Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Közepesnél jobb lesz az idei újbor

Folytatás az 1. oldalról.

Pannonhalmán szeptember 2-án a zefír fajtával kezdték a szüretet, utána a rizlingszilváni és az erdélyi eredetű királyleányka került sorra. Jövő héten következnek a tramini és a chardonnay fürtjeit érlelő kordonok, és október közepére befejezhetik az olaszrizling leszüretelését, mivel az átlagos éveknél tíz nappal előbbre tartanak.
A közismert értékesítési nehézségekről dr. Vaszari László elmondta: a régióban talán 20 százaléknyi borfelesleget rejtenek a pincék, ami még kezelhető. A borvidéken szerinte sem az export, sem a lepárlás nem jellemző, de a kormány által ezekhez ígért támogatás már mindenképpen elkésett. A pannonhalmi szövetkezet által kínált, szőlővel kifizethető bérfeldolgozás iránt van érdeklődés.

Történelmi dombokon

Szintén az exporttámogatás

hiányát említette első helyen Major Béláné, a kajárpéci Törésvár Kft. ügyvezetője. A Sokorói-dombságon 40 hektáron gazdálkodó, felvásárlással is foglalkozó társaság történelmi hagyományokat is ápol. Vezető borát, a törésvári olaszrizlinget ugyanis a Felpéc és Kajárpéc közötti Törésvár-dombon termeli, ahol az írásos emlékek szerint már a XV. században szőlőtőkék álltak. Viszonylag korán,

augusztus 22-én kezdték a szüretet az irsai olivér fajtával, és szeptember végére az ezerfürtűvel akár végezhetnek is. Az éppen soron lévő cserszegi fűszeres mustfoka 18, az irsaié 19, a zöldszilvánié 20 körül alakul, és a savtartalom is kedvező, a termésátlag Major Béláné szerint 15–20 százalékkal marad el az elmúlt évitől.

Nincs kedvük kóstolni

A Sokoróalján, a zöldveltelini-táblákon tegnap délután mintegy ötvenen szüreteltek. Az aszályos nyár, valamint a korábbi fagykárok hatása a szőlőn is meglátszott, hiába permetezték tíznaponta. „Tavaly egy-egy szép fürtbe bele is kóstoltunk. Ezek most nem olyanok” – mutatta a szürkéskékre aszalódott szemeket özv. Kozák Lászlóné. A traktorosok szerint talán ha 40 mázsás termést gyűjtöttek össze hektáronként, és van több olyan fagy sújtotta terület, ahol még öt mázsa sem várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a borexportra

A hordós bor exportjáról szóló rendelet napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte… Tovább olvasom