Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Külföldön dolgozna a végzős joghallgatók kétharmada

Külföldön dolgozna a kétharmada - 60 százaléka - azoknak a magyar joghallgatóknak, akik a közeljövőben fejezik be az egyetemet - hangzott el csütörtökön a De Jure Jogászmagazin és az ELTE Jogi Karának konferenciáján Budapesten.
A hallgatók 70 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy nem jogászként dolgozik majd, és ugyancsak több mint 70 százalékuk hiányolja a megfelelő gyakorlati képzést. Egy friss szakmai felmérésből az is kiderül, hogy a 2008-ban végző joghallgatók csaknem 47 százaléka úgy gondolja: ma már nem választaná a jogi pályát, ha újra dönthetne.

Nyitó előadásában Mezey Barna, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja cáfolta azt a közvélekedést, hogy felesleges ennyi jogászt képezni. Szerinte a jogász speciális konfliktuskezelő szakember, akire a társadalomban olyan nagy szükség van, hogy a jogi diploma változatlanul a legkonvertálhatóbb felsőfokú végzettség.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke előadásában azt mondta, hogy most körülbelül 6100 ügyvédjelölt van itthon, többségük azonban nem szerez kellően széleskörű szakmai gyakorlatot, "nagy részük be sem teszi a lábát a tárgyalótermekbe'".

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke számadatokkal bizonyította, hogy nem igazak a bírák "beltenyészetéről" szóló vádak, és az sem igaz, hogy a bírák kiválasztása "maffiarendszerrel" működne. Az utóbbi években a bírók körülbelül harmada a volt ügyvédek, ügyészek és közigazgatási szakemberek közül került ki ugyanis - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. kiri01 2008. május 15. 21:45
    „Azért elég költséges a nappali tagozatosok taníttatása az állam részéről is. Én úgy gondolom, hogy aki a diplomáját külföldön használja, fizessen a fizetéséből pár százalékot vissza az államnak. Az más kérdés, hogy az államnak meg kötelessége úgy működnie, hogy találhassanak minkát, vagy annyit képezzenek amennyire szükség van.”
  • 2. sevenof9 2008. május 15. 19:17
    „en szeretnem az osszes jogaszt kulfoldon tudni. milyen szep is lenne...”
  • 1. Cseter János 2008. május 15. 17:15
    „Nem is csoda, hisz a Jogi Maffiába nem mindíg van felvétel! A lakásmaffiát és a bankokat lenyúló profik sem migen alkalmaznak kezdőket!Sőt Őket néha üldözi is a magyar hatóság! Viszont egyre kevesebb a magyar üzem és gyár ahova még alkalmaznák Őket jogtanácsosi csicskásnak, ha már előre látott vesztes ügyeket kellene képviselni a bíróságokon. Így nem is csoda, ha külföldre akarnak menni. Ott mindíg szülség van hal -puculora mosogatókra az éttermekben. No persze mehetnének a Magyar Bíróságokra is, hisz ott, ha van protekciójuk, akkor a selejt gártásért sem vonhatók felelősségre! Sőt idővel a megyei bíróságon gyártott selejtjét Ő saját maga bírálhatja felűl miután kirugták az ügyfelüket mert nem vitt magávak egy ügyvédet a fent említettek közűl!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol és forgalmi káosz az Erzsébet hídon

Három autó karambolozott csütörtök délben, fél egy előtt nem sokkal, az Erzsébet hídon Budapesten. Tovább olvasom