Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kovács Ferenc: Az én Nagy Könyvem

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát, amelyben ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallottak legkedvesebb könyvükről. Sorozatunkat azonban ma mi is befejezzük: utolsóként Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos beszél Isaac Asimov Alapítvány című regényéről.
„A könyv számomra ma már mást jelent, mint régebben. Az információforrásaim 90 százaléka az elektronikán alapul, így a könyvek meglehetősen háttérbe szorultak. Talán csak az irodalom az, amit még mindig nyomtatásban olvasok.

Gyermekkorom óta kedvelem a sci-fit, az elsők között lettem lelkes Galaktika-vásárló. Ezért választottam ebből a műfajból kedvenc könyvet, méghozzá Asimov Alapítványát. Ez a regény kicsit hasonlít a Csillagok háborújához, többek között abban, hogy a megírt történetnek később elkészült az előzményét és a következményét bemutató egy-egy könyv, az így összeállt trilógiát pedig a nagy érdeklődés miatt újabb három kötet követte.

A cselekményt nehéz néhány mondatban összefoglalni, de tulajdonképpen egy anyagilag erős birodalom történetét követi nyomon, valamint azt, hogy az itt élő tudósok a szellem erejével hogyan próbálják más irányba vinni a világot, megfordítani a történelem kerekét. A világhírű író science fiction regénytrilógiája azt kutatja, befolyásolható, irányítható-e a matematikai módszerekkel megjósolt, kiszámított jövő?
Amellett, hogy a történet szórakoztató, és pár órára teljesen ki tud kapcsolni, komoly mondanivalót is hordoz magában. A meseszerű keretek között ugyanis a lélek és az anyagi világ viszonyát boncolgatja. A sci-fi csak keretet ad egy lélektani folyamat ábrázolásához, melyből kiderül: hogyan tudunk jobbá, bölcsebbé válni, hogyan tudunk magunkkal békében élni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom