Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

KötelezQ a járulékfizetés

Az átláthatóbb társadalombiztosításért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) áprilistól megteremti annak lehetQségét, hogy az egészségügyi szolgáltató ellenQrizhesse a jogosultságot az ellátásra – mondta el tegnap a pénztár fQigazgatója.
A szolgáltatók április 1-jétQl kötelesek lesznek ellenQrizni az egészségügyi ellátásra való jogosultságot; márciustól az OEP tájékoztató levelet küld azoknak az állampolgároknak, akiknek – a pénztár adatbázisa szerint 30 napnál régebben – nincs jogviszonya – ismertette Major Zoltán. A lakosságnak szóló tájékoztatóban feltüntetik az utolsó jogviszony adatait és az ügyfél teendQit, ezenkívül a háziorvosokat is informálják a praxisukhoz tartozó, jogviszonnyal nem rendelkezQ lakosokról. Ha valakinek nem tisztázott a jogviszonya, 2007. december 31-ig rendezheti azt a megyei egészségpénztárnál. Arra a kérdésre, hogy annak, aki nem tisztázza év végéig jogviszonyát, és ellátást kap, ki kell-e fizetnie annak költségét, a fQigazgató azt felelte, a „szankciót a jogalkotók még nem határozták meg”. (Korábban Horváth Ágnes szakállamtitkár egy kormányszóvivQi tájékoztatón elmondta, akinek nem rendezett a jogviszonya, 2008. január 1-jétQl ki kell fizetnie a kapott ellátás költségét.)
Major Zoltán kiemelte: az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele), nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy Q maga vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot. Viszont a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévQk, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ha valaki után nem fizetnek járulékot, akkor kötelessége a minimálbér kilenc százalékának megfelelQ egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni az APEH-nek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt az MDF-nek ilyen magas támogatottsága

Tíz éve nem volt ennyi támogatója a közvélemény-kutatók szerint a Magyar Demokratikus Fórumnak, mint… Tovább olvasom