Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kormányszóvivő a jövő évi büdzséről

A kormányszóvivő szerint a jövő évi költségvetés - amennyiben elfogadja hétfőn a parlament - több szempontból is különleges lesz, kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak.
Szollár Domokos az MTI-nek vasárnap ezt azzal indokolta, hogy soha nem volt még ilyen korán Magyarországon zárószavazás költségvetésről, és soha nem volt még választási évben ennyire takarékos költségvetés.

Úgy fogalmazott: a jövő évi büdzsé elfogadása kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak.

Különleges azért is, mert 2010 rendkívüli jelentőségű év lesz a világgazdaságban, ezért rendkívüli költségvetést kell készíteni - tette hozzá a kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra: a magyar gazdaság teljesítménye a nemzetközi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken. Ezért - mint mondta - az állam feladataira, közös ügyeinkre így nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni, egyhavi jövedelemmel kevesebbel tud gazdálkodni a kormány.

A Bajnai-kormány ezért nagyon takarékos, de világos célokkal rendelkező költségvetést készített - mondta Szollár Domokos.

Szavai szerint a 2010-es büdzsé összegzi a válságkezelő kormány eddigi intézkedéseit, és megteremti a 2010-es adócsökkentés fedezetét. Ennek eredményeként egy átlagos fizetésű alkalmazott jövőre másfél havi bérrel többet visz haza, öt százalékkal csökkenek a vállalkozások terhei és így 400 milliárd forinttal többet spórolnak meg.

A kormányszóvivő fontosnak tartja azt is, hogy a jövő évi költségvetés hosszú távon egyensúlyban tartja Magyarországot, ami a stabil forinthoz és csökkenő banki kamatokhoz vezet. Ez pedig az 1,7 millió devizahitellel rendelkező család terheit csökkenti - jelentette ki.

Mint mondta, a jelentős kiadáscsökkentés mellett a jövő évei költségvetésben több pénz jut a társadalmi szolidaritásra és a munkahelyteremtésre. Az idei 97 után jövőre 117 milliárd forint jut az "Út a munkához programra" és 17,5 milliárd forinttal elindul az "Út a munka világába" elnevezésű foglalkoztatási program.

Kitért arra: bővül a kríziskezelő program és szélesedik a gyermekétkeztetési rendszer, továbbá kétmillió háztartás terhei csökkennek azzal, hogy a távfűtés az alsó, ötszázalékos áfakulcsba kerül.

Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: jövőre több pénz jut a biztonságra is. A rendőrség hétmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, hárommilliárd forinttal elindul a településőr program és megduplázódik a térfigyelő kamerák száma is.

"2010-ben miénk lehet a legerősebb költségvetés Európában, és a legjobb pozícióban, megerősödve kerülhetünk ki a válságból" - hangoztatta, hozzátette: a térségben Magyarországon lehet a leghamarabb a legnagyobb arányú gazdasági növekedés, újra a régió éllovasai lehetünk. Az újbóli gazdasági növekedéshez stabil alap kell, amelyől elrugaszkodhatunk: ez az alap a 2010-es költségvetés - közölte.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a jövő évi büdzsé az önkormányzatoktól és a közösségi közlekedéstől vonja el a legtöbbet. Előbbiek 2009-hez képest nyolc százalékkal kevesebből gazdálkodhatnak, a közösségi közlekedéstől pedig mintegy 40 milliárd forintot von el a kormányzat.

Szollár Domokos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 2010-es költségvetésben jelentős tartalékok vannak azért, hogy az előirányzott hiány mértékét tartani lehessen, illetve - az idei évvel ellentétben - kamatkockázati tartalékot is betervezett a kormány a jövő évi büdzsébe.

Emlékeztetett: a jövő évi költségvetés bevételi főösszege 12.662,68 milliárd forint, míg a kiadások főösszege 13.533,026 milliárd forint. A kitűzött, 3,8 százalékos hiánycél ezekkel a sarokszámokkal tartható: továbbra is 870.346,2 millió forintos deficitet tartalmaz a költségvetés - mondta a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2009. november 29. 14:24
  „"kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak."

  Szolláréknál megtörtént a holdraszállás. Látszik hogy nem a Földön járnak.
  A kormányszóvivői szöveget csak súlyos eufémiával lehet "tájékoztatónak" nevezni.
  A "tájékoztatás" ezek szerint a szemenszedett arcátlan hazudozás szinonimája szollárréknál.”
 • 1. KovácsPistike 2009. november 29. 12:55
  „A rövid és nagy lépés: megterveztük a hiánycélt, a deficitet. Én az egy hosszú lépéssel történő gyors lelépésnek vagyok a híve: a LIBAjnai-kormány lépjen le minél hamarabb.

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  Már a muternak sem tetszik a szegfű, a fater meg állandóan takarít galambok után.
  Demokrácia=demokraták+erkölcs

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."
  "Egyébként pedig a hivatalban minden hivatalosan le van papírozva - szögezte le az alpolgármester."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az újonnan folyósított lakáshitelek aránya

Jelentősen csökkent az újonnan felvett lakáscélú hitelek állománya az idén az első 9 hónapban az… Tovább olvasom