Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kötelező tandíjmentesség a jó tanulóknak

Előterjesztés készül arról, hogy a felsőoktatási intézmények kötelesek legyenek tandíjmentességet biztosítani a hallgatók 15 százalékának, akiknek a legjobb a tanulmányi eredménye. Ez eddig csak lehetőségként állt fenn - közölte a szaktárca kedden.
A legrosszabbul teljesítő 15 százalék viszont a tanév végén átkerül a költségtérítéses rendszerbe, tehát a mostani elsősöknek érdemes első perctől odafigyelni a tanulmányi eredményükre - emlékeztet az OKM.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban többször is kibővítette azoknak a körét, akik mentesülnek az évi 105, illetve 150 ezer forintos fejlesztési részhozzájárulás fizetése alól. Nem kell tandíjat fizetniük a hátrányos helyzetű hallgatóknak, a GYES-en, GYED-en lévő jelentkezőknek, és a a doktoranduszoknak sem - közölte a szaktárca.

Az RTL Klub Híradója úgy tudja, a most terve vett módosítás január elsejétől léphet életbe. Jávor András, a Debreceni Egyetem dékánja korábban azt mondta: ha az állam nem segít, akkor az egyetemek önmaguktól képtelenek lesznek kigazdálkodni a rászoruló diákok tandíját, vagyis a kieső pénzt az egyetemek csak úgy tudják előteremteni, ha megemelik a többi diák tandíját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi szépségre hangolás lépésről lépésre

Amíg a természetben az ősz az elmúlás, addig a kozmetikai szalonokban ez a bőr megújításának, a test… Tovább olvasom