Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kövér: nagyrészt befejeződött az ország átalakításához szükség munka

Kövér szerint nagyrészt elvégezték az ország átalakításához szükséges munkát.
Az Országgyűlés elnöke szerint nagyrészt elvégezték azt a munkát, amit az ország újjáalakítása igényelt. Kövér László erről az m1 Napirend előtt című műsorában beszélt hétfőn.

A házelnök értékelve az eddigi törvényhozói tevékenységet és a hamarosan záruló tavaszi ülésszakot kifejtette: 467 törvény és 267 országgyűlési határozat született, ez minőségi és mennyiségi eredménynek egyaránt tekinthető. Ebből 60 százalék volt törvénymódosítás, a többi pedig új törvény - fűzte hozzá Kövér László, aki azt mondta, lassul a tempó, és ősszel további lassulásra számít.

Mint kifejtette: 150 törvényt fogadtak el 2010-ben, 2011-ben 215 törvény, idén június 25-ig pedig 98 törvény született. Azok a törvények melyeket módosítani kell, elenyésző számban fordulnak csak elő - jegyezte meg.

Az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött törvényekről azt mondta, belefér ennyi, és ennél a jövőben csak kevesebb lesz, hiszen a köztársasági elnök egy világos normát szabott meg arról, hogy mire fog figyelni.

Arra a felvetésre, hogy nagyon markánsan szokott megszólalni, és az ellenzéki pártok közül különösen a szocialistákkal nagyon keményen bánik, azt mondta: kár is lenne tagadnia, őket kedveli a legkevésbé a jelenlegi politikai élet szereplői közül. "De amikor az ülésvezetés kapcsán kell reagálnom mindarra ami történik az ő padsoraikban, nem az elfogultság beszél belőlem" - tette hozzá. Mint mondta: az események folyamatos kommentálása, a hol ironikus, hol cinikus bekiabálás, hol folyamatos morgás, zajkeltés, sem a Jobbik, sem az LMP-frakciójában nem tapasztalható.

A szocialisták viselkedését nem lehet szó nélkül eltűrni az ülés vezetése során - fejtette ki. Azt mondta: bizonyos szempontból ezt pozitív jelként fogja fel, "az ő lelkükben zajlik is egyfajta vívódás, a lelkiismeretükkel próbálnak valamilyen módon dűlőre jutni, azért a nyolc évért, ami 2010 előtt volt".

Kövér László szerint ugyanakkor a mostani konfliktusok "nagyon barátságosak", még az európai szintet figyelembe véve is. Az Országgyűlés elnöke úgy látta: nem a szócsatákkal, a bekiabálásokkal van probléma, hanem azzal, ha ez a parlament normális működését veszélyezteti.

A házőrségre vonatkozó felvetésre kifejtette: a parlamenten belül eddig senki nem volt arra rendelve, hogy adott esetben egy rendbontást megakadályozzon. Mint mondta, eddig nem tapasztalt olyan esetet, ami miatt mozgósítani kellett volna a házőrséget, és szerinte ez a jövőben sem várható. Ez csak egy utolsó, végső eszköz - mutatott rá Kövér László, aki szerint nem véletlen, hogy ez most jutott az eszükbe. Az ellenzéki pártok - elsősorban a Jobbik - olyan határokat léptek át az elmúlt több mint két esztendőben, amelyeket 22 év alatt még senki.

A Nyirő József újratemetésében játszott szerepéről szóló kérdésre azt mondta: a házelnök szuverén, utasítást senki nem adhat, de minden jó tanácsot el szokott fogadni a nemzetközi kapcsolatok tartásakor.

Az Országgyűlés elnöke szerint speciális, véletlenszerű helyzet alakult ki ebben az esetben; a spanyol állam úgy ítélte meg, hogy a sírgondnoki jogosítványokat a magyar állam képviseli. A szervezés hosszú időn keresztül zökkenőmentesnek látszott, egészen addig, amíg Romániában a korábbi ellenzéki pártokból álló kormány került hatalomra, akik úgy gondolták, épp az ellenkezőjét kell csinálni e téren is, annak, mint elődjük. Egy békésen zajló folyamat utolsó előtti pillanatába rondított bele a barátságtalan, ellenséges bukaresti magatartás - tette hozzá.

Arról, hogy kezdeményezi-e bármilyen módon a feszültségek oldását azt mondta, meg kell várni a kampányidőszak végét és a választások eredményét.

Az ügynöktörvényt firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a több tudás, nem feltétlenül boldogít", és nem feltétlenül tartozik rá, vagy az adott tárca vezetőjére, a miniszterelnökre minden információ. Ami rá tartozik nemzetbiztonság szempontjából, azt a rendelkezésére kell bocsátani és olyan törvényeket kell alkotni, amelyek ezt lehetővé teszik - szögezte le.

Szerinte a magyar szabályozás élen járó a volt szocialista országok közül, és a legtöbbet nálunk lehet megtudni az előző rendszer titkos működéséről. Sehol máshol ennyi irathoz nem lehet hozzáférni - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. DMagóg 2012. július 09. 19:03
  „"Kövér: nagyrészt befejeződött az ország átalakításához szükség munka"
  Leraktuk az alapokat, ingatag, roskatag, azt sem tudjuk mi épül rá, miből, hogyan, de megcsináltuk!

  "De amikor az ülésvezetés kapcsán kell reagálnom mindarra ami történik az ő padsoraikban, nem az elfogultság beszél belőlem" Bizonnyal felidéződik benne a fidesz ellenzéki magatartása, s nehogy már ezek túlteljesítsék azt!
  Ám Ők példamutatóan végighallgatják az ellenzékük legabszurdabb hozzászólásait is? Ja persze, értjük, majd Ők eldöntik, hogy minek van helye a parlamentben. A győzelmi jelentéseknek! Gyurcsány legalább azt mondta, "Csináljuk meg!", ezek már eleve azzal indítanak: "Megcsináltuk!"
  "... a parlament normális működését veszélyezteti." A kivonulásuk nem veszélyeztették a normális működést? Ja, az normális volt!”
 • 1. lukrecia 2012. július 09. 16:17
  „"a legtöbbet nálunk lehet megtudni az előző rendszer titkos működéséről."
  Akkor bizonyára NDK ill németország soha nem létezett :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Klubrádió miatt lemondatná a Médiatanácsot az MSZP

A Médiatanács tagjainak lemondását követeli az MSZP a Klubrádió frekvenciapályázatának kizárása… Tovább olvasom