Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Köznevelési törvény: 2,5 százalékos pedagógus-létszámcsökkentés várható

Varga Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője szerint nem várható jelentős pedagógus-elbocsátás az új köznevelési törvény hatására.
Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen mind a nemzeti köznevelésről, mind az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról, mind pedig az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találták a képviselők.

Varga Zoltán a köznevelési törvényjavaslat ismertetését követően képviselői kérdésre azt mondta, az Ecostat - sajtó által is ismertetett - 42 oldalas tanulmánya, amely "horrorisztikus számokat hozott ki", olyan feltételeket vett számításba, amelyeknek nulla a valószínűsége.

A főosztályvezető véleménye szerint természetes nyugdíjba vonulással számolva 2,5 százalékos pedagógus-létszámcsökkenés valószínűsíthető, a létszám egyébként hullámzó lesz, így egyes területeken, így a testnevelő tanároknál, vagy az óvodai pedagógusoknál létszámbővítésre is sor kerülhet.

Cáfolta Varga Zoltán azt az ellenzéki képviselői felvetést, miszerint a tankötelezettségi korhatár csökkentése nyilvánvalóan a munkanélküliséget növeli, mivel minden 16 évesnél idősebb is elvégezheti a középiskolát.

"Persze vannak olyanok, akik nem kívánnak 16 éves koron túl már matematikát tanulni, de aki akar tanulni, az Magyarországon tanulhat" - fogalmazott a szaktárca főosztályvezetője.

Egy kerettörvényről van szó, amelynek részleteit majd végrehajtási törvényrendelet szabályozza - közölte Varga Zoltán.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslat kapcsán Kara Ákos, a bizottság alelnöke (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a törvény nem kíván a közhasznú szervezetek belső működésébe beavatkozni.

A Nonprofit Szövetség képviseletében meghívottként megszólaló Apró Antal Zoltán elmondta: a szektorban 150 ezer foglalkoztatott van, mellettük 500 ezer önkéntes dolgozik, a szektor forgalma ezermilliárd forint évente.

A civil szervezetek költségvetési támogatása 2011-ben 7,5 milliárd forintot tett ki, amelynek felét zárolták, s a 2012. évi költségvetési javaslat 1,5 milliárd forintra csökken. Apró Antal Zoltán reményét fejezte ki, hogy a módosító indítványok keretében lesz lehetőség arra, hogy a szektor legalább a tavalyi tényleges, 3,75 milliárdot megkapja.

Miután az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találták a képviselők, polémia alakult ki a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat vitájában.

Czira Szabolcs, Nagykörös polgármestere (Fidesz) az összeférhetetlenségi szabályozás ama passzusát vitatta, amely szerint bár egy polgármester nem lehet parlamenti képviselő, a megyei önkormányzat alelnöki tisztségét betöltheti.

A politikusok dolga, hogy összeférhetetlenségi kérdésekben módosító indítványokat terjesszenek be, ha változtatni kívánnak - válaszolta képviselői felvetésre Farkasné, Gasparics Emese, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Kritikát fogalmazott meg a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatról két ellenzéki képviselő, Kiss Péter (MSZP) és Kaufer Virág (LMP). Kiss Péter szerint az önkormányzati érdekképviseletek véleményét a jogalkotó nem vette figyelembe, a velük folytatott párbeszéd eredménytelen volt, így a törvényjavaslatot a szocialisták nem támogatják.

Kaufer Virág szerint a törvényjavaslat révén kiüresítik az önkormányzatokat, "ez a törvényjavaslat visszalépés a tanácsrendszer felé". A valódi önkormányzatiság kialakítását támogatná az LMP, ezt a törvényjavaslatot viszont nem - mondta.

A bizottság 12 igen, 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2011. november 14. 18:17
    „Rózsika ! már az idén is sok ezer pedegógust küldtek el ! az én sulimból is : 6 embert.
    Jövőre még ennyi gyerek sem lesz, még küldhetnek utcára több pedagógust, állás viszont más területen SINCS !!! a válasz --kb. 8 helyre beadott pályázatra : TÚL képzett--nem kell!!!!”
  • 1. Agyalapi 2011. november 14. 14:08
    „A baj az, hogy manapság minden új törvényről UTÓLAG derül ki, hogy jó vagy rossz (lásd 16 százalék). Aztán Orbán mossa kezeit, mondván: pl. Hoffmann Rózsa a hibás. De majd Matolcsyra is sorra kerül, meglátjátok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem lesz közlekedési adó, nem változik a termékadó

A frakció egyúttal az önkormányzati adókivetés jogáról is döntött- mondta Rogán Antal. Tovább olvasom