Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Kötelezettségszegési eljárás jövedéki termékek miatt

Úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött május végén az Európai Bizottság Magyarországra, vagyis formálisan kötelezettségszegési eljárás indult.
Brüsszel szerint a jövedéki termékekre vonatkozó magyar szabályozás egy részlete ellentétes lehet az uniós irányelvvel - derül ki az Európai Bizottság főtitkárságának honlapjáról.

Az MTI megkeresésére egy uniós forrás megerősítette, hogy a jövedéki termékek kereskedelmének egy részletkérdésével kapcsolatban merült fel Brüsszelben az, hogy összeütközésben lehet az uniós joggal, sértheti a jövedéki termékek szabad áramlásának szabályait.

A forrás szerint arról van szó, hogy a magyar szabályozás értelmében az áfa vagy a jövedéki adó változását követően az eltérő adókulcsot tartalmazó, korábbi zárjeggyel ellátott jövedéki termékeket, dohánytermékeket nagykereskedelmi forgalomban legfeljebb 30, kiskereskedelmi forgalomban legfeljebb 60 napig lehet értékesíteni, utána új zárjeggyel kell ellátni vagy, ha ez nem lehetséges, meg kell semmisíteni.

Magyarországnak két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság által megfogalmazott aggályokra, máskülönben Brüsszel újabb szakaszba léptetheti a kötelezettségszegési eljárást: úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldhet.

Ugyanazon a napon, amelyen a bizottság ennek az eljárásnak a megindításáról döntött, egy ilyen levelet is küldött Brüsszel Budapestre, mert a bizottság úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet.

Aznap két környezetvédelmi témájú, a kadmium és az ólom felhasználására vonatkozó uniós előírásokkal kapcsolatos, Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséről is döntött az Európai Bizottság - derül ki a brüsszeli testület főtitkárságának honlapjáról.

A kötelezettségszegési eljárások második szakaszáról, az indoklással ellátott vélemény elküldéséről, továbbá arról, hogy valamely ügyben az Európai Bírósághoz fordul a brüsszeli testület, még aznap a nyilvánosság számára is elérhető közleményt tesz közzé az Európai Bizottság. A kötelezettségszegési eljárások első szakaszáról, a hivatalos felszólító levélről viszont aznap a bizottság sajtószolgálata semmilyen információt nem ad, az csak napokkal később kerül fel a testület főtitkárságának honlapjára a lezárt eljárásokkal együtt.

Olvasóink írták

 • 7. zsozso64 2013. június 12. 12:11
  „Most hol vagyok?
  Ti kedves kollégák mihez szóltatok hozzá? Az EU-nak az a baja, hogy a zárjegyeket az ÁFA illetve jövedéki adó kulcsának megváltozását követően ne csak 30 vagy 60 napig lehessen használni, hanem vélhetően bármeddig. Szerencsére ez a jelenség ( mármint az ÁFA és jövedéki adó mértékének változása ) nem mindennapos. Várhatóan 27% ról lejjebb nem viszik az ÁFA-t mert csökkenne a bevétel, feljebb meg már talán nincs pofájuk, hiszen így is a legmagasabb ÁFA kulcs az EU-ban.
  A jövedéki adó csökkentése sem várható mostanság, növelése pedig legfeljebb a Trafikosok árrés növelése érdekében legfeljebb egyszer.
  Ezért aztán én úgy gondolom, ez egy tipikusan olyan civakodás az EU-val, aminek semmi értelme az ég adta világon. Ha engednek is benne, nyugodtan mondhatják: megvédtük az EU-val szemben a magyar érdekeket, nem hagyjuk csökkenteni a magyar ÁFA-t, továbbra is annyi marad a jövedéki adókulcs amennyi eddig volt, és ezért a kiadott zárjegyeket akár 100 évig is felhasználhatja mindenki.
  Van ennek értelme?? ..már azon kívül hogy a hazai közvéleményt ingerelje, dezinformálja, butítsa - pártunk, és kormányunk??”
 • 6. NP1 2013. június 11. 21:33
  „Ez a tipikus esete annak, amikor az EU védi a magyar vállalkozók érdekeit saját kormányunkkal szemben.”
 • 5. Grabowsky 2013. június 11. 20:36
  „Gyönyörűen beadta az EU a cuclit...”
 • 4. KamuNeni 2013. június 11. 17:46
  „Hmm, ez egy baromsag !!”
 • 3. studyfy 2013. június 11. 16:52
  „Ha bármely törvényt az Európai Bíróság elkaszálja és kártérítésre kötelezi Magyarországot, akkor azok a politikusok fizessék ki a cechet, akik megszavazták a törvényt! Mindjárt tudnának reálisan gondolkozni!”
 • 2. roxper 2013. június 11. 14:27
  „1.
  Miért szerinted értelmes húzás volt a kormányod részéről, hogy 30/60 naponként zárjegyeket kell ragasztgatni a dohánytermékre, ez plusz adminisztráció az eladóknak, gyártóknak, forgalmazóknak, tudniuk kell melyik mikori és ami lejárt az kuka vagy bírság!”
 • 1. babar 2013. június 11. 13:41
  „Végre!
  Úgy hiányoltuk már!
  Az ATV újságíró klubja is nagyon várja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormány: a katasztrófavédelem felel a jövőben szúnyogirtásért

A szúnyogirtás eddig döntő részben a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, amelyek… Tovább olvasom