Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Külföldön is gyógyítathatják magukat az uniós polgárok

Ha egy beteg számára a kezelés a lakóhelye szerinti államban orvosilag elfogadható időtartamon belül nem biztosítható, akkor külföldi kezelést vehet igénybe, és ennek költségeit meg kell téríteni számára – állapította meg kedden az Európai Bíróság.
Az ügy előzményei már legalább négy évre tekintenek vissza: a csípőízületi gyulladásban szenvedő Yvonne Watts számára 2002-ben a bedfordi egészségbiztosítási pénztár megtagadta a külföldi operációhoz szükséges E 112-es nyomtatvány kiállítását. A hivatal érvelése szerint „a kormány társadalombiztosítási tervében foglalt céloknak megfelelő határidőn belül", vagyis „indokolatlan késedelem nélkül" lehet a betegnek ellátást nyújtani. Ez a gyakorlatban annyit jelentett volna, hogy a páciensnek körülbelül egy évet kellett volna várnia ahhoz, hogy otthon megoperálják.

Egészségi állapotának romlását követően 2003 januárjában a beteget ismét megvizsgálta egy brit szakorvos, majd három-négy hónapon belüli műtétet irányozott elő, ám az illetékes hatóság megismételte elutasító határozatát. Mindeközben azonban Yvonne Watts Franciaországban csípőprotézist ültettetett be magának 3900 fontért, amelyet kifizetett, és ennek megtérítését követelte.

Az otthoni legfelsőbb bíróság azonban elutasította keresetét, ám a fellebbezés nyomán a Fellebviteli Bíróság előzetes döntéshozatal céljából kérdéseket terjesztett az Európai Közösségek Bírósága elé az 1408/71 rendelet hatályára és a Szerződésnek a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó rendelkezéseire vonatkozóan.

A Bíróság mostani ítéletében kimondja: az engedély megtagadásához az intézmény köteles megállapítani, hogy a kórházi ellátások biztosításának időtartama a kérelem időpontjában nem haladja meg „az érdekelt élettani állapotának, kórelőzményeinek, a betegség valószínű lefolyásának, az érdekelt fájdalmai intenzitásának, illetve az érdekelt kedvezőtlen egészségi állapotának figyelembevételével megállapított kórházi kezelési szükségleteinek objektív orvosi értékelése alapján indokolt időtartamot". Egyebekben a várakozási időt rugalmasan és dinamikusan kell meghatározni, és a beteg egészségi állapotának – az első engedély iránti kérelmet követően felmerült – esetleges súlyosbodásától függően lehetővé kell tenni az eredetileg közölt időtartam felülvizsgálatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom