Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Közép-európai összefogást sürget Orbán Viktor

Közép-Európa a következő 15 évben fel fog értékelődni gazdasági teljesítménye miatt, de ehhez a térség államainak össze kell fogniuk - fejtette ki egyebek között Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a lengyel-magyar közös szervezésű Energia Fórumon Budapesten, kedden.
Orbán ismét ostorozta a szerinte egyoldalú és oroszbarát magyar külpolitikát. Sólyom László köztársasági elnök pedig többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság egységnyi energiaigénye négyszer-ötször nagyobb, mint sok fejlett nyugati országé.

Magyarország egyoldalú, kiegyensúlyozatlan, oroszbarát külpolitikát folytat, ami ugyan nem illegitim, de nem is hasznos számunkra - közölte Orbán Viktor. A Fidesz elnöke ezzel szemben azt ajánlotta, hogy Magyarország csatlakozzon a formálódó térségi politikához, elsősorban a lengyelek által szabott irányhoz. Mint Orbán fogalmazott, őt személyesen is bántotta a magyar külpolitika magatartása az orosz-grúz háború idején. A nemzetközi pénzügyi válság kapcsán Orbán azt mondta, hogy az Európai Unión belül Magyarország lesz az első tagállam, amelynek megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal, s ezzel visszajutunk oda, ahol 10 éve voltunk, amikor Magyarország kijelenthette, hogy már nincsen szükségünk nemzetközi pénzügyi segítségre.

Orbán: Magyarország egyoldalú, kiegyensúlyozatlan, oroszbarát külpolitikát folytat, ami ugyan nem illegitim, de nem is hasznos számunkra.
Orbán: Magyarország egyoldalú, kiegyensúlyozatlan, oroszbarát külpolitikát folytat, ami ugyan nem illegitim, de nem is hasznos számunkra.

Magyarország szenved attól, hogy nincs közös energiapolitikája az Uniónak - jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte ennek az az oka, hogy a nagyon eltérő adottságú és gazdasági súlyú tagállamok különalkukat kötöttek energiaigényük fedezésére, aminek következtében jelenleg nincsenek meg a feltételei a közös energiapolitika kialakításának. Magyarország számára a megoldás a sorstársak megkeresésében és szövetség kötésében rejlik - fejtette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a közép-európai térség gazdasági teljesítőképessége vetekszik Oroszországéval, aminek következtében ez az országcsoport felértékelődhet a következő 15 évben. Ennek a közép-európai összefogásnak az alapjait - Orbán szerint - Magyarországnak és Lengyelországnak kell létrehoznia. Sürgette, hogy építsük újra a II. világháború előtt megvolt észak-déli útvonalakat vasúton, közúton és kereskedelmi kapcsolatokban egyaránt. Orbán szerint közös közép-európai fejlesztési bankot is létre kell hozni.

A magyar energiapolitika jelenleg abban merül ki, hogy azt taglalja, kapunk-e gázt Oroszországtól, és mennyit, valamint mennyiért - mondta Orbán, aki szerint ennél sokal átfogóbb és távlatosabb gondolkodásra van szükség. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben Európában a harmadik-negyedik helyen állunk a geotermikus energia ellátottságában, a magyarok Svédországba járnak tanulmányozni ennek az energiának a kihasználását. Csehország háromszor annyit hívott le eddig uniós forrásból alternatív energiarendszerek kifejlesztésére, mint Magyarország - mondta még Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint az is nagy hiba, hogy a magyarországi közgondolkodásból és közbeszédből teljesen hiányzik a jövő energiapolitikája.

Az Energia konferencián Sólyom László köztársasági elnök többek közt arról beszélt, hogy a világ energiaigénye 2030-ig minimum 40 százalékkal fog növekedni. Szerinte az energiaellátás megoldása mindennél fontosabb kérdés a világ számára. Sólyom felhívta arrra a figyelmet, hogy a magyar gazdaság egységnyi energiaigénye négyszer nagyobb, mint Ausztriáé és Németországé, és ötször akkora, mint Dániáé, Svájcé és Japáné. Nincs időnk az időt vesztegetni - mondta Sólyom László.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. hajrá VIKTOR 2008. október 28. 22:12
  „hajrá VIKTOR !!!!
  Zavard el ezt a kártékony bandát.”
 • 28. justicia 2008. október 28. 21:40
  „orbán úr maga hazudik ....Magyarország szenved attól, hogy nincs közös energiapolitikája az Uniónak - jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte ....bla bla bla... SZERINTEM meg azért szenved az ország mert az elmúlt 15 év alatt kirabolták és kiárulták még a szele sem érkezett el annak az idönek ami eztán várható”
 • 27. Zúzmó 2008. október 28. 19:45
  „Annak ellenére, hogy Gyurcsányt a pokolba kívánom, a tényeket elsimerem: orbán eddig semmit nem mondott arról, ő mit tenne. Annak, hogy ennyire nincs pénz, nagymértékben oka, hogy az ő politizálása 98-2002-ig arra épült, hogy osztogatok, mert így leszek népszerű. Nem volt pl fedezet a minimálbér akkora emelésére...arról nem is beszélve, hogy külföldönnem igazán ismerik el őt...”
 • 26. Mil 2008. október 28. 19:07
  „Amerika nem fog idejönni megvédeni. Ahogy nem tette 56-ban sem, és nem tette most a Grúzokkal sem. Az oroszokkal nem vállalnak fel konfliktust. Na épp ezért nem kell rosszban lenni az oroszokkal. Természetesen a seggüket sem kell nyalni. Normális viszonyt, ami minimum annyi, hogy nem pofázunk, ugatunk ellenük, ahogy Orbán teszi.”
 • 25. Lemba 2008. október 28. 18:08
  „Barkcso figyelmebe,
  En az eletemben nem eltem a "demokratikos valasztasi jogommal".
  A kutyaimra nem szavazhatok igy szarra nem szavazok.”
 • 24. barkzso 2008. október 28. 17:58
  „Nézem ezt a sok szerencsétlen ballibsit aki ide írogat - ezek választották meg ezt a tolvaj hazug bandát és még van pofájuk ócsárolni másokat...
  Sok birka, állandóan átmutogat a másik oldalra és közben sunyin tömi a zsebét.
  Az sem igaz amit gondoltok...”
 • 23. barkzso 2008. október 28. 17:51
  „Mil-22 Természetes ez távolról sem igaz.
  Amerika most telepít éppen rakétákat Lengyelországba és emiatt (is) elég feszült a viszony a Lengyel Orosz kapcsolatokban. kicsit olvass utána a dolgoknak mielőtt butaságokat írogatsz...”
 • 22. Mil 2008. október 28. 17:00
  „Hát, sztem meg érdemes jóban lenni az oroszokkal. JElenleg övék a jövő, az USA le fog értékelődni(a lengyelek meg az ő seggüket nyalják ezerrel)”
 • 21. A nép 2008. október 28. 16:36
  „Orbánt meg a brigádját már 1989-be ki kellett volna vonni a forgalomból, és nem lenne ennyi szerencsétlen élet.”
 • 20. Lemba 2008. október 28. 16:20
  „Uzenet a 15-osnek,
  Fegyo nem lerombolt! Ellopott, eladott, atadott a pereputyanak.
  Most Orbancon van a sor. O is lopni fog, eladni es atadni a pereputynak. Maygarok ne remenykedjetek! Tovabbra is szolgalni fogjatok az amerikai smucks erdekeit, fizetni fogjatok a tozsden elvesztegetett kolcsonoket, a hatalmas osszegert felepitett hazakat, a bekefentarto amerikai katonak jelenletet.”
 • 19. csak 1 vélemény 2008. október 28. 15:50
  „lenin !
  Szép név,a gondolataid hasonlóak hozzá.Na meg a szobra !
  Csak előre,visszafelé nem nézni !Vagy csak válogatva,akit látni akarsz,akire emlékezni akarsz.Amnézia ? Viktor is besegített ebbe a " kilátástalanságba ".
  Orbán is volt hatalmon Torgyánnal,szórták a pénzt sok hülyeségre,amit a bokroscsomag hozott.A választópolgároknak ezután már nem kellett. Remélem,most is így lesz.
  Nincs egy értelmes párt Magyaro.-on ,ez az igazság.”
 • 18. lenin 2008. október 28. 15:25
  „1989 elött hatalmuk megtartása érdekében kik adósították el
  az országot? 2002 után, hatalmuk megtartása érdekében
  kik adósították el az országot? Még mindig vannak akik bármit
  elhisznek nekik. Orbán éhes a hatalomra. Biztos.
  De nem ő tett tönkre egy országot, döntött kilátástalamságba,
  nyomorba százezreket. Miért is? Csak nem a hatalomért?”
 • 17. balazs_88 2008. október 28. 15:14
  „Lol 15ös de korlátolt vagy :D”
 • 16. grenadle 2008. október 28. 15:14
  „Figyeljenek már oda arra is, amit mond!
  1) Ami az alternatív energiák keresését illeti, számítva a magyar kreativitásra, nagyon fontos gondolat, ugyanis a mostani válság is rámutat, hogy a jelenlegi világmodell tarthatatlan. Erről beszélnek az ökológusok már harminc éve, most kezd az igazuk teljes nyilvánvalósággal beigazolódni.
  2) Az újonnan csatlakozott államok szorosabb együttműködése, elsősorban nemzeti-gazdasági alapon szintén egy jó gondolat, így nekünk, magyaroknak is több esélyünk van,
  3) Az antiorosz atlantizmussal nem értek egyet, Orbán ebben olykor nagyon elveti a sulykot.
  Na így kellene értékelni, és érdemi elemekről talán még beszélgetni is tudnánk. Sólyom egyébként környezetvédőként volt jelen, Göncz is elment szakmai rendezvényekre, pl. vízügyes vándorgyűlésekre.”
 • 15. Rosszindulatúak vagytok 2008. október 28. 14:44
  „Viktor 100-szor okosabb, mint az országot romba döntő Fletó. Fletótok mindent lerombol, amit az elődök felépítettek.
  Évek óta 0 fizetésemelés a közszférában, most el akarja venni a 13. havit is...
  1000-szer inkább Viktor!!!!!!!!!!!”
 • 14. NÉPKÖZTÁRSASÁG 2008. október 28. 14:44
  „ORBÁN elvtárs ! Az orosz és a kínai piac, a jövőnk.”
 • 13. IMF 2008. október 28. 14:36
  „Feri!

  Vége a játéknak.

  Küldjük a hitelt. (még soha senki nem kapott IMF hitelt az Eu ban...)

  Üdv:
  IMF.

  ui: Pakisztán, Ukrajna, Fehéroroszország is kapja......”
 • 12. hekaté 2008. október 28. 14:18
  „Csatlakozom POLIT.TSZ.véleményéhez,azzal a kiegészítéssel,hogy a jelen helyzetnél rosszabb már úgysem nagyon lehet.Persze ezekhez az elképzelésekhez alighanem az Uniónak is lesz egy-két szava.”
 • 11. polit. tsz. 2008. október 28. 13:57
  „Természetes, hogy hatalomra akar jutni, hiszen a hatalom a politika profitja. Ha nincs hatalom a kezedben, politikusként sem érhetsz el túl sokat... Az viszont a nagy kérdés, hogy ő mit tudna ezzel kezdeni. Már elnézést a kifejezésért, de sz@rból nem lehet várat építeni. Nem kell elítélni, hiszen ez a dolga az ellenzéknek, az már más tészta, hogy ő hogyan műveli ezt és milyen eszközöket vet be. Én azt mondom, hatalmat a kezébe, lássuk, mire megy vele. De hogy többre nem, mint a jelenlegi kormány, az is szinte biztos...”
 • 10. pluszminusz 2008. október 28. 13:09
  „Ez az ember vagy nagyon korlátolt, vagy olyan mérhetetlenül nagy a hatalomvágya, hogy egész Közép-Európa ura akar lenni? Majd meglátjuk, mit szólnak hozzá a szlovákok, a románok, meg a többi szomszédos ország. A Sólyomra meg már nincs jelző, legfeljebb -1. + Orbán.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintnyi műkincset lopnak el évente

A kábítószer- és fegyverkereskedelem után az illegális műkincs-kereskedelem bonyolítja le a… Tovább olvasom