Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Körülbelül 15 intézmény orvosai vesznek részt a sztrájkban

13-15 kórház illetve rendelőintézet orvosai vesznek részt a hétfői országos sztrájkban. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke közölte, hogy lesz olyan intézmény, amelyben csak december 17-én lesz munkabeszüntetés 2-4 órára, de lesz olyan is, amelyben egyik nap egyik osztály, következő nap másik osztály sztrájkol 2 órán át.
A mintegy 15 egészségügyi intézmény között van például a fővárosi Bethesda Gyermekkórház, a szentendrei rendelőintézet, az ózdi, nyíregyházi kórház. Az orvosok szakszervezetének elnöke elmondta: Győr-Sopron megyéből több háziorvos is jelezte, hogy csatlakozni kíván a sztrájkhoz. Vállalkozóként ezt hivatalosan nem tehetik meg, ezért azt a megoldást választották, hogy hétfőn továbbképzésen vesznek majd részt, ezért körzetükben csak ügyeleti ellátás lesz.

Gyenes Géza elmondta: azalatt a 2-4 óra alatt, ameddig a kórházak, rendelők orvosai beszüntetik a munkát az esti, hétvégi ügyeleti ellátáshoz hasonló szolgáltatást kaphatnak a betegek. Természetesen sűrgős esetekben mindenkit ellátnak - tette hozzá.

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) 2002-ben azért alakult meg, mert egy bírósági végzés alapján a Magyar Orvosi Kamara nem láthatott el bizonyos érdekvédelmi feladatokat. Ahogy a szövetség elnöke fogalmazott: a kötelező kamarai tagság eltörléséig "aludt" a szakszervezet, azonban idén az orvosokat és egészségügyi intézményeket sújtó intézkedések miatt fontossá vált , hogy újjáalakuljon. Gyenes Géza elmondta: a MOSZ december eleje óta aktivizálódott, tehát kevés volt még az idő szakszervezeti tapasztalatokat gyűjteni. "1-1,5 év múlva azonban már profi módon szervezünk sztrájkokat" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 14. 20:03
    „Gratulálok az orvosok is végre ébredeznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

46 helyen tart félpályás útlezárást hétfőn a MAGOSZ

Országszerte 46 helyszínen tart félpályás útlezárást a hétfői általános sztrájk idején a Magyar… Tovább olvasom