Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Kormányszóvivő: a Sargentini-jelentés politikai indíttatású

Kovács Zoltán szerint a jelentés olyan bírálat, amelyet már sokszor lehetett hallani az utóbbi nyolc évben.
Több szempontból is ellentétes az európai uniós joggal, hogy az Európai Parlament kétharmados többséggel megszavazta szerdán a Sargentini-jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről - mondta el Kovács Zoltán kormányszóvivő a BBC brit közszolgálati rádió Világszolgálatának csütörtökön adott interjújában.

A szóvivő szerint a jelentés olyan bírálat, amelyet már sokszor lehetett hallani az utóbbi nyolc évben, nyilvánvalóan politikai indíttatású, és az EP baloldali-liberális berkeiből kapta a magyar kormány. A kormány már korábban is sokszor visszautasította azokat a megállapításokat, amelyekre a Sargentini-jelentés hivatkozik, és most is egy több mint száz oldalas dokumentumban cáfolta annak ténybeli tévedéseit és politikailag motivált megállapításait - mondta.

Az Európai Uniónak egyetlen testülete van, amely vizsgálhatja az uniós jogszabályok betartását, és vitát rendezhet erről: az Európai Bizottság, nem pedig a parlament - jelentette ki Kovács Zoltán.

Az EP nem is rejtette véka alá, hogy ez egy politikai eljárás volt, amelyben azzal vádolták a kormányt, hogy megsértette az EU értékeit. Márpedig az EU értékei az uniós jogrendszerben vannak lefektetve, és bármilyen jogi vitái voltak Magyarországnak a bizottsággal, azokat már mind lezárta - szögezte le. "Miféle jogrendszer az, amelyben már lezárt ügyeket újranyitnak?" - kérdezte a szóvivő a műsorvezetőtől. "Ezért mondjuk, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása egy politikai boszorkányüldözés. Annál is inkább, mert az a manipulált szavazási rendszer, amelyben ezt a jelentést kétharmados többséggel elfogadták, szintén ellentétes az uniós szerződésekkel" - tette hozzá, utalva arra, hogy a tartózkodó szavazatokat nem vették figyelembe leadott szavazatként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-képviselők, akik megvédték Magyarországot a Sargentini-jelentés vitáján - videók

EP-képviselők, akik megvédték Magyarországot  a Sargentini-jelentés vitáján - videók
A 888.hu összeállítást készített azokról az EP-képviselőkről, akik megvédték Magyarországot a… Tovább olvasom