Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kötelességszegési eljárást indít Magyarország Sólyom László kitiltása miat

Magyarország kötelességszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál, amiért Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába - közölte a kormányszóvivő kedden.
A kormány még augusztus 26-i ülésén hatalmazta fel a miniszterelnököt arra, hogy "ha a helyzet úgy kívánja", indítsa meg ezt az eljárást - mondta Szollár Domokos, hozzátéve: a helyzet ezt most kívánta meg.

A tájékoztatás szerint az eljárás megindításával Magyarországnak az a célja, hogy az ügyet jogszerűen és megnyugtatóan zárja le annak érdekében, hogy hasonló incidensre a jövőben sehol Európában ne kerülhessen sor, és az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó európai irányelv, amely az unió működésének egyik alapköve, a jövőben egységes értelmezést nyerjen minden érintett országban.

Közölte, a kötelezettségszegési eljárás megindítása semmilyen formában nem érinti a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közötti szeptember 10-i, szécsényi megállapodás végrehajtását. Ezzel párhuzamosan Magyarország kész az együttműködés széles körű fejlesztésére Szlovákiával, a közös szécsényi nyilatkozat szellemében - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azért, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. A szlovák külügyminisztérium az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozva, szóbeli jegyzékben tagadta meg a magyar köztársasági elnök belépését Szlovákia területére.

A kormányszóvivő visszaidézte, hogy a magyar külügyminisztérium augusztus 24-i szóbeli jegyzékében sérelmezte az eljárást, és nyomatékosan kérte Szlovákiát a történtek tisztázására. Szlovákia szeptember 17-én jegyzékben válaszolt, mely szerint nem osztja az uniós irányelv értelmezésére vonatkozó magyar álláspontot, és továbbra sem adott elfogadható indoklást arra, miért tagadták meg köztársasági elnök belépést Szlovákiába.

Szollár Domokos felidézte, a két ország kormányfőjének szeptember 10-i szécsényi találkozóján mindkét fél fenntartotta eltérő álláspontját a kérdés jogi megítéléséről, és sajnálkozásukat fejezték ki az elmaradt látogatás körülményei miatt. A hasonló helyzetek kialakulásának megelőzése érdekében szakértőket kérték fel, hogy közösen dolgozzanak ki egy javaslatcsomagot a jövőre vonatkozóan.

Ezután Balázs Péter külügyminiszter írásbeli véleményt kért és kapott Jacques Barrot-tól, az Európai Bizottság alelnökétől, az EU bel- és igazságügyi főbiztosától, majd a kormány úgy döntött, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, s kéri, hogy a testület a közösségi jogi szempontból vizsgálja meg a szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását, valamint a közösségi jog megsértése miatt indítsa meg kötelezettségszegési eljárást.

Olvasóink írták

  • 2. Rosmary53 2009. október 13. 19:12
    „Na, és akkor még ma Sólyom beígérte Szlovákiát Egyiptomnak...azután megint szaladhatunk az EU bel- és igazságügyi főbiztosához, és takarózhatunk az egységes értelmezésre való hivatkozással. Azután majd lehet sajnálkozni.”
  • 1. igazságkereső 2009. október 13. 18:26
    „És majd közli az Európai Bizottság, hogy illenék betartani a másik ország szuverenitását a kérésük vonatkozásában, hogy legalább néhány nappal halassza el köztársasági elnök úr a látogatást, mert éppen az a nap a 41. évfordulója volt annak ,hogy Magyarország is jogellenesen bevonult az akkori Csehszlovákiába! Olyan nehéz lett volna ezt a kérést teljesíteni a barátság és béke kedvéért.A szoboravatást el lehetett volna egy későbbi időpontra is halasztani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjast gázolt a vonat Pilisnél

Elgázolt egy idős férfit a Paprika InterCity kedden Pilisnél, a helyszínelés miatt a vonatok ezen a… Tovább olvasom