Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Közeledtek az álláspontok a fővárosi koalícióban

Közeledett a fővárosi MSZP és SZDSZ álláspontja az elmúlt napok vitás kérdéseiről a keddi koalíciós egyeztetésen - jelentette be a megbeszélés után Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője.
Demszky Gábor egy javaslatcsomagot nyújtott át az MSZP képviselőinek a fővárosi egészségügyi modellel kapcsolatban. Az egyeztetéseket szerdán szakértői szinten folytatják, majd a javaslatról az MSZP csütörtök estig dönt. A szocialisták az új fővárosi egészségügyi modell bevezetéséhez kötik a főváros 2008-as költségvetésének elfogadását. Erről a Fővárosi Közgyűlés jövő hétfői rendkívüli ülésén születhet döntés.

Szerencsétlennek nevezte a múlt csütörtöki közgyűlésen történteket Steiner Pál. A szocialista politikus szerint alapvetően szakmai, és nem politikai feszültség alakult ki a koalíciós partnerek között. Mint emlékezetes, a legutóbbi közgyűlést előbb a szocialisták, majd a szabad demokraták hagyták ott, miután nem sikerült megállapodniuk az idei büdzséről és az egységes budapesti egészségügyi modellről.

A fővárosi MSZP továbbra is támogatja Horváth Csaba főpolgármester-helyettes elképzeléseit a fővárosi egészségügy átalakításáról. Horváth Csaba azzal indokolta az átalakítás szükségességét, hogy az jelentősen javíthatja az intézmények hatékonyságát. Példaként a központi eszközbeszerzések árkedvezményét említette. A főváros egyébként az átalakításhoz 3 milliárd forintos céltartalékot képzett.

Az MSZP javaslata szerint holdingot hoznának létre a fővárosi kórházak működtetésére. Az SZDSZ azonban korábban úgy látta, hogy a javaslat nincs megfelelően előkészítve, de főleg azzal nem értettek egyet, hogy a szocialisták olyan ügyet kapcsoltak a költségvetéshez, ami nem része annak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok az Operaház és a Hagyományok Háza szervezésében

Közösen szervez előadásokat április végétől június közepéig, négy hétvégén át az Operaház és a… Tovább olvasom