Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Közép-Kelet-Európa legkorszerűbb papírgyára Dunaújvárosban

Bajnai Gordon miniszterelnök és Thomas Prinzhorn tulajdonos indította el jelképesen Közép-Kelet-Európa legkorszerűbb papírgyártó gépét, és avatta fel az 50 milliárd forintos költséggel megvalósult papírgyárat pénteken Dunaújvárosban; a beruházáshoz 3,5 milliárd forint támogatással járult hozzá az állam.
Az avató ünnepségen köszöntötte a résztvevőket Michael Zimmermann osztrák nagykövet, valamint Kálmán András, Dunaújváros polgármestere is.

Bajnai Gordon a gyáravatón hangsúlyozta: egy ilyen beruházás befektetés a jövőnkbe. Nem egyszerűen csak üzleti vállalkozás, nemcsak profitot generál a befektetőnek, munkahelyeket teremt, hanem a jövő iránti felelősségről is szól - mutatott rá.

A miniszterelnök úgy vélte: ez a beruházás segít abban, hogy megmutassuk a világnak is, Magyarországban bíznak a befektetők.

"Látják, hogy megértettük a válság üzenetét, látják, hogy cselekszünk, (...) s hogy elszántak vagyunk abban, minden erőnkkel meg fogunk felelni annak a feladatnak, hogy Magyarországot ismét erős, gyarapodó, sikeres országgá tegyük " - tette hozzá Bajnai Gordon.

Úgy vélte, a válság közepén dől el, hogy azok a munkahelyek, amelyek megszűnnek, hol fognak újra létrejönni, hogy mely országokban bíznak a befektetők, s Magyarország köztük lesz-e.

A mindenkori kormány dolga, hogy ehhez stabil gazdasági alapokat, kiszámítható környezetet és versenyképes feltételeket biztosítson, s támogatásokat nyújtson, segítse a vállalkozásokat és bővítse a foglalkoztatást - mondta a kormányfő.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hónapokban olyan eszközökkel próbálták segíteni, élénkíteni a gazdaságot, amelyek már a válságon túlra, a növekedés korszakára mutatnak. "Az ország versenyképességét, vonzerejét nagymértékben fogja javítani az, hogy a jövő évtől a munkaadók oldalán 5 százalékos általános járulékcsökkenés lesz a munkaadói járulékokban, (...) a munkavállalók oldalán pedig lényegesen több lesz a nettó fizetés. Lényegesen jobban megéri majd munkát adni és munkát vállalni" - mondta a miniszterelnök.

"Ennek a kormánynak az egyik legfontosabb törekvése, hogy a munka becsületét helyreállítsa", hogy tízből kilenc becsületes adófizető munkavállaló jövőre a legalacsonyabb adókategóriába tartozzon, s hogy a nyereségadó csökkentésével olyan környezetet teremtsen, amely a vállalkozásokat új beruházásokra ösztönzi - tette hozzá.

A kormányfő elismeréssel szólt a környezetvédelmi szempontból is jelentős új papírgyárról, amely kizárólag hulladékpapírból készíti a termékeit, s a még a Dunapack Zrt. tulajdonában levő, 1976 óta üzemelő 3-as számú papírgéppel együtt, a hazai hulladékpapír mintegy 90 százalékát dolgozza fel, túlteljesítve azt az elvárást, amelyet 2012-re tűzött ki magának az Európai Unió.

Thomas Prinzhorn tulajdonos azt hangsúlyozta, hogy a vállalatcsoport befektetése hosszú távra szól. További környezetkímélő beruházásként a gyár villamosenergia- és gőzellátását biztosító erőmű építését is tervezi, ezt minél rövidebb idő alatt kívánják megvalósítani.

Az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó Hamburger Hungária Kft. papírgyára mintegy másfél év alatt készült el. Közvetlenül 280, közvetve pedig 500-600 embernek ad munkát.

A legkorszerűbb technológiájú papírgép évi csaknem 400 ezer tonna könnyű grammsúlyú fedő- és hullámközépréteg papírt gyárt, kizárólag hulladékpapír felhasználásával.

Az új üzem jó időben kezdte meg a termelést, ugyanis az általa is gyártott jó minőségű papírok iránti kereslet kezdi meghaladni az egy évvel ezelőttit.

Az osztrák-magyar szakemberek együttműködésével megvalósult beruházás részleteiről Szikla Zoltán a Hamburger Kft. ügyvezető igazgatója és Bencs Attila gyárigazgató tájékoztatta az avatóünnepség résztvevői.

Az építkezés nagyságának jellemzésére elmondták, hogy mintegy 3000 kilométer fém alkatrészt, 750 kilométer kábelt, 80 kilométer csővezetéket, 325 kilométer elektromos vezetéket és mintegy 200 ezer tonna betont építettek be a kivitelezők, 68 alvállalkozó működött közre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: egyre több a dühös ember

Orbán Viktor szerint Magyarország előtt két út áll: az egyik a szélsőségeké, amelynek a vége káosz, a másik pedig a józan ész útja. Tovább olvasom