Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Környezetvédelem és gazdálkodás

Az európai uniós társfinanszírozású természetvédelmi pályázatok nagy része várhatóan szeptemberben jelenik meg. Az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül hét év alatt mintegy 30 milliárd forint értékű támogatásra lehet pályázatot beadni.
Első körben élőhely-rekonstrukcióra, elektronikus vezetékek szigetelésére és arborétumok létrehozására lehet pénzt igényelni.
Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szakállamtitkára beszámolt arról, hogy szeptemberre valószínűleg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven belül is megjelennek a környezet- és természetbarát mezőgazdaságot támogató pályázatok.

A gazdák a vidékfejlesztési, azaz a második pilléres támogatási kereten belül a már eddig is létező agrár-környezetvédelmi, kedvezőtlen adottságú területek jogcímein felül, Natura 2000-területek birtokában további forrásokat igényelhetnek. Ennek feltétele azonban az, hogy külön vállalásokat tegyenek az adott Natura 2000-terület védendő értékei érdekében – fűzte hozzá a szakállamtitkár.

Fiktív példaként a túzok élőhelyéül szolgáló búzatáblát említette, ahol adott esetben a már agrár-környezetvédelmi támogatásban részesülő gazdálkodó plusztámogatást kap, ha búzatermesztésről lucernára áll át.
Haraszthy László közölte: a KVM most dolgozza ki a különböző Natura 2000-területekhez tartozó vállalásokat és az arra igényelhető támogatási mértékeket, amelyeket az ország 20 százalékát lefedő Natura 2000-területek tulajdonosai szeptemberig megismerhetnek. Főként a gyepek, vizes élőhelyek és magánerdők földhasználói kapnak majd a speciális, Natura 2000-es támogatásokból.

Magyarország dönthet a LIFE+ keretről

A szakállamtitkár kitért arra is, hogy természetvédelmi forrást jelent a jövőben az EU LIFE+ támogatási kerete is. Az elsősorban ugyancsak Natura 2000-területeken igényelhető források mértékéről még a kormány egyeztetést folytat az EU-val. Elképzelhető, hogy ezekre a támogatásokra is lehet már szeptemberben pályázni.

Haraszthy László hozzáfűzte: még azt is el kell dönteni, hogy a LIFE+ keretből a korábbiakhoz hasonlóan évente néhány projekt kapjon egyenként is jelentős támogatási forrást, vagy több kisebb kezdeményezés osztozzon kevesebb pénzen.

Annyi biztos, hogy amíg az idei évig a LIFE néven működő program pályázatairól Brüsszelben született döntés, addig mostantól a LIFE+ támogatások megítéléséről Magyarország határozhat – hangoztatta a szakállamtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom