Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Különböző minőségű az onkológiai ellátás a régiókban

Számos rákbeteg kezelteti magát Budapesten, vélhetőleg azért, mert saját régiójában nem jut megfelelő ellátáshoz. Az országnak vannak olyan területei, ahol a betegek nem kapják meg a szükséges kezeléseket, a rákgyógyászati centrumok jelentős része nem teljesíti központi feladatait.
Januártól a daganatos betegek is nyilvános várólista segítségével követhetik nyomon, mikor kezdődhet meg a kezelésük.

Megdöbbentő eredményre jutott az onkológiai ellátásról szóló, most lezárult szakfelügyelői elemzés. A vizsgálat az új rendszer első fél évének tapasztalatai alapján azt összegezte: egyenlővé váltak-e az ország különböző pontjain élő daganatos betegek gyógyulási esélyei. Az elemzés szerint az országnak vannak olyan területei, ahol a betegek nem kapják meg a szükséges kezeléseket, a rákgyógyászati centrumok jelentős része nem teljesíti központi feladatait, csökkent a betegforgalmuk, nem a legkorszerűbb kezeléseket alkalmazzák.

Nagy az eltérés a sugárterápiás ellátásban is. A Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön lévő centrumok uniós színvonalon működnek, Észak- és Közép-Magyarországon, Budapesten viszont kritikus a helyzet, a Közép-Dunántúlon meg nincs is ilyen ellátás. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem docense, a jelentést készítő országos szakfelügyelő szerint a kapott adatok arra utalnak: nincs szükség mind a 39 önálló centrumra, a tíz leghatékonyabb központ is el tudná látni az ország betegeit. Már megszületett a kormánydöntés, hogy az onkológiai rendszert alapjaiban kell újragondolni, s a centrumok új kijelölése is hamarosan megtörténik.

Újra kell gondolni az onkológiai centrumok rendszerét, a helyes diagnózishoz szükséges patológia helyzetét, lehetővé kell tenni, hogy a források kövessék a betegeket, és el kell érni, hogy a Nemzeti Rákregiszter valós adatokat tükrözzön - jelentették be az egészségügyi bizottság tagjai szerdai ülésük után. A meghívottak főként azt kifogásolták, hogy míg a centrumok egy részében nem használják fel a keretet, addig más intézményekben több száz milliós veszteséget okoz az ellátás. Megoldásra vár, hogy hónapos várólisták vannak, különféle kezelésekre, jóllehet, az onkológia az a terület, ahol a késedelem nem megengedett. Kásler Miklós, az Onkológiai Intézet főigazgatója szerint viszont szakmailag elfogadhatatlan várólista sehol sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom