Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kormányértékelés önkritikával

Önkritikát fogalmaz meg a kormány tevékenységével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új Magyarország elnevezésű összefoglaló anyagban, amely a kormány első félévét összegzi. Az ötvenoldalas dokumentum tegnap került fel a kormányzati honlapra www.magyarorszag.hu és www.miniszterelnok.hu).
Jelentés az ország polgárainak, leltár az elmúlt fél év kormányzásáról – ezekkel a szavakkal jellemzi bevezetőjében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a majdnem ötvenoldalas kiadványt. Azt írja, nehéz, de fontos (fél)év van a kormány mögött, amely eredményekben és tanulságokban is gazdag. Úgy vélte, amit eddig tettek, az egy igazságos társadalom és versenyképes, polgárai számára európai életminőséget biztosítani képes Magyarország ügyét szolgálja.
A miniszterelnök az elmúlt félév kapcsán önkritikát is megfogalmazott: szerinte ahogyan kormányoztak, az nem minden esetben állja a kritika próbáját. „Az önkritika és az önkorrekció képességét magam egy kormány fontos erényének tartom. Most pedig van okunk az önkritikára és van módunk a korrekcióra is” – tette hozzá. A miniszterelnök szerint nem elég, ha a döntéshozók és a végrehajtók számára világosak a kormány céljai, ezeket az embereknek is érteniük kell, ezért kötelességük a teljes folyamat bemutatása.
Gyurcsány Ferenc ír arról is, hogy a következő évek három nagy korszaka úgy épül egymásra, mint egy épület három szintje: a biztos alap az egyensúly, a falak a reform, a tető pedig a fejlesztés. Ez a kormányzati ciklus alapfilozófiája. A reform véleménye szerint nem más, mint alkalmazkodás a realitásokhoz, az eszményekhez, a távolabbi célokhoz, és három alapvető célkitűzés közös bennük: a minőség javítása, az egyenlőség és igazságosság szempontjainak érvényesítése, illetve a megújított működési mód fenntarthatósága.
A miniszterelnök álláspontja szerint akkor végzik jól a dolgukat, ha az ország sikere összekapcsolódik a szociális biztonság, a társadalmi igazságosság ügyével és a hétköznapok mindenki számára fontos alapkérdéseivel. „A hétközna-

pok nehézségei sem tántorítanak el céljaink és eszményeink képviseletétől” – írta a bevezetőben a miniszterelnök.
Az MTI úgy tudja, az összefoglaló nemcsak az interneten olvasható, hanem könyv formában is kiadják kétezer példányban. Kapnak belőle többek között a parlamenti képviselők, a polgármesterek, gazdasági szakértők, közéleti véleményformálók, az angol nyelvű verziójából pedig külföldi szakemberek is.
Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a miniszterelnök a parlamentben ma a dokumentumra támaszkodva, napirend előtti felszólalásában értékeli a kormányzás első félévét. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom