Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Krisztus legyen az alap

„ Hajnal felé, amikor még sötét volt, fölkelt és kiment egy magányos helyre, hogy ott imádkozzék.” (Mk. 1/35.)

Az evangéliumok beszámolnak Jézus tetteiről: gyógyításairól, halottfeltámasztásairól, tanításáról és csodáiról. Azonban nem mulasztják el megjegyezni azt sem, hogy minden fontosabb cselekedete előtt imádságos magányban töltött néhány percet vagy órát. Jóllehet Isten fia volt, azaz maga is Isten, mégis szükségét érezte, hogy a materiális tevékenységet megelőzze ez a „speciális”, egyéni lelki készület. (Vö. Mk.1/29–39.) Sőt, több alkalommal megjegyezte, hogy a testi betegségnél sokkal rosszabb, ha valaki lelkileg nincsen rendben.
Azt hiszem, mindnyájan kénytelenek voltunk már megtapasztalni, hogy békétlen lélekkel hosszú távon mennyire nem lehet hiteles, teljes értékű munkát végezni. A lelki rendezettség, azaz lelki egészség legfontosabb alapja a külső és belső harmóniának, szűkebb és tágabb környezetünkkel való kapcsolatunknak. Ez a sajátos lelki rendezettség hívő ember számára mindig Isten békéjében és szeretetében gyökerezik.
Közös dolgaink nem alakulnak fényesen – ezt látjuk mindannyian. A közvélekedéssel ellentétben nem a pénztelenség a legégetőbb problémánk, sokkal inkább a gondolkodásban, lelkületben keresendő bajaink forrása. Erősen megfogyatkozott az imádságos lelkületből élő hazafiak száma. „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől” – mondotta mártír sorsú főpapunk, Mindszenty József bíboros. Sajnos, úgy tűnik, máig nem akadt, de még a töredéke sem. Nézzünk szét kicsit a világban: azok a népek, amelyek látványosan elfordultak őseik hitétől – vagy a jólét, vagy a rájuk erőltetett ideológia öröksége nyomán – erkölcsi válságban gazdaságilag (is) tönkrementek (vagy arrafelé tartanak); viszont azok a nemzetek, melyek bármilyen nyomasztó politikai rendszerben éltek is, de képesek voltak őseik hitét megőrizni, illetve a fordulat után ismét belekapaszkodni, a megoldás útjára léptek. Az imádságos lelkület minden korban csodákra képes.
Krisztus példát adott. Felelősen gondolkodó, valóban tenni kívánó hívő ember ma sem nélkülözheti ezt a sajátos, imádságos lelki hátteret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyulevél: Külön ágyban

Édesem! Matatok a paplan alatt, a fene sem érti, miért ébredek meg óránként. Aztán, amikor… Tovább olvasom