Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Közel 600 orvos menne külföldre

Idén eddig összesen 591 orvos és ápoló kért külföldi munkavállaláshoz igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól.
Az EEKH adatai alapján: 2005-ben 604 orvos kért igazolást, 2006-ban 520, az egészségügyi reform évében, 2007-ben 590 és idén eddig 487. Az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál is a 2005-ös év volt az eddigi csúcs: akkor 239 ápoló jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és idén eddig 104. A korábbi évek adatai 12 hónapra, a 2008-as számok az év első 8 hónapjára vonatkoznak.

A hivatal információi szerint a legtöbb orvos Angliában szándékozik dolgozni, második helyen Svédország szerepel. Népszerű célország még Németország és Írország is. Az ápolók többségének is Anglia az első számú célország, második helyen Ausztria, a harmadikon Dánia szerepel.

A hivatalnál jelentkező orvosok többsége korábban és az idén is a szakképesítés nélküli általános orvos, idén a 487-ből 257. 2008-ban az igazolást kérők között sok a háziorvos és az altatóorvos, de több mint egy tucat radiológus, szülész és sebész is jelentkezett a hivatalnál.

A tapasztalatok szerint az igazolást kérő orvosok és ápolók egy része végül itthon marad. Tehát a fenti adatoknál kevesebb magyar egészségügyi dolgozó vállal külföldön munkát saját szakmájában.

Olvasóink írták

 • 16. grenadle 2008. szeptember 15. 19:29
  „Ha a kormány nem becsüli meg az közszolgálatban álló orvosait, akkor mit vár el ugyan? De nem csak orvosok, hanem szinte mindenki kimegy már, mert nem lehet megélni, családot nevelni, ráadásul pont az egészségügyben a feszített munkatempó hihetetlen felelősséggel párosul. A kontraszt pedig óriási. És a helyzet egyre rosszabb lesz. Mellesleg a kormány az alacsony fizetésekkel azt is üzeni, nem kellenek az orvosok, de hát nem merik az orvosképzést egy az egyben leállítani, mert akkor még a látszata is megszűnne a kormány másik (rejtett) üzenetének, nem kellenek a betegek, öregek, sőt talán még az emberek sem. Bizony, bizony, nem véletlen, hogy az eutanáziának azon az oldalon vannak a legbőszebb támogatói.”
 • 15. Dr. Bubó 2008. szeptember 15. 17:28
  „Nincs bennem irígység, egyorvosakilelepett koma!

  Nem érdekel a pénzed. Ugyanakkor érdekes, hogy minden orvos, aki elfogadja a hálapénz, a rendszer áldozatának tünteti fel magát. Az persze egy pillanatg sem érdekel téged, hogy olyanoktól veszitek el a pénzt, akik sokkal jobban rászorulnának arra, ráadásul ki vannak téve a "kegyességeteknek": suska nélkül nincs odafigyelés sem. Az persze eszetekbe sem jut, hogy ne lopjátok szét a kórházak állományát, meg ne folytassatok privát rendelést állami intézményben.
  Megmondó fröcsögőember? Nem is értem, ki osztja az észt azok után, hogy elment innen. légy boldog, egyél sok finom mogyorókrémet, és legyél boldog a fenesok pénzeddel.

  Blabla koma,
  én nem vágyom a pénzedre. De ha már annyira érzékeny vagy, ajánld fel az adott összeget például a koraszülött gyermekek kezelésére! Ami a turbános fenyegetést illeti, józan ember ilyet le nem ír, aludj tehát egyet! Másnaposan sem lesz neked könnyű, de mindegy.

  Camberfoord, te meg nyugodtan felejtsd el a magyar nyelvet, jó úton vagy felé...”
 • 14. kicsi ember 2008. szeptember 15. 12:15
  „13-egy....

  Mindjárt elsírom magamat a hatalmas áldozatod miatt.....

  Wazze--MINDENKI nem mehet el!!!!,valaki szereti a hazáját is!!!”
 • 13. egyorvosakilelépett 2008. szeptember 15. 08:23
  „Dr. Bubókám, ne hagyd, hogy az irigység elvegye a tisztánlátásodat. Nyilván nem azok lépnek le tömegesen, akiknek A6-os AUDI parkol a kórház mögött. Pontosan azok mennek, akiknek ebből a hálapénzes korrupt rendszerből lett elegük, és nem hajlandók arra a nettó 140.000 bevételre alapozni családjuk és saját maguk nyugdíjas jövőjét. Hidd el, az orvosok többsége kívánná a legjobban, hogy szűnjön meg a hálapénz, és tisztességesen fizessék meg. Arra meg, hogy ki mit tett le az asztalra, ne nyilatkozz anélkül, hogy bármit is tudnál arról, hogy néz ki egy átlag kórházi orvos munkarendje. Kérdem én: vállalnád-e, hogy havonta a mindennapi 8 órádon túl 5-6x24 órát dolgozz egyfolytában úgy, hogy egyik műtétből mégy a másikba, a reggelidet este 6-kor eszed meg az ebédeddel együtt, így vacsoráznod nem is kell, ellátsz közben 30-40 járóbeteget, közben van 30 ágyas osztályod, majd hajnalban lekoppan a fejed a fáradtságtól 2x 15 percre, amíg meg nem jön a következő ügyeleti beteg vagy mentő, és mindezért landol a bankszámládon a fenti bér, s ebben benne ügyeletenként a nettó 4500 ft... Na én ezt 6 évig csináltam, telefonon neveltem a gyerekeimet, és a végén mikor elegem lett a magadfajta fröcsögő megmondóemberekből és az egész rendszer romlottságától, vettem a kalapom...
  Ja, és biciklivel jártam, mert nem futotta autóra...”
 • 12. blablabal 2008. szeptember 15. 01:14
  „En szivesen vissza fizetnem dr bubo csak add meg a szamlaszamodat es maris megy a suska ;-) azert mert nekem meg igy is megeri ha nem banod.Maskulomben elhiheted akik kijonnek kulfoldre penzt keresni annak 90% szivesebben elne MO-on ha tehetne.A kiutazok tobbsege miutan mar mindent lehetoseget kihasznalt csak utoljara hagyja a kivandorlast.Itt az UK ban evente 3millio ember vandorol ki kulombozo helyekre Ausztralia,Kanada,Usa... ugyhogy ez itt termeszetes migracionak szamit jonnek mennek az emberek.M agyarorszagra is egy par evtizeden belul hemzsegni fognak a Pakisztani,indiai,delkelet azsiai bevandorlok hogy potoljak a a magyarokat majd fogtok ti meg ezen csodalkozni hahaha hogy az egyik szomszed fekete nigeriabol a masik meg turbanos bangladesbol. hihihi.....”
 • 11. Camberfoord 2008. szeptember 15. 00:33
  „Talan nem kelle elfelejteni CSAK EGY AZ -AZ EGY eleted van es azt arra pazarolni hogy egy Madzsar orszagnak nevezett GODROT meg melyebbre asni ... Aki ki tud kaszalodni belole az megszebadul a melldongeto magyarkodo undorito proli csurhetol es elkezdhet ember modjara elni . En is ezt tettem meg1994-ben. Egeszseg ugyben Fogteshnikuskent Vezettem 67 fos Labort $6000 - ert
  Ugye ertheto miert nem megyek meg latogatoba sem Most a sajat cegemet vezetem nem apro ert .Itt egy fogorvos NAPI tiz ezret
  nem tevedes $10 000 keres es nem rabolja ki az allam arra hivatkozva hogy majd en megmondom mi ajo neked es mire van szukseged . Auto az egy ezkoz neked status szinbolum ,48 fites Yacht a pihenesre EZERT VAN ertelme dolgozni .TI meg ragodjatok azon hogyan vegyetek el azt a heti fizetest tolunk .Ti nem tanultok idegen nyelvet nem mertek valtoztatni csak az irigyseg
  van bennetek . Ha igy haladtokki fog el asni benneteket mert temetesre nincs es aki kepezte magat es tanult az meg ejszaka is alljon keszenletben nektek”
 • 10. Dr. Bubó 2008. szeptember 14. 23:58
  „draga 7/9,

  hagyjuk mar ezt a hablatyot!

  Meg a vegen oruljek az agyelszivasnak csak azert, mert az a globalizacio kovetkezmenye?

  Egyebkent pedig az egyetemi tanulmanyoknak konkret, osszegszerusitheto koltsegei vannak. Az ervelesed sajnos nem tartalmaz hasonlo informaciokat.”
 • 9. sevenof9 2008. szeptember 14. 23:33
  „darga visszafizettetok.

  a globalis vilagunkban egy UK-beli adofizeto is tamogatja a pannoniai megelhetesedet az EU-n keresztul.

  egy amerikai T-mobilnak hasznot hajto USAbeli adofizeto elosegiti a t-mobil magyar befekteteset.

  akkor mirol is beszelunk?”
 • 8. mehetnek felőlem, de fizessék ki a tandíjukat és annak elmaradt kamatait. 2008. szeptember 14. 23:24
  „x polgártás.”
 • 7. seals 2008. szeptember 14. 22:54
  „Azert,jobb elore arra is gondolni,hogy nyugaton nincs un.halapenz.
  Mindenki csak fizetesert dolgozik,az orvosok is.Raadasul,ha valamit eltolnak,mar ott is a nyakukon egy jo nagy per.”
 • 6. Dr. Bubó 2008. szeptember 14. 22:14
  „Igenis, aki elhúz Magyarországról a saját megélhetését előnyben részesítve, annak vissza kellene fizetnie a térítése díját! Ezért is kellene a tandíj! Mi érdeke az adófizetőknek abban, hogy egy csomó pénzt az ablakon kidobjanak ilyen karrieristák képzésére, akikből utána az országnak és polgárainak semmi haszna sem lesz?

  Ti, kedves blablablaé egyorvosakikilepett,
  nem tudom, ha kint kellett volna lecsengetnetek a képzési költséget, feltétlenül orvosok lennétek-e. Maradjatok nyugodtan külföldön, feltételezem, itthon semmit sem tettetek le az asztalra a saját finansziális követeléseiteken kívül.

  Aki nyomorgó, szegény orvosokról beszél, az hazudik. Nézzen csak szét a klinikák és kórházak körül, nem agyonkorrodált Trabantok és Wartburgok állnak a parkolókban. Az orvosok talán az az egyetlen réteg, amelyik - törvény által biztosított módon - adózatlan privátpraktizálást folytathat. Ha valaki a piacon nem ad számlát egy szál virágról, az keményen megbüntethetik, de az orvosok nyugodtan kaszálhatnak magánrendelésen számla és adóbevallás nélkül. És még ők panaszkodnak! Nem baj, menjetek, nem sír vissza benneteket senki, ne is gyertek vissza!

  Felelősségteljes praktizálás? Látott valaki mostanában komolyan végigvitt műhibapert? Az orvosi kamara is csak egy politikai báb jelenleg. És a hálapénzről még nem is beszéltünk.”
 • 5. blablabla 2008. szeptember 14. 20:26
  „6 eve vagyok az UK-ban es nem bantam ugyhogy gyertek csak nyugodtan itt biztos meg fognak becsulni benneteket.Akinek meg nem tetszik az csak nyugodtan nezze hogyan megy tonkre M agyarorszak a korrupt politikus bunozok miatt es majd rajon hogy az egyeni erdek fontosabbak”
 • 4. egyorvosakilelépett 2008. szeptember 14. 19:54
  „"a taníttatásának költségét vissza tetszenek fizetni?"
  Mégis honnan veszed ezt a marhaságot? Fizessen mindenki vissza mindent, amint átlépi az országhatárt? Orvos, mérnök, kőműves, pincér, fodrász egyaránt? Menekül innen mindenki, akinben van egy kis kurázsi, és nem akar itt tovább kínlódni, nemcsak az eü.dolgozók. Azért ők leginkább, mert ott a legmegalázóbbak a bérek. Értem én miért gondolod ezt, hiszen egy orvost kiképezni évi egymillióba kerül az adófizetőknek. De akkor azt is számold hozzá, hogy ugyanezeket az orvosokat havi nettó 100-140.000Ft-ért dolgoztatják (ügyelettel együtt!) hosszú-hosszú éveken át. Elmegy Svédországba vagy Angliába és keres havi nettó 1 millió Ft-ot. Ha itthon ennek csak a harmadát számolod, reális fizetésként, akkor is havi 200.000-t "spórol rajtuk az állam. Ekkor bizony 30 hónap alatt (2.5 év) "ledolgozzák" a taníttatás költségét! Azok az orvosok, akik lelépnek, általában 5-15 év kínlódás után döntenek így... Akkor mi is a kérdés?”
 • 3. TELSTAR 2008. szeptember 14. 19:50
  „Egyébként nekem van két ismerősöm, akik kb. 10 éve mentek ki Norvégiába és eszük ágában sincs hazajönni. Szóval azért olyan nagyon rossz nem lehet kint...”
 • 2. TELSTAR 2008. szeptember 14. 19:48
  „Kende, Jakupcsek: vetésetek beérett!”
 • 1. csajágiröcsöge 2008. szeptember 14. 19:14
  „Meg tudom érteni, aki menni akar, de ugye azért a taníttatásának költségét vissza tetszenek fizetni? Amúgy kint sincs kolbászból a kerítést, a többség pár hónap múlva visítva jön haza...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljövőben az ingatlanlízing

A lízingpiacon az első félévben 614 milliárd forintot helyeztek ki, mintegy 12 százalékkal többet a… Tovább olvasom