Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Közel 2000 geoláda után kutathatnak a hazai kincsvadászok

Összesen 1877 darab hazai geoládát tart nyilván a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület. Mostanáig több, mint hétezren regisztrálták magukat az egyesület honlapján, vagyis legalább ennyien foglalkoznak "ládavadászattal".
A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt terepen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az értékeket bejegyzi a www.geocaching.hu oldalon és a geocaching központi honlapjára, a láda innentől bárki számára kereshetővé válik. A megtalálást a regisztrált felhasználók a Geocaching Egyesület honlapján jelenthetik be.

A játék alapötlete szerint a hagyományos láda egy jól záródó doboz, benne ajándékkal. A mérete igen változatos lehet, a mikro-tól (35mm-es filmes doboz) az egészen nagy (20-30 cm) "ládákig". Emellett vannak még multi ládák, amikor kettő, vagy több részből áll a feladat. Általában az interneten megadott ponton csak az első cél koordinátái találhatóak, a többi pontra utaló dolgokat menetközben kell kitalálni. A virtuális cache esetén nincsan geoláda, hanem a jelszó a helyszínen fellelhető felirat vagy egyéb jellegzetesség.

Az első magyarországi geoládát 2001 szeptemberében regisztrálták, az utolsót, ami a Csongrád megyei Csengele középkori temploma közelében található, hétfőn rejtették el, és most, csütörtökön került fel az adatbázisba. A ládákhoz mostanáig összesen 282 ezer 876 megtalálást jegyeztek be, vagyis a kirándulók és turisták ennyiszer indultak neki GPS készülékkel sikerrel annak, hogy rábukkanjanak egy-egy ládára.

A geocaching az Egyesült Államokból indult, és jelenleg a világ legtöbb pontján játszák. Az elrejtett ládikákat elsősorban GPS készülékkel lehet megtalálni, de van olyan is, amit bárki felfedezhet.

Rendszerint érdekes látnivalók, szép kirándulóhelyek közelében rejtik el őket. A ládákban ajándékok találhatóak, amelyet a megtalálók elvihetnek az ajándékot, ha helyette azzal megegyező értékben más ajándékot hagynak a ládában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe kerülhetnek a családjukat zaklató férfiak

Egy évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést lehetne kiszabni arra, aki… Tovább olvasom