 17 élelmiszerbolt, a többi benzinkút vagy olyan üzlet, ahol eddig a nap 24 órájában lehetett alkoholt kapni. A korlátozás a vendéglátóhelyek kivételével valamennyi üzletre érvényes.

Korábban Kispesten vezettek be hasonló korlátozást. Január óta már nem adnak működési engedélyt újabb kocsmák és italboltok számára, a mostaniak pedig csak este 10 óráig maradhatnak nyitva. A vendéglátóhelyek nyitva tartását azonban nem korlátozták, és mentesültek a tiltás alól az Üllői út mentén működő, valamint az éjjel-nappali üzletek is.

Hasonló szigorítással él tavaly július óta a terézvárosi önkormányzat is. A XIII. kerületi képviselők ugyanakkor nem szavazták meg azt a szocialista javaslatot, amely szerint este 10 és reggel 6 óra között zárva kellene tartani az élelmiszer- és a palackozott italokat árusító üzleteket Angyalföldön. A képviselők döntése szerint nyitva maradhatnak üzletek, de nem árusíthatnak alkoholt 23 óra és reggel 6 között.

Olvasóink írták

  • 1. Luckatosh 2008. december 26. 11:45
    „Ja a Nagyvarad teri ratyi nonstopban nem szolgalnak ki sorrel hogy hazavigyem oszt otthon jol bebeasszak ha 11 utan megyek pedig az ulloin van, na de a kurvak ugyanugy szurcsolgetik a redbuljukat es bekessen strihelgetnek mintha az legalis volna es ajanlkoznak mikozben kijovok a kenyerrel a boltbol (volt mar hogy bent is probalkoztak). Igy italert most at kell mennem a zebran a Nyocba :-) eztet megyarazde man meg teee ferencvarosi pooogarmester”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Casillas emlékezetes 2009-et szeretne

A 2008-as év első fele remekül sikerült a Real Madrid számára, ám a befejezés nem sikerült túl… Tovább olvasom