Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Körülbelül 10 000 MÁV biztosítós maradt ki az átszerződésből

Kedd délutáni adatok szerint a felszámolás alatt álló MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei közül 142 ezer kötött új szerződést valamelyik biztosítóval - tudta meg a Független Hírügynökség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjétől.

Binder István szerint legfeljebb körülbelül tízezren nem kötöttek új biztosítást. A korábban emlegetett 195 ezernél egyébként kisebb volt a tényleges ügyfélszám, és ebben a kötelező gépjármű felelősség biztosításon (kgfb) felül más üzletágak (casco, lakásbiztosítás) ügyfelei is benne voltak.

Pontos ügyfélszámot egyelőre azért sem tudnak mondani a PSZÁF-nál, mert a MÁV Biztosító nyilvántartása nem teljesen pontos, és körülbelül 17 ezren az év korábbi időszakában már kikerültek az ügyfelek közül, például azért, mert nem fizették a díjat - mondta Binder István. A PSZÁF szerint sikeres volt az átszerződés, illetve ennek kommunikációs kampánya, mert az augusztus 15-i határidő után már minimális volt az új szerződéskötések száma.

A MÁV Biztosító működését augusztus 15-ével szüntette meg a PSZÁF, az egyesület felszámolása elkezdődött. A kgfb-s ügyfelek közül, akik nem kötöttek új szerződést más biztosítóval, baleset okozása esetén maguknak kell fizetniük a számlát, ráadásul közúti ellenőrzéskor a rendőr elveheti az autó forgalmi engedélyét.

A MÁV Általános Biztosító Egyesületnél a PSZÁF eddigi adatai szerint körülbelül 10 ezer függő kárügy van folyamatban, nagyjából 9 milliárd forint értékben - ezek legfeljebb felére van most fedezet. Az egyesület elnök-vezérigazgatója, Kiss Bálint előzetes letartóztatásban van sikkasztás gyanúja miatt, tőle és más gyanúsítottaknál különféle számlákon 1,7 milliárd forintot zároltak a vámnyomozók. Ebből 667 milliót nemrégiben visszautaltak a biztosítóhoz a károk fedezetét gyarapítva. Ezenkívül egyéb vagyontárgyak is csökkenthetik a fedezethiányt.

Binder István nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a MÁV biztosító összeroppanásában mekkora szerepük volt a versenytársak szerint sok esetben túlságosan alacsony tarifáknak. Más forrásból a Független Hírügynökség úgy értesült, hogy a MÁV Biztosító díjai több kategóriában nem voltak alacsonyak, így a bevételek összességükben talán fedezetet nyújthattak volna a károkra. Úgy tudjuk, a nyomozás során találtak olyan szerződéseket is, amelyek révén milliók folytak ki a biztosító kasszájából különféle címeken.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. augusztus 20. 07:51
    „Kb. u.a. közlekedik jogosítvány nélkül !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána ültetvényt találtak Zalatárnokon

Kábítószer-ültetvényre bukkantak a vámosok kedden Zalatárnokon, amikor a Zalaegerszegi Fővámhivatal… Tovább olvasom