Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Közepesen korrupt Magyarország

Az egyes államok leggyakrabban azzal a korrupciós fenyegetéssel szembesülnek, hogy a pénz szabályozatlanul és ellenőrizetlenül áramlik a politikába.
Nincs kellően szigorú összeférhetetlenségi szabályozás itthon a bírói testületekben, aggályos, hogy nem nyilvános a bírák vagyonnyilatkozata, hiányoznak a parlamenti képviselők megajándékozására vonatkozó irányelvek, valamint megoldatlan a pártfinanszírozás kérdése - mindez a korrupció melegágya a Global Integrity nevű nemzetközi nonprofit szervezet szerint. A társaság korrupciós tanulmányának részleteit szerdán hozta nyilvánosságra a Transparency International magyarországi tagozata, amely ugyancsak a korrupció ellen küzd.

A Global Integrity egy nemzetközi nonprofit szervezet, nyomon követi a kormányzati és korrupciós folyamatokat világszerte. Most 57 országot vizsgáltak, az erről szóló jelentés szerint az egyes államok leggyakrabban azzal a korrupciós fenyegetéssel szembesülnek, hogy a pénz szabályozatlanul és ellenőrizetlenül áramlik a politikába. A legtöbb ország antikorrupciós tevékenységének egyik megoldatlan problémája a pártfinanszírozás kérdése: ha megfelelően szabályoznák ezt a területet, jelentősen csökkenne a korrupció - véli Nathaniel Heller, a Global Integrity igazgatója.

A szervezet munkatársai több mint 300 féle indikátor segítségével vizsgálták az adott ország korrupcióellenes tevékenységének erősségeit és gyengeségeit. Mindegyik államról részletes jelentést készítenek, amelynek alapján "bizonyítványt" állítanak ki - összesen hat kategóriában osztályozzák az országokat, egyebek mellett a választások tisztasága és a kormány elszámoltathatósága szempontjából.

Magyarországgal kapcsolatban a Global Integrity az igazságszolgáltatás hiányosságait emelte ki: nem szabályozták kellően szigorúan az összeférhetetlenséget a bírói testületekben, a bírák vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak. Nincs szabályozva, hogy a parlamenti képviselők és köztisztviselők milyen irányelvek alapján kaphatnak ajándékot illetve juttatásokat. Emellett a pártoknak juttatott adományokra vonatkozó szabályozás kijátszható olyan alapítványoktól kapott támogatásokkal, amelyekre nem vonatkoznak szigorú szabályok.

A jelentésben pozitívumként említik viszont, hogy erős itthon az ombudsmani hivatal, és a civil szervezetek korrupcióellenes tevékenysége is igen aktív. A Global Integrity ugyancsak nagyon erősnek ítélte a magyar választási rendszert.

Magyarország a hat kategóriában közepes értékelést kapott: 77 pontot ért el a maximális százból.

A Transparency International korábbi tanulmányában is azt írták, hogy Magyarország a közepesen korrupt államok közé tartozik, és ha nem lépnek fel ez ellen hatékonyan, könnyen visszacsúszhat a rangsorban a következő években. Utóbbi jelentősen ronthatná Magyarország versenyképességét a régióban.

Olvasóink írták

 • 13. flexsnake 2009. február 18. 19:59
  „Nem veszélyes. Romániában például bármit el lehet intézni pénzzel. Szó szerint bármit :)”
 • 12. ojack 2009. február 18. 17:34
  „Velejéig korrupt,de nem a munkából és tiszteségessen élő polgárok,hanem a politikusaink és a gazdasági holdudvara”
 • 11. kekeczke 2009. február 18. 17:23
  „100 pontból 77 az közepes ???”
 • 10. che 2009. február 18. 17:09
  „Mivel a hála pénz vagyis a paraszolvencia törvényesnek minősül így csak közepesen korruptak vagyunk !”
 • 9. VV4 2009. február 18. 17:04
  „Magyarország eredetileg 33 pontot kapott volna, de aztán zártkörű tárgyalást folytatott a Global Integrity vezetősége és néhány pártküldött és vezető bíró...:)”
 • 8. keletaru 2009. február 18. 14:15
  „Ja ezért vagyunk lentebb mint egy "Latin Amerikai " ország , s Afrikai orsdzágokkal hasonlítanak össze minket . Hadjuk már a "statisztikát " ......... tente tente ....mi”
 • 7. Piki 2009. február 18. 13:11
  „NEM kicsit, -NAGYON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. cselac 2009. február 18. 13:09
  „Miért, Magyarországnak van versenyképessége?”
 • 5. kovacsné 2009. február 18. 12:51
  „ez itt a mi cirkuszunk..., hajrá dm.., eresszük csak ki a gőzt
  aki meg levegőzni kíván, mehet a parlament elé akár
  ott is lehet cirkuszolni, de minek
  vegyük már észre, hogy ebben az országban még nem állt fel az az ember, aki nem is fog, aki
  alkalmas lenne megforgatni ezt az egész mocskot fenekestül
  itt nincs már alkalmas SENKI!
  minden egy kalapba megy a színfalak mögött,
  és minden más csak a játék része”
 • 4. nyomdasz63 2009. február 18. 12:49
  „+ az ut. sor ! Jelentős versenyképesség-romlás ! MIÍ?-romlás ???”
 • 3. mocskos 2009. február 18. 12:45
  „Ez az orszag nem korrupt? Addig ne is varjunk semmi valtozast ameddig ez az elmebeteg hazug mocsok vezeti a hazankat.Jobb lett volna,ha lopcsany lett volna szegeny Marian Cozma helyebe.Az levette volna az orszag vallarol a LEGNAGYOBB terhet.”
 • 2. kovacsné 2009. február 18. 12:40
  „közepesen korrupt?
  ez aztán a korrupció!”
 • 1. Mathiasking 2009. február 18. 12:38
  „Én máshogyan értékelném, az biztos! Szerintem a korrupció nem csak pénzügyi juttatással mérhető, hanem mással is! Pl.: megcsinálod vagy elintézed nekem én meg elintézem neked! Régi kommunista beidegződés alapján még mindig működő és jól működő eszköz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy Volán busz Eger közelében

Kigyulladt és teljesen kiégett egy menetrendszerinti Volán busz szerdán kora reggel Eger közelében.… Tovább olvasom