Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

KSH: még tízmillió felett van a népességszám

Magyarország népessége az első negyedévben csak kisebb arányban csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest, így még tízmillió felett van a lakosok száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi tájékoztatójából.
A születések száma nagyjából fél százalékkal alacsonyabb volt, de emellett a halálozások száma 6,7 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévi adatokhoz képest. A nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve a lakosok száma kisebb mértékben, mintegy hatezerrel csökkent. Az ország lélekszáma így az első negyedévben 10 millió 7 ezer volt.

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. Az Észak-Alföldön a születésszám csökkenése jelentősen meghaladta az országos átlagot, a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma valamennyi régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Közép-Magyarországon. Mindezek következtében 2010 első három hónapjában a természetes fogyás üteme mindenütt mérséklődött, a régiók közül a leginkább az ország középső részén.

A házasságkötések száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. 2010 első negyedévében 12,2 százalékkal kevesebben kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában. A házasságkötések száma valamennyi régióban visszaesett, ennek mértéke az Észak-Alföldön volt a legnagyobb (17,5 százalék) és a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb (9 százalék).

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. május 25. 19:21
  „Akkor valaki hazudik, vagy hülye !”
 • 4. achilleus 2010. május 25. 13:56
  „Az ország lakosságszáma JELENLEG (2010. május 25) már biztosan 10 millió alatt van!
  A KSH adatai ugyanis az első negyedév végére vonatkoznak, azaz március végére.
  Ha megpróbálunk extrapolálni az adatokból, ami nagyon nehéz, akkor már április 20-21 körül 10 millió alá esett a lélekszám. Ez a nagy szomorú helyzet, tisztelt honfitársaim!”
 • 3. cyt 2010. május 25. 13:23
  „Csak hetek kérdése - SAJNOS - hogy átlépjük a "lélektani" 10 milliós határt. Szerencsére lassan már Kárpát-medencében lehet majd gondolkodni, és akkor TALÁN nem fog 10 millió alá esni még az elkövetkező 25-35 évben sem a magyarok létszáma. De hogy csökkenni fog tetemesen, az már sajnos bizonyos.”
 • 2. Kövecske 2010. május 25. 11:14
  „Milyen igazad van. 1.400.000 ember dolgozik........ és nincs ideje szaporodni :-)))),szaporodni a herének van ideje főleg a családi pótlékért,hogy aztán mi lesz,ki a gugát érdekel,majd szaporodik tovább 12 évesen...és így tovább. A végén ki fog kit eltartani??? és ki lesz a kisebbség???? Aki dolgozik(na) ?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 25. 10:24
  „És ha a számok mögé nézünk, akkor azt látjuk, hogy a here réteg erőteljes szaporodása sem tudja ellensúlyozni az országot eltartó réteg gyors fogyását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar a láthatáron: 3 centis jég hullhat!

Heves zivatarokra, jégesőre, viharos erejű szélre lehet számítani kedden késő délutántól több helyen… Tovább olvasom