Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Közzéteszik a munkavédelmi jogsértést elkövető cégek nevét

Szervezeti változás, illetve a megbírságolt cégek adatainak nyilvánosságra hozatala - ez a két leglényegesebb pontja a munkavédelmi törvény módosításának, amelyet pénteken nyújtott be a parlamenthez Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.
A javaslat leválasztja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról (ÁNTSZ) a munkaegészségüggyel kapcsolatos feladatokat, és áthelyezi azokat az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF). Az új, integrált felügyelet csak "munkavédelmi hatóság" néven szerepel tovább a módosítási javaslatban.

Az építőipar modellezte azt a módosítást, amely arra vonatkozik, ha több munkaadó dolgozói tevékenykednek egy helyen. A munka biztonsága szempontjából eddig is együttműködési kötelezettség terhelte a munkaadókat, de a javaslat ettől konkrétabbá teszi ezt a feladatot. A gyakorlat ugyanis az volt, hogy a generál vállalkozót jelölték meg az egy helyen dolgozó cégek a munkabiztonság összehangolójaként, de ez a kategória egyetlen jogszabályban sem szerepel.

A javaslat szerint jövő januártól a biztonságos munkavégzésért az viseli a felelősséget, aki ezt szerződésben vállalta. Ha ilyen nincs, akkor a felelősségi sorrend a következő: fővállalkozó, a tényleges irányító, a munkahelyért a fő felelősséget vállaló. Ha egyik sincs az adott munkahelyen, akkor az felel a biztonságos munkavégzésért, illetve a balesetért, akinek a területén végzik a munkát. Eddig az összehangolás elmulasztásáért nem lehetett bírságot kiszabni. Januártól ez is megtehető.

A munkavédelmi hatóság mindazon vállalkozók adatait, akik munkavédelmi jogsértést követtek el, a honlapján közzé teszi. Ebben szerepel a kiszabott bírság összege is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skype mobilon is

A 3 Group nevű szolgáltató ügyfelei ingyenesen hívhatják majd a többi 3-as Skype felhasználót,… Tovább olvasom