Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Környezetbarát mód a növényvédő-szeres flakonok kezelésére

Új, környezetbarát technológiát dolgozott ki a feleslegessé vált növényvédő-szeres flakonok, csomagolóanyagok kezelésére a Pannon Egyetem Műszaki Kémiai Kutató Intézete.
A technológia többszörösen is környezetbarát, mert amellett, hogy megsemmisíti a veszélyes anyagokat és a műanyagot újrahasznosíthatóvá teszi, működéséhez a Nap energiáját is felhasználja. A növényvédő-szeres flakonok a bennük lévő vegyszermaradékok miatt veszélyes hulladékok.

Ezeket ugyan a kereskedésekben tisztán visszaveszik, hogy égetőkbe szállítsák, ám a mosásukkor a vegyszerek nagy koncentrációban szennyezik a környezetet.

A Műszaki Kémiai Kutató Intézetben több éves kutatások során kidolgozott eljárással a vegyszermaradványokat megsemmisítik, a kiürült növényvédő-szeres flakonokat pedig újrafelhasználhatóvá teszik - mondta el Ujhidy Aurél, az intézet tudományos főmunkatársa.

A technológia során először aprítják, majd kimossák a műanyagot. A szennyezett vizet úgynevezett fotokatalitikus oxidációval kezelik, vagyis a napenergia segítségével környezetbarát anyagokká, vízgőzzé, széndioxiddá és szervetlen sókká bontják le. Az aprított és kimosott műanyagot pedig levegő és mikrohullám segítségével megszárítják. A kísérleti berendezést a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben állították fel.

Itt azt vizsgálják, hogy az egyes növényvédő szerek, rovarölők az intenzív napsugárzás felhasználásával milyen gyorsan bomlanak le. Erre egyebek mellett azért van szükség, hogy pontosan meg tudják meghatározni, mekkora gazdasághoz mekkora berendezésre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek fele nem tud lehajolni a lábujjáig

Állóképességünk, fittségünk állandó felmérések célpontja. Legutóbb azt derítették ki a kutatók, hogy… Tovább olvasom